Pulpecik napisał(a):bmw e30 ; e28
mercedes w124
fiat 125p
audi 80
opel manta
Jeżeli szukasz bmw e30 w budżecie 5-6 tys. zł to musisz być bardzo odważny.
Za 5-6 tys. masz do wyboru. e30 w całkowicie rozlatującej się budzie z 6 cylindrowym silnikiem pod maską bądź jakieś 1.6-1.8 w częściowo rozlatującej się budzie.
Na wstępie jeszcze musisz sobie uświadmić, że kupując e30 nie znajdziesz okazji. Jest bardzo wielu znawców tego modelu, fanatyków, którzy wiedzą o tym samochodzie wszystko. Jak tylko pojawi się ładny egzemplarz to przeważnie w kilka dni a często i tego samego dnia, w którym został wystawiony to zostaje sprzedany. e30 miałem wiele i sam dzień w dzień ,,poluje" na allegro, tablicy itp. Sprzedawcy starych bmw też nie są przypadkowi i wiedzą co sprzedają a swoje samochody cenią.
W przeciętnej e30 za 5 tys. patrząc pod względem blacharskim będzie do roboty w mniejszym lub większym stopniu podłoga w miejscu nog kierowcy i pasażera, zgnity tylny pas, podszybie, w bagażniku wnęki, zakola, często pod maską podstawka akumulatora, przednie wzmocnienie. Doły drzwi i błotniki to najmniejszy problem.
Sprzedawcy e30 dobrze wiedzą jaki użytek zrobić ze szpachli, żywicy, bitexu i innych wszelkiej maści smolideł i konserwacji więc większości ,,niespodzianek" nawet nie zobaczysz
Ogarnięcie mechaniki nie będzie drogie, części są tanie.
Co do e28 to te dwa diesle wystawione na allegro wołają o pomstę do nieba, nie warto nawet oglądać. E28 w tym budżecie nie kupisz, brakuje już części blacharskich a jak są to będą drogie.
Co do dużego fiata to nie ma cienia szans na kupienie nawet względnie zdrowej sztuki. Wiem bo oglądałem kilkanaście egzemplarzy.
Manta to też nie ten budżet, jak kupisz to totalnie zwieśniaczonego trupa.
A może merc 190? Ceny nie są jeszcze tak chore jak w zdrowych e30 a samochód fajny.