Szukam auta pojemnego dla rodziny 2+2, do 70tys. wiele pytań

08 Sie 2023, 23:05

Witam, obecnie śmigam vectrą C 2007r z lpg 1.8 140koni hatchback. Przyszła pora na zmiany mimo że auto jest dobre i nie narzekam. Główne kryteria to benzyna lub z lpg albo benzyna którą można łatwo zagazować zwykłą sekwencją, nie sedan, nie czarny, moc co najmniej 130KM, może być suv, kombi, hatchback. No i kamerka cofania - żona chce :)
Niedawno napalony byłem na Talismana w kombi i mondeo mk5 ale to bezpośrednie wtryski i mimo że by paliły np 8-10 lpg to do tego jeszcze z 2 litry benzyny. Popatrzyłem sobie na suvy, niektóre są pojemne np nissam murano ale z kolei silnik 3,6 jest za wielki dla mnie - będzie pić dużo :) Ogólnie mam budżet od 40 do nawet 70 tysięcy, chcielibyśmy auto z dużym bagażnikiem - nie mniejszym niż vectra C hb czy kombi, niech pali te max 10-12 litrów lpg ale nie więcej :) myślę o volvo xc60 14-15 rok lub honda HrV. jestem otwarty na praktycznie wszystkie marki, jeśli macie jakieś propozycje najlepiej z autopsji to chętnie poczytam :)
83hetman83
Nowicjusz

09 Sie 2023, 07:57

Czyli w dużym skrócie chcesz duże, stosunkowo młode auto pod lpg i jeszcze żeby mało paliło? Frytki do tego?

Zejdź na ziemię, samochody mają teraz silniki z bezpośrednim wtryskiem paliwa. Albo jeździsz na benzynie albo kupujesz jakieś małe gówienko gdzie jeszcze ten wtrysk pośredni się uchował z uwagi na małą pojemność silnika.

83hetman83 napisał(a):Popatrzyłem sobie na suvy, niektóre są pojemne np nissam murano ale z kolei silnik 3,6 jest za wielki dla mnie - będzie pić dużo :)

Lepiej żeby troszkę więcej palił ale się nie psuł bo koszty serwisu są dzisiaj kosmiczne. Jeśli to lpg jest koniecznością to przy tych rocznikach musisz się polubić z amerykańskimi samochodami/silnikami. Poza tym w murano nie masz 3.6 tylko 3.5, ten sam silnik co np. w 350z i z lpg średnio on współpracuje.

No i kamerka cofania - żona chce :)

Wymaganie z tyłka, można sobie dołożyć za kilka stów

Z przyziemnych aut, które kupisz do 40k masz megane 2.0tce lub lagunę 2.0T. Silnik z pośrednim wtryskiem znajdziesz też np. w volvo 2.5/254 i któryś z 3.0
A jak chcesz kupić coś naprawdę pojemnego to postawiłbym na freemonta z pentastarem, np. https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/fiat-freemont-3-6i-280km-4x4-7osob-skora-navi-grz-fotele-tempomat-pdc-kamera-alpine-ID6FFdEw.html
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

09 Sie 2023, 08:23

Dla mnie temat chciałbym auto czarne trochę białe wpadające w różowe :ok:
Moc 130km hmm a czemu nie 139km albo 125km :?: :twisted:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

09 Sie 2023, 09:30

Widzę nie tylko w tym temacie ale w kilku innych ludzie są uszczypliwi do autorów postów ale co zrobić taki naród marudny ;) nie pisałem że chce 130km ale od tyłu koni bym chciał. Freemonty fajne są też je oglądam, kamerkę można dołożyc.prawda, hak również, kiedyś kupiłem auto 9 letnie za 18tys teraz kupić auto w tym wieku to trzeba mieć 40-50tys i w górę, dziwne czasy, wszystko zaganiane jest na wojnę i inflację a to tylko wymówka żeby sobie ceny podnosić
83hetman83
Nowicjusz

09 Sie 2023, 10:35

I co z tego, że kupiłeś kiedyś 9 letnie auto za 18? Rozumiem, że różnic skomplikowaniu konstrukcji, wyposażeniu, bezpieczenstwie itd nie zauważasz. To może dacia sandero? Tanio jest
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochody klasy A - przegląd rynku
    Najmniejsze miejskie samochody mają na naszym rynku ustabilizowaną pozycję – przede wszystkim ze względu na swoją cenę, która rzadko przekracza kwotę 40 tys. zł. Co więcej, producenci coraz lepiej wyposażają ...