Szczęki hamulcowe Vectra B

02 Sty 2025, 16:20

Za niedługo będę potrzebował wymienić parę rzeczy w aucie, gromadzę części i jedna z tych części są szczęki hamulcowe. Znalazłem pasujące szczęki ale jest też taki zestaw do szczęk https://allegro.pl/oferta/sprezyny-szczek-ham-opel-t-astra-vectra-92-05-17075733683

Czy jest to konieczne do kupienia czy to się przekłada te sprężynki co są na aucie do nowej części?
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

02 Sty 2025, 18:20

Z jednej strony powinno się wymienić na nowe ale znając jakość tych zamienników pewnie 20 letnie oryginalne jeszcze dłużej posłuży ale kup bo mechanik będzie marudził.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

02 Sty 2025, 19:05

ineedl napisał(a): gromadzę części i jedna z tych części są szczęki hamulcowe
O ile się nie mylę u Ciebie szczęki hamulcowe robią za hamulec ręczny . Aby się zużyły musiałbyś często jeżdzić na zaciągniętym ręcznym . Chyba że czas zrobił swoje . To czy są do wymiany to należało by zdjąć tarczo- bęben i ocenić .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi

02 Sty 2025, 19:54

bonifacy napisał(a):Aby się zużyły musiałbyś często jeżdzić na zaciągniętym ręcznym . Chyba że czas zrobił swoje . To czy są do wymiany to należało by zdjąć tarczo- bęben i ocenić .

Był już ściągany tarczo - bęben. Rok temu po wymianie linek i wyregulowaniu mechanik powiedział mi że jak zacznie słabiej trzymać mogę się umawiać na szczęki w ciemno.
ineedl
Stały forumowicz

02 Sty 2025, 20:20

Ok rozumiem . Ale...... Tutaj nie tylko stan szczęk ma znaczenie . Rozpierak szczęk połączony z linką czasami się zużywa / zapieka . Trzeba to zweryfikować.
ineedl napisał(a):Rok temu po wymianie linek i wyregulowaniu
Pytanie czy prawidłowo wyregulował ? Prawidłowo powinno się zacząć od regulacji szczęk przez otwór w tarczo-bębnie aby szczęki lekko ocierały . Potem regulacja naciągu linki przy dzwigni ręcznego
bonifacy
Stały forumowicz

02 Sty 2025, 23:00

To zweryfikuje jeszcze zanim kupię te szczęki, sugerowałem się tamtą opinią że jak będzie słabszy to szczęki trzeba robić.

Z ręcznym jest tak że faktycznie słabiej już trzyma niż jesienią, jak byłem na SKP kilka dni temu wyszło że lewe koło trzyma bardzo słabo a prawe znowu bardzo dobrze .
ineedl
Stały forumowicz

03 Sty 2025, 11:16

Może wystarczy tylko regulacja jak Bonifacy mówi.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

03 Sty 2025, 13:18

Kolego ineedl jak już wymiana to wszystkiego https://allegro.pl/oferta/rozpieracze-s ... gIiUfD_BwE Przykładowo ..... Tam w owej ofercie są kpl zestawy . Rozpieraki , szczęki , sprężyny .
bonifacy
Stały forumowicz

03 Sty 2025, 19:49

Myślę że kupię zestaw , poproszę żeby sprawdził czy jest jeszcze możliwość regulacji , jak nie będzie to wymieni , jak się uda to zwrócę.

A jeszcze takie pytanie. Stan samych tarczobębnów ma wpływ na hamulec ręczny ? Nie wiem czy dobrze to rozumiem ale "linki szczęki samoregulatory i te blaszki" to są tylko od ręcznego , a "tarczobębny klocki zaciski" odpowiadają za hamowanie podczas jazdy ? Jest to wszystko jakby połączone ze sobą będąc jednocześnie do zupełnie dwóch rzeczy ?
ineedl
Stały forumowicz

03 Sty 2025, 20:53

ineedl napisał(a):poproszę żeby sprawdził czy jest jeszcze możliwość regulacji ,
Rozumiem że będziesz prosił o to mechanika . Jeśli jest ogarnięty w te klocki to wykona to prawidłowo . Tzn wyluzuje linki ręcznego, wyreguluje szczęki a potem naciągnie linki . Jeśli będzie od razu podciągać linki to możesz mu podziękować i szukać innego szpeca
bonifacy
Stały forumowicz

04 Sty 2025, 11:09

bonifacy napisał(a):wyluzuje linki ręcznego, wyreguluje szczęki a potem naciągnie linki

Nie wiem czy Ci to podpowie jak były regulowane ale wyglądało to tak: około rok zostawiłem auto, części nie kupowałem sam no bo wiadomo nie wiedziałem co popsute, na następny dzień było gotowe były wymienione linki , ręczny działał super przez dwa dni...nagle strasznie osłabł, podjechałem i mi powiedział że trzeba tylko wyregulować, nie wiem co dokładnie robił ale podczas regulacji auto podniósł i grzebał tylko coś w okolicy tarczobębna od środka z jednej i drugiej strony i tyle, wtedy też mi powiedział że jak osłabnie to mogę się w ciemno umawiać na szczęki. No i ręczny faktycznie były taki jak powinien no ale gdzieś tak od jakiegoś czasu powiedzmy miesiąc dwa robi się coraz słabszy , jeszcze nie jest bardzo zły ale wyraźnie z każdym kolejnym tygodniu jest tendencja spadkowa jeśli chodzi o jego siłę.
ineedl
Stały forumowicz

18 Sty 2025, 15:37

Cześć. Przy okazji wolnej soboty byłem u znajomego co jest mechanikiem, niestety mieszka zbyt daleko żeby naprawiać u niego ale do rzeczy , udało się wyregulować ten ręczny, trzyma tak jak dawniej , jego zdaniem był źle wyregulowany . Nie wiem jak wyjdzie na rolkach na SKP ale trzyma jak powinien , auto nie ruszy . dziękuję za pomoc
ineedl
Stały forumowicz