Szaleństwo

08 Wrz 2010, 17:30

Witam już parę miesięcy szukam auta do 16 tys no trzeba odliczyć pakiet startowy więc przyjmijmy kwotę hmm 14,500 zł na samochód, nie mam pojęcia co kupić interesowały mnie już opel astra 2, mazda 323f, fiat stilo, ford fusion, ford fiesta, peugeot 307,rover 25, seat leon, seat ibiza, nissan almera już mam korbę od tych samochodów nikt mi konkretnie powiedzieć nie umie kup to a to bo dobre jest auto i w ogóle dlatego proszę o pomoc szukam czegoś w benzynie lub diesla
kaska2912
Początkujący

Miejscowość: Tarnów

08 Wrz 2010, 18:01

Witam mam podobnie tyle że auto dla rodziców. Zostawiliśmy 3 samochody ;) Astra 2 ,Ford Focus, Nissan Almera. Długo pytaliśmy rozmawialiśmy, ale teraz wszytko zależy jak wygląda ile ma przejechane i myśle na któreś z tej 3 sie zdecydujemy. Myślimy jeszcze nad alfa 147 ale hmmm... alfa nie wiem :)
Jenczu
Początkujący

Miejscowość: Głogów

08 Wrz 2010, 23:52

Kupuj to co trafisz w lepszym stanie. Rozumiem, że chodzi o auta w benzynie. Pytanie czy chcesz LPG, czy też nie? Ile robisz przebiegu rocznie?
Jeżeli do 10 tys. km rocznie to nie opłaca się zakładać instalacji LPG. Jeżeli więcej, należy zastanowić się na jak długich odcinkach jeździsz, jeżeli na bardzo krótkich (np. jednorazowo 4 km) to też nie bierz LPG. Jeżeli są to przebiegi wyższe można inwestować w gaz. Lepiej założyć samemu dobra instalację i mieć pewność, niż kupić auto z już założoną (co swoją drogą jest tańsze, ale jak to w życiu, albo tanio, albo dobrze).
W grę wchodzi jeszcze diesel, ale kupując 10-letnie auto należy się przygotować na remonty diesli, bo nic nie jest wieczne, a naprawa diesla jest dużo droższa niż benzyny.

Powiedz jak duże auto jest Ci potrzebne? Czy wozisz rodzinę, znajomych? Musisz mieć auto segmentu C (Astra, Leon, Focus)? Czy wystarczy Ci mniejszy samochód segmentu B? Jeżeli jeździsz w większości sam, bądź w 2 osoby, nie robisz długich tras to bierz segment B. Auta tańsze, więc dostaniesz młodsze roczniki, mniejszy przebieg i w lepszym stanie. Warto rozpatrzeć Seata Ibizę II FL (nawet III w wersji 1.2 w benzynie wchodzi w grę), Opla Corsę C (ale nie silnik 1.0-za słaby).
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

09 Wrz 2010, 07:57

no więc auto potrzebuję dla siebie w sumie ok 3 osoby będę wozić niekiedy jacyś znajomi też się zbierze niekiedy ogółem poprzednio autem robiłam 15 tys rocznie ale to było cinquecentem jak jeżdziłAm a mam zamiar nowym robić więcej km do pracy mam ok 6 km
ale do domu rodzinnego jeżdżę 2 razy w m-cu a to jest ok 350 km w 2 strony tata mówił że diesel najlepszy będzie ale sądzę że coś w benzynie też może być... tylko co??

Alfa podobno droga w naprawach wychodzi??
ogółem coś solidnego na kilka dobrych lat potrzebuję
kaska2912
Początkujący

09 Wrz 2010, 16:07

Zatem benzyna+gaz. Samochody Opel Astra II, Seat Ibiza IIFL lub III, Seat Leon.
Astra z silnikiem 1.6 16v (101 KM), mniejszy 1.4 może być nieco za mały (choć też daje radę). Spalanie na benzynie w mieście 7-8 litrów.
O silnikach 16v produkcji Opla krążą legendy, że spalają większe ilości oleju. Trzeba o tym tylko pamiętać i kontrolować poziom oleju co jakiś czas.

Astra II ma też dobre silniki diesla. Polecam 1.7 DTI, silnik produkcji ISUZU nie powala mocą (najsilniejsza wersja ma 82 KM), ale za to jest trwała i wcale nie gorsza od legendarnego TDI produkcji VW.

Z Seatów w Ibizie wystarczy silnik 1.4 w benzynie. W przypadku Ibizy III pewnie trzeba będzie się ograniczyć do małego silnika 1.2. W mieście jak najbardziej jest OK, ale w trasie przydałby się większy silnik.
Do Leona szukałbym silnika przynajmniej 1.6. Za 14 tys. zł są też oferty w dieslu, ale są to samochody bardziej wyeksploatowane niż benzyniaki.

Moja rada taka. Kupić auto w benzynie, założyć samemu instalację sekwencyjną (nie oszczędzać na niej przy kupnie!!!). Butlę włożyć w miejsce koła zapasowego, a zapas w futerał i wozić w bagażniku. Będzie taniej, ale warto pamiętać, że instalacja LPG tylko wtedy jest dobra, gdy jest wyregulowana, a to oznacza, że trzeba o niej pamiętać co rok. Przegląd roczny też jest droższy gdy mamy instalację LPG, do tego dochodzi też benzyna na rozruch silnika.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

09 Wrz 2010, 16:48

no to wiem a jak to jest że co 10 lat trzeba instalację wymieniać czy jak??
kaska2912
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy tempomat w samochodzie oszczędza paliwo?
    Używanie tempomatu może przyczynić się do oszczędności paliwa w pewnych okolicznościach, ale nie zawsze i o tym trzeba pamiętać. Jazda z wykorzystaniem tempomatu umożliwia utrzymanie stałej prędkości pojazdu, co pozwala na ...

09 Wrz 2010, 17:05

trzeba zalegalizować butle :wink:
koszt niewielki i proste jak but
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

09 Wrz 2010, 21:26

jak chcesz dojeżdżać 6km to bierz benz+lpg,
a jak chcesz dobrego dieselka to mam takiego ale troszkę musiałabyś dorzucić jeszcze do tej kwoty którą dysponujesz bo auto nie jest stare.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

10 Wrz 2010, 08:24

ile troszkę i co to za wózek?
kaska2912
Początkujący

10 Wrz 2010, 08:34

Każde z wymienionych przez Ciebie aut będzie dobre,przy Twoich przebiegach wybrałbym coś z gazem ewentualnie coś tańszego i samemu go potem zamontować.

Ja bym obejrzał te:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - można sie pokusić i go zrobić a potem wrzucić gaz
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - tylko ta kierownica mnie przeraża

szczerze powiedziawszy ja bym przemyślał to Polo,przynajmniej widać co masz a z częściami,z robotą i z opłatami prawie zamkniesz sie w 14tys a nawet i mniej.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

10 Wrz 2010, 09:25

a to??

kaska2912
Początkujący

10 Wrz 2010, 10:49

Wygląda nieżle,ciekawe jak w realu.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

10 Wrz 2010, 14:35

nie jest czasem z przodu bity?? ma chyba inne lampy?
kaska2912
Początkujący

10 Wrz 2010, 14:44

Lampy ma takie same, światło tak pada ;)
"Nie wiem co się tak uparłeś na to V6 skoro byle Opel, czy Ford to ma..."
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

10 Wrz 2010, 15:05

ok :)
kaska2912
Początkujący