Szukam auta do 3k PLN do dojazdów do pracy po 30km w jedną stronę.

24 Sie 2017, 22:52

Wbrew pozorom 1.0 w Lupo to padaka. O ile jeszcze jeździsz tylko w mieście to jest ok, ale jeśli masz zamiar częściej osiągać prędkości 70+ nie jest to najlepszy wybór. No i jeśli jesteś wysoki czy też masz długie nogi to nie będzie Ci zbyt wygodnie za kierownicą. W sumie Fiat CC sprawiał lepsze wrażenie od tego auta (CC dojeżdżałem do pracy, a Lupo vel Seat Arosa [to to samo] miałem wątpliwą przyjemność prowadzić na trasie międzymiastowej 2 x 10km). Można się w sumie pokusić o dieselka 1.7 :naughty:

Co do Fiesty to gdyby blacha była zdrowa, to warto, ale że nie jest, to trudno, choć wujek miał auto z tym silnikiem i twierdził, że to najlepszy wóz jaki miał (a trochu się u niego przewinęło aut)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

25 Sie 2017, 02:21

Sry ze sie powtarzam , ale pilnie potrzebuje odpowiedzi :)
jak z tymi opłatami. Sprzedawca na umowie po prostu napisze, że z autem opłaty przechodzą.. czy jak to się odbywa? Ja będę musiał jeździć do ubezpieczalni i wszystko od razu trzeba przepisywać czy jak? I kupiony samochód przeze mnie np. jak podpisze umowe kupna to w ubezpieczalni później można na kogoś innego go zarejestrować/opłacać??
Czytaj więcej: szukam-auta-do-3k-pln-do-dojazdow-do-pracy-po-30km-w-jedna-strone-vt102959.htm
stayalive
Nowicjusz

Auto: nie mam

25 Sie 2017, 05:02

Jak kupisz auto to 30dni możesz jeździć na ubezpieczeniu byłego właściciela.

Ja zrobiłem tak, że ojciec (mający zniżki) podpisał umowę i potem dopisaliśmy mnie jako współwłaściciela. Poprzednia właścicielka wypowiedziała OC i ojciec dostał pocztą aneks.
taquito
Początkujący

Zdjęcia: 13
Miejscowość: Bytom
Prawo jazdy: 07 02 2012
Przebieg/rok: 9tys. km
Auto: Alfa Romeo Giulietta
Silnik: 1.4 TB 170KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

25 Sie 2017, 09:44

Dużo zależy też od sprzedającego bo jeden może zostawić Ci aktualną polisę a jeden się uprze że z dniem sprzedaży ją wypowiada i musisz od razu sobie załatwić nową.
Najlepiej od razu spisać umowę na kogoś kto ma zniżki a Ty póżniej jako współwłaściciel no chyba że masz już jakieś zniżki to możesz od razu na siebie.
Co do wyboru nowego ubezpieczenia to najlepiej sobie podejdż do agencji gdzie mają do wyboru kilka ubezpieczalni i wyliczą Ci tam najtańsza opcję,przez internet staraj się nie kupować bo z doświadczenia powiem Ci że wychodzi drożej (ja jak kupiłem Corsę po miesiącu wypowiedziałem polisę poprzedniego właściciela bo za dużo dopłaty sobie zawołali,wybrałem inną firmę i gdy w ten sam dzień poszedłem do ubezpieczalni wypowiedzieć starą polisę to pani powiedziała mi że mogłem od razu do niej przyjść gdyż jako agencja nowi klienci mają od razu 10% zniżek no ale nie dało się już nic zrobić niestety więc musiałem zostać na swojej nowej polisie).
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

25 Sie 2017, 12:01

Ale jak to jest, np. chce kupić auto siostrze, ja nie mam żadnych zniżek, nie mam jeszcze prawka. A auto w umowie będzie na mnie, jeśli sprzedający przekaże mi ubezpieczenie OC z autem. To nic nie muszę robić tak?

Druga kwestia odnośnie tego, czy kupno samochodu na umowie na mnie, mogę go ubezpieczyć na kogoś innego kto ma zniżki???
stayalive
Nowicjusz

25 Sie 2017, 12:32

OC zostanie przeliczone i pewnie będziesz musiał zrobić dopłatę.
Aby ubezpieczyć samochód na kogoś musi on być współwłaścicielem.
taquito
Początkujący

Zdjęcia: 13
Miejscowość: Bytom
Prawo jazdy: 07 02 2012
Przebieg/rok: 9tys. km
Auto: Alfa Romeo Giulietta
Silnik: 1.4 TB 170KM
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Corona 1957 rok
    Pierwsza Corona pojawiła się na rynku w 1957 roku. Początkowo Corona była oferowana z litrowym silnikiem o mocy 33 KM. W 1959 roku został on zastąpiony nowym 45-konnym silnikiem o tej samej pojemności. Kompaktowy samochód ...

25 Sie 2017, 12:37

A na umowie muszę to ja widnieć jako właściciel? Czy mogę np. ja pojechać a wpisać kuzynkę która ma zniżki jako właściciela?

Jeszcze znalazłem kilka aut;
[link do oferty na Olx wygasł]
stayalive
Nowicjusz

25 Sie 2017, 13:44

Możesz wpisać ale tak czy tak musi być jej podpis na umowie dla Ciebie i sprzedającego.

Polo ok tylko stary 11letni gaz.
Megane ładne i obejrzałbym je póki jeszcze jest.
SC ok,od nowości w jednej rodzinie więc na plus tylko brak zdjęć prawej strony trochę zastanawia.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

25 Sie 2017, 14:24

Ok rozumiem, a np. jak moja siostra ma prawo jazdy od jakichś 6 lat. Ale nie miała jeszcze samochodu (co więc nie miała pod sobą żadnego auta ubezpieczonego) chce wziąć auto na siebie, to jak myślicie będzie miała już jakieś zniżki? Ma 25 lat.
stayalive
Nowicjusz

25 Sie 2017, 14:26

Z jakiej racji? Nie będzie miała ewentualnie zwyżek.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

25 Sie 2017, 14:32

Zniżek nie będzie miała na pewno tylko własnie zwyżki za wiek,niektóre ubezpieczalnie mają próg do 25lat a niektóre do 26lat.
Barol
Awatar użytkownika

25 Sie 2017, 14:42

Niektóre nawet do 27, pytałem niedawno z ciekawości.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

25 Sie 2017, 14:50

Ok to będzie trzeba brać na kuzynkę, albo wujka. Dobra dzięki za odzpowiedzi, jeszcze pomyślę jak to załatwię i będę jechał oglądać.
stayalive
Nowicjusz

25 Sie 2017, 21:33

Barol napisał(a):Dużo zależy też od sprzedającego bo jeden może zostawić Ci aktualną polisę a jeden się uprze że z dniem sprzedaży ją wypowiada i musisz od razu sobie załatwić nową.
nie masz racji bo sprzedający ma obowiązek przekazania Ci swojej polisy na 30 dni. Nawet jak Ci kwitka nie przekaże to jesteś chroniony 30 dniowym ubezpieczeniem z funduszu gwarancyjnego.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

26 Sie 2017, 12:38

No to mój błąd.
Barol
Awatar użytkownika