Witam serdecznie i przechodzę do rzeczy:
Od pewnego czasu jestem posiadaczem hyumdaia sonaty 2,0 16V 136 km z 99r na pełnym wstrysku autko to zaczęło mi szarpać podczas równej jazdy - za mechanika się nie uważam ale co nieco rozumiem wiec zacząłem kombinować ale na razie mam same dylematy
Po pierwsze wymieniłem świece i przewody wysokiego napięcia - stare świece były nawet ładne ale przewody żałosne z czego jeden chyba przez poprzedniego właściciela wykombinowany z czegoś innego - niestety to nie pomogło
Wymieniłem filtr paliwa, wyjeździłem stare paliwo zalałem Vpawerem - tez nie pomogło
miałem wyciek płynu z chłodnicy więc zacząłem kombinować czy to nie ma jakiegoś istotnego wpływu - chłodnica wyjęta przeciek znaleziony i zalepiona (choć swoja drogą delikatne ubytki płynu są nadal)
następnie zakupiłem kabelek ELM 327 w laptopa wgrałem program scantools i podłączyłem sie pod
OBD II - wyskoczyły mi błędy P0120 - (błąd w obwodzie czujnika połozenia przepustnicy) oraz błąd P0105 (Czujnik ciśnienia absol.kolektora/ciśnienia atmosferycznego - usterka)
obecnie jestem na etapie tego czujnika przepustnicy - są z nim niełze jaja - żadna popularna hurtownia części samochodowych nie ma go w ofercie - gdy zadzwoniłem na autoryzowany serwis poprosili najpierw o
VIN i powiedzieli że w tym roku było kilka typów tych czujników - okazało się ze moje auto urodzilo sie w Belgii a taki czujnik najbliżej jest w Niemczech i ściągna mi go za jedyne 503 zł !! ! no to się załamałem bo takie czujniki nowe do sonaty IV chodzą po 65 zł
spróbowałem swój czujnik zregenerować - w koncu to tylko potencjometr - niestety nierozbieralny - delikatnie nawierciłem obudowę i strzykawką z igłą wpuściłem tam najpierw rozpuszczalniku a potem odrobinę wd40 wymyłem te wszystkie zasiarczenia na stykach - tyle jeszcze można zrobić niestety nie pomogło
a teraz moje pytania do szanownego grona
- ten czujnik to przecież potencjometr - jest na allegro uzywka całej przepustnicy z czujnikiem tego samego producenta tak samo wygladającą na identyczna wtyczkę ale sam czujnik pomimo identycznego wyglądu ma inny symbol i ponieważ jest tego samego producenta to myslę że nie jest to zamiennik - czy to może poprawnie współpracować z moim autem - czy raczej szukać oryginału ?? ?
- gdzie szukać tego czujnika od błędu P0105 - Czujnik ciśnienia absol.kolektora/ciśnienia atmosferycznego ?? ?
poproszę jeszcze o ogólne Wasze uwagi co do tej usterki tj. szarpania - np jak sprawdzić cewki zapłonowe ? czy jak sprawdzić wtryski ?
Co do samego szarpania to nie wystepuje na zimnym silniku - zaczyna się tak po przejechaniu 2 -3 km, występuje tylko przy równej jeździe jak wcisnę w pedał to zanika - najbardziej jest odczuwalne w przedziale 2 - 3 tys obrotów
jeszcze jedno auto ma zamontowana sekwencyjna instalacje gazową z którą cos sie zadziało i nie działa - problem w tym że instalacja jest holenderska (konkretnie AG) i żaden gazownik nie chce mi w tym grzebać twierdząc ze do holendrów jest wszystko inaczej i nie mają oprogramowania (w sumie jak na nią patrzę to faktycznie dziwna ta instalacja) - jeżdzę na benzynie ale instalacje ta jest cały czas podpięta - czy Waszym zdaniem ona może coś tutaj zakłócać ?
Wrzyciłem także temat na forum hyundaia - ale tam jak na razie tylko go czytaja i nic nikt nie podpowiedział
pozdrawiam