Szarpanie przy niskim poziomie paliwa

07 Gru 2016, 07:13

Witam,

mam Forda Focusa C-Max 2.0 TdCi z 2004 roku i ostatnio zauważyłem pewien problem.

Mianowicie pojawiające się szarpania przy dodawaniu gazu na niskich obrotach silnika, dziwne jest to, że sytuacja powtarza się w zasadzie tylko wtedy, kiedy ilość paliwa jest niska, ok. 7 litrów.

Po zatankowaniu problem sam znika.

Co może być przyczyną? Kiedyś słyszałem, że w dieslach może się skraplać parafina i dostawać do przewodów paliwowych i wtedy szarpie, ale nie wiem, na ile może to być prawda.
laraloo
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice
Prawo jazdy: 09 06 2010

07 Gru 2016, 15:56

Witamy. Warto dodać do paliwa uszlachetniacza.
Problem może leżeć także w tzw. smoku w zbiorniku paliwa zasilającym układ w paliwo. Być może jest uszkodzony i źle zaciąga paliwo z dna zbiornika.
AutoConrad
Aktywny

Miejscowość: Warszawa
Auto: różne marki

13 Gru 2016, 12:48

laraloo napisał(a):sytuacja powtarza się w zasadzie tylko wtedy, kiedy ilość paliwa jest niska, ok. 7 litrów
Nie masz pewności że jest tam 7 litrów. W rzeczywistości może być nawet połowę tego.

Jazda na tak niskim stanie paliwa nie wpływa dobrze na cały układ paliwowy tym bardziej w dieslu gdzie można łatwo w ten sposób zapowietrzyć układ wtryskowy. Dodatkowo mało paliwa w baku, to większa szansa na skraplanie się w nim wody. Zimą może to oznaczać poważne problemy.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Badanie sprawności amortyzatorów
    Oj podnieśli mi ciśnienie . Nie wiem czy niektóre stacje SKP mają nieskalibrowane maszyny do badania sprawności amortyzatorów czy jest jakiś knif ? Bo tak . Miesiąc przed przeglądem okresowym pojechałem na stację ...