REKLAMA
Dzień dobry,pierwszy post na tym forum,mam nadzieje ,że nie zanudzę więc od razu pytania:
1.Czy kierowca autobusu miejskiego jest zobowiązany sygnalizować kierunkowskazem zatrzymanie jak i ruszanie z przystanku umiejscowionego na pasie ruchu(bez zatoczki)?
2.Czy inny kierowca może ominąć autobus stojący na takim przystanku i czy może przeciąć podwójną ciągłą podczas takiego manewru?
3.Czy kierowca autobusu, stojąc na takim przystanku powinien umożliwić innemu kierowcy dokończenie manewru omijania czy może w dowolnej chwili ruszyć z przystanku nawet, gdy omija go inny pojazd?
Znalazłem się dziś w stytuacji,gdzie ten sam kierowca tego samego autobusu dwukrotnie ruszając z przystanku nie pozwolił mi dokończyć manewru omijania,w jednym przypadku,(zaznaczam,ze na podwójnej ciągłej) zmusił mnie do wyboru:albo hamuję,albo wjezdżam w wysepkę.
Zrobiona na szybko weryfikacja sytuacji z miejscowymi funcjonariuszami drogówki doprowadziła do konkluzji,że w przypadku podwójnej ciągłej ja łamałem przepisy,w przypadku drugim(brak jakiejkolwiek lini) łamał je kierowca autobusu.Jeśli chodzi o kierunkowskazy to nie musi ich używać ,bo nie zmienia ani pasa ani kierunku jazdy(jak dla mnie ruszanie z przystanku to włączenie się do ruchu po zatrzymaniu, które też kultura nakazywałaby sygnalizować.
Dla zobrazowania sytuacji mogę dołączyć nagranie z kamerki jeżeli jest taka możliwosć ewentualnie wrzucę link do YT z tym nagraniem.
Pzdr-Hubert