Dziwnie blokujący się hamulec

11 Gru 2024, 15:14

Witam. Mam pewną awarię, początkowo wyglądała na prostą. Od czasu do czasu(może z raz na 20-30) po zaciągnięciu ręcznego hamulec blokuje się. Mechanicy wymienili linki(oczywiste się wydawało), potem zacisk hamulcowy(miał tylko kilka miesięcy, ale co zrobić...). Po tych wymianach dalej się blokuje. Nauczyłem się już, że jak wyczuję 1 mm "luzu" na drązku ręcznego to trzeba go zaciągnać i spuścić kilka razy i wtedy odpuszcza więc jakoś jeżdżę, ale tak być nie powinno. Tym bardziej, że już zapłaciłem za wymianę linek i zacisku. Zanim po raz drugi wymienię te linki i zacisk(czasem nowe części mogą być wadliwe)-coś tam innego jest co może blokować hamulec po zaciągnięciu ręcznego?Może coś w samej dźwigni pod drążkiem?Mam wrażenie, że czasami słyszałem takie brzękniecie jak na gitarze kiedy hamulec odpuszczał.
Agnor1000
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Renowacja, naprawa podsufitki w samochodzie - instrukcja
    Naprawa podsufitki w samochodzie wymaga od nas trochę pracy i myślę że większość osób wiedząc jak to zrobić poradziła by sobie z takim problemem. Opiszę jak naprawić podsufitkę od której zaczyna odpadać materiał ...