REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Nie ma takiego wymogu bo nie zmienia pasa ruchu tylko zatrzymuje się na nim. Jednak często widzimy jak ruszając włączają kierunkowskaz który jest informacją dla kierowców jadących z tyłu że rusza z przystanku.huba1802 napisał(a):1.Czy kierowca autobusu miejskiego jest zobowiązany sygnalizować kierunkowskazem zatrzymanie jak i ruszanie z przystanku umiejscowionego na pasie ruchu(bez zatoczki)?
Jeżeli nie ma linii ciągłej to może w innym przypadku powinien zatrzymać się za autobusem. Najczęściej jednak przystanek na malowany na pasie ruchu będzie posiadał w tym miejscu podwójną ciągłą linie.huba1802 napisał(a):2.Czy inny kierowca może ominąć autobus stojący na takim przystanku i czy może przeciąć podwójną ciągłą podczas takiego manewru?
W przypadku kiedy wyprzeda go inny pojazd nie powinien przyspieszać więc powinien poczekać aż dany pojazd zakończy manewr tak żeby nie utrudnić mu powrotu na swój pas a tym samym jego droga wyprzedania nie została wydłużona.huba1802 napisał(a):3.Czy kierowca autobusu, stojąc na takim przystanku powinien umożliwić innemu kierowcy dokończenie manewru omijania czy może w dowolnej chwili ruszyć z przystanku nawet, gdy omija go inny pojazd?
W tym przypadku wina jest zarówno po twojej stronie jak i kierowcy autobusu ponieważ przepisy jasno mówią że będąc pojazdem który jest wyprzedzany zabrania się przyspieszania przez taki pojazd a tak było w przypadku kierowcy autobusu. Linia ciągła to druga kwestia która dotyczy Ciebie bezpośrednio.huba1802 napisał(a):Znalazłem się dziś w stytuacji,gdzie ten sam kierowca tego samego autobusu dwukrotnie ruszając z przystanku nie pozwolił mi dokończyć manewru omijania,w jednym przypadku,(zaznaczam,ze na podwójnej ciągłej) zmusił mnie do wyboru:albo hamuję,albo wjezdżam w wysepkę.
[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]