Szorowanie w hamulcach bębnowych

10 Kwi 2018, 19:06

Witam.

Od kilku miesięcy z lewego tylnego hamulca bębnowego dochodzą dziwne, nieciągłe dźwięki w postaci szurania (obrazowo mówiąc, przy hamowaniu hamulce robią "szu, szu, szu, szu" tym szybciej, im szybciej kręci się koło). Sądząc, że może to być wina zamontowania (znacznie wcześniej! bo przez dwa lata nic nie szurało!) szczęk z innej firmy niż bębny, kupiłem zestaw hamulców jednej firmy i wymieniłem je po obu stronach. Po przejechaniu 200km hamulce znów zaczęły wydawać ten dźwięk. Hamulce są odpowietrzone i spasowane.

Czy może to być winą cylinderków? Może w jakiś sposób wytracają ciśnienie w trakcie nacisku na szczęki? Jednak pojawia się to tylko przy mniejszych prędkościach hamowania - dopóki samochód w trakcie hamowania ma znaczną prędkość, dźwięku nie ma.

Czy ktoś zetknął się kiedyś z tym problemem?

Proszę o pomoc.
ejnhar
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 04 2012
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Skoda Octavia
Silnik: AEE 1.6 75KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1998

10 Kwi 2018, 19:34

Bębny w jakim stanie są? Na sucho na zdjętym kole ten dźwięk też objawia sie?
gber44

10 Kwi 2018, 22:37

Bębny, szczęki oraz sprężynki są nowe i tej samej firmy (czasem szorowanie może być spowodowane niedopasowaniem materiałów szczęk i bębna, szczególnie, gdy te są z innych firm) - o czym wspomniałem w swoim poprzednim poście.

Nie do końca rozumiem co masz na myśli w drugim pytaniu. Ciężko byłoby zakręcić bębnem ręcznie przy zdjętym kole i naciśniętym pedale hamulca...
ejnhar
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 04 2012
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Skoda Octavia
Silnik: AEE 1.6 75KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1998
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Jak ustawić prawidłowo lusterka w samochodzie?
    Prawidłowe ustawienie lusterek ma istotny wpływ na bezpieczeństwo – od tego zależy, czy kierowca będzie mógł dokładnie obserwować sytuację na drodze. Ważne, aby w ustawieniu lusterek wykazywać się starannością ...