Szkoda całkowita, wycena

17 Sie 2022, 20:11

MotoAlbercik napisał(a):Oczywiście jeżeli uszkodzeniu uległy części oryginalne.
i bez cm kitu.
Eurotax do kosztorysu nie ma nic,to że jest inna lampa czy klamka czy szyba nie zmienia drametralnie wartości, nie da się dla każdego modelu indywidualne wycenić auta ale za to właściciel może to zrobić indywidualnie wtedy ub nie może sobie pozwolić na standardowe triki.
Przy autach nietypowych czy zabytkowych jest to nawet wskazane.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

18 Sie 2022, 18:46

Kao napisał(a):Eurotax do kosztorysu nie ma nic

Bzdury Kao pleciesz - przy wycenie pojazdu do szkody całkowitej, TU bierze wartość pojazdu z eurotaxu.
Kao napisał(a):że jest inna lampa czy klamka czy szyba nie zmienia drametralnie wartości

Również bzdury pleciesz - na moim przykładzie, który opisałem - wartość pojazdu przy w szkodzie całkowitej spadłaby o około 1000 zł...Może dla ciebie mało...Może jesteś na tyle zamożny, że nie liczysz tej kasy. Ja jednak liczę. A te ponad 1000 zł, to tylko różnica w lampach...
Kao napisał(a):nie da się dla każdego modelu indywidualne wycenić auta ale za to właściciel może to zrobić indywidualnie wtedy ub nie może sobie pozwolić na standardowe triki.

A właśnie, że się da...Wystarczy tylko wiedzieć, jakie jest wyposażenie danej marki i danego modelu. A różnica na samym wyposażeniu jest ogromna. Np. Lampa zwykła H4, ksenon i LED. Uważasz, że nie ma wielkich różnic w cenach? Kierownica zwykła, a skórzana...
Właściciel się takimi rzeczami nie zajmuje - robi to mechanik, który likwiduje szkody z ubezpieczenia. Jak ubezpieczyciel zaniża wycenę, to mechanik może mu zasugerować zmianę ceny. Jak TU się nie zgodzi, to ów mechanik może wystąpić do sądu. Oczywiście biorę pod uwagę fakt, że jak oddajemy auto do mechanika do naprawy, to podpisujemy mu zgodę żeby nas reprezentował przed ubezpieczycielem - taką zgodę musimy podpisać, jak chcemy, żeby to mechanik rozliczył naprawę pojazdu z naszego ubezpieczenia. Chyba, że sami się wszystkim zajmujemy - dajemy auto do mechanika, on naprawia, płacimy mu z własnej kieszeni, a w międzyczasie użeramy się z ubezpieczycielem i rzeczoznawcami i umawiamy ich z mechanikiem.
Kao - nie wiem skąd masz takie dziwne info - ja mam z pierszej ręki i wiem w jaki sposób usuwa się szkody z ubezpieczenia, bo się tym m.in. zajmuję. Wiem jakie triki stosuje TU i wiem, że może sobie to robić i to bezkarnie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

18 Sie 2022, 22:22

Pozostawie temat bez komentarza z lekkim uśmieszkiem :wink:
Wspomnę jedynie że z ub pracuje już 16 lat.
MotoAlbercik napisał(a):A właśnie, że się da...Wystarczy tylko wiedzieć, jakie jest wyposażenie danej marki i danego modelu
skomentuje jedynie to....
Masz nr VIN i idziesz zakupić części do ASO i dostajesz części niewłaściwe więc skoro nawet ASO często nie ma tego ogarniętego to jak byś chciał żeby jakiś eurotax miał to dopracowane skoro on czerpie głowę info właśnie z ASO :P
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

19 Sie 2022, 11:00

Taaa Kao...Twoja racja nasz spokój :ok:
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

23 Sie 2022, 16:34

No i dostałem wycenę. Szkoda całkowita. Wartość auta przed szkodą 3100zl (500zl odjeli za stan licznika i zarysowanie zderzaka) , ale wrak wycenili na 1200zl , gdzie żaden złom mi tyle nie wypłaci. Więc suma sumarum wyszło że mają mi zapłacić za szkodę 1900zl . Tragedia. Jak mądrze napisać odwołanie i jak dalej postępować? Fiat stilo 1.9 jtd 115km 3drzwi , 2004r . Mam na kilka lat wstecz paragony na części, a auto ma cały oryginalny lakier.

Ps. Wszystkie podane kwoty są brutto. A ja nie jestem vatovcem tylko użytkownikiem prywatnym
teedy1
Początkujący

23 Sie 2022, 20:38

Podeślij mi na pw kosztorys jak chcesz to coś pomyślę co z tym zrobić.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

23 Sie 2022, 20:54

Podeślij też na moje pw. Oczywiście jak chcesz . Jednakże podejrzewam że nie wiele się dowiemy na temat szczegółowej wyceny wartości auta . Będą suche, ogólne liczby i nic poza tym .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

05 Wrz 2022, 13:14

Panowie jeszcze mam takie pytanko, a mianowicie jeśli likwidator wycenił mi wrak auta na 1200zl a realnie na złomie zapłacą mi za niego 900zl to czy mam prawo domagać się od firmy ubezpieczeniowej wyrównania różnicy pomiędzy ich wycena wraku a realną kwotą jaką uzyskam na złomie czyli powiedzmy 1200-900=300zl czyli tyle powinni mi jeszcze wyrównać i mają taki obowiązek?
teedy1
Początkujący

07 Wrz 2022, 14:12

Ktoś coś w temacie?
teedy1
Początkujący

07 Wrz 2022, 17:37

Oczywiscie że masz prawo
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

07 Wrz 2022, 18:02

Ubezpieczyciel pisze mi że mogą pomoc mi sprzedać wrak wstawiając go kolejny raz na ich aukcje i tak chyba w nieskończoność aby nie wyrównać mi różnicy. Czy to legalne zagranie z ich strony że nie muszą wypłacić mi wyrownania?
teedy1
Początkujący

07 Wrz 2022, 19:44

teedy1 napisał(a):Ubezpieczyciel pisze mi że mogą pomoc mi sprzedać wrak wstawiając go kolejny raz na ich aukcje i tak chyba w nieskończoność aby nie wyrównać mi różnicy. Czy to legalne zagranie z ich strony że nie muszą wypłacić mi wyrownania?

Daj sobie spokój szkoda zachodu. Chodzi o śmieszne pieniądze które w dużej mierze są trudne do dokładnych wyliczeń bo auto nawet w całości jest złomem. Możesz ponownie wystawiać przez nich ten samochód do sprzedaży ale pamiętaj że Twoje odczucia mogą być inne niż kupującego. Wystarczy że złoży reklamacje i utną Ci i tak kasę wtedy nie będziesz stratny 300zł tylko 1000zł.

Niestety przy starym aucie o małej wartości jesteś na przegranej.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

07 Wrz 2022, 20:13

We własnym interesie musisz działać szybko . Masz złomować to złomuj . Każdy dzień zwłoki działa przeciwko tobie . Dochodzisz się o te 300 zł a nie pozbywając się oficjalnie wraku narażasz się na kolejne opłacenie składki OC. Możesz rozebrać auto i sprzedać czy to motor , tapicerkę czy nawet szyby , wyjąć co się da. Budę z numerem VIN musisz oddać .Zapytaj jednak na oficjalnej stacji kasacji pojazdów ile masz dopłacić za każdy brakujący kilogram masy pojazdu . Zrobisz interes życia lub nie :mrgreen:
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna