Szkoda komunikacyjna - odkszodowanie, odwoływać się?

24 Paź 2014, 15:54

Zamiast iść do firm które za ciebie będą załatwiały wszystko i skasują cie Bóg wie ile, można znaleźć Rzeczoznawcę Samochodowego. Za konsultację to zwykle nic nie biorą, a jak mają zrobić kosztorys naprawy na podstawie kosztorysu z TU to w granicach 300 - 500 zł. Z takim kosztorysem możesz samo się odwołać, bo masz już jakąś podstawę.
Poniżej link do listy.

http://bip.transport.gov.pl/pl/bip/reje ... _rzecz_sam
BRSiU
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 11 1997
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: Ford
Silnik: 1.6
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

02 Lis 2014, 17:15

Z rzeczoznawcą to jest bardzo dobry pomysł. Tylko to są małe kwoty, więc musisz przeliczyć czy ci się to opłaci. A jeżeli chodzi o firmy to mogą pomóc tylko, że nie wiadomo czy się któraś wgl. podejmie, kwota jest mała a takie firmy z 10% biorą. Czy żona była u lekarza ? Nawet przy małych wypadkach zawsze się komuś może coś stać, więc radzę pójść do lekarza i starać się również o odszkodowanie na zdrowiu.
piotrek5444
Nowicjusz

Miejscowość: Niemce

29 Gru 2014, 13:31

Odwoływać się jak najbardziej. Ja startowałem z niewiele wyższą kwotę i udało się odzyskać całość strat. Ja korzystałem z MK-Finanse i myślę, że najlepiej jak do nich napiszesz i odpiszą Ci pewnie na drugi dzień czy się podejmą czy też nie.
Tadeusz57
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 04 1970
Auto: Audi A3

05 Sty 2015, 20:12

Witam,

Jako osoba zawodowo zajmująca się pomocą prawną m.in. dla osób poszkodowanych w wypadkach, popieram przedmówców w kwestii alternatywnego kosztorysu. Stanowi on solidną bazę do odwołania.
Korzystanie ze wsparcia prawnika, choć nie obligatoryjne, też ma swoje plusy; ubezpieczyciel wie, że poszkodowany zna swoje prawa i w razie konieczności nie zawaha się przed skierowaniem sprawy na drogę sądową.
Pozdrawiam,
Agnieszka Bieńkuńska
lexassistance
Nowicjusz

Auto: Nissan Qashqai