Szukam niedużego podniesionego auta do 40 tysięcy

23 Sie 2022, 18:13

Dzień dobry,
szukam dla siebie pierwszego samochodu i po dłuuugim namyśle postanowiłem poprosić o pomoc na forum.

O mnie: Mieszkam we Wrocławiu, mam niecałe 30 lat. Nie jestem typem rajdowca, nie jara mnie prędkość itp. bardziej interesuje mnie komfort, bezpieczeństwo i możliwość wyjechania poza miasto.
Typ samochodu: podniesiony, ale nie duży (mały lub kompatkowy "SUV"). Nie mam dzieci, więc głównie dla dwóch osób + czasem, żeby przewieźć znajomych.
Budżet: 40 tysięcy maks
Użytkowanie: szukam auta w miarę uniwersalnego. Chciałbym nim jeździć trochę po mieście (ale nie codziennie), czasem też w trasy (np. w góry w Polsce albo na Mazury) + na przysłowiowe grzyby/do lasu (dość ważny dla mnie aspekt, ale w grę wchodzi raczej lekki/średni teren, więc auto może być pseudoterenowe)
Napęd: 4x4, jestem w stanie zapłacić trochę więcej, żeby mieć lepszą przyczepność i sprawność poza asfaltem
Silnik: Benzyna. Gazu mieć nie mogę (garaż podziemny) Za Diesla dziękuję z wielu powodów (m.in. awaryjność, specyfika + samochód czasem może być nieużywany przez dłuższy czas)
Skrzynia: Automatyczna, jeździłem oczywiście manualem, ale lubię wygodę. Na dodatek wszyscy wokół radzą zakup automatu.
Marka: nie chcę niczego premium, zależy mi na jak najmniejszej awaryjności i dostępności tanich części. Rozglądam się raczej za japońskim samochodem.

Z moich wyszukiwań udało mi się znaleźć Toyotę Rav4 albo Nissana Qashqaia. Mógłbym prosić o ocenę tych ofert?

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Pozdrawiam
Paweł
Pawcio765
Nowicjusz

23 Sie 2022, 22:10

i Kaszkaj spoko i rav 4 spoko ale pokusiłbym się o nowszy model, może trzeba będzie coś dorzucić.
Masz jeszcze mitsu outlander, vw tiguan.
Najlepiej wypada suzuki Grand Vitara 2.0 lub 2.7 v6, tam jeszcze uświadczysz reduktor, prawdziwy terenowy napęd.
Z takich mniejszych to można pomyśleć o suzuki sx4/Fiat sedici, małe zwinne z tych wszystkich będzie najtańsze w utrzymaniu, napęd stały 4x4.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

23 Sie 2022, 22:56

Dziękuję za odpowiedź. Tak szczerze, to te 40K to już z dorzuceniem :D Znajomi zniechęcają mnie przed wydawaniem fortuny na swoje pierwsze auto.

Mitsubishi Outlander wydaje mi się duży, ale zaraz sprawdzę + chyba rdzewieje mocno, z tego co czytałem.
Grand Vitara wiem, że bardzo polecana. Trochę się obawiam, że to też trochę większe, więc więcej pali itp. + suzuki nie kojarzy mi się z komfortem, bardziej z prostotą (może mam jakieś dziwne uprzedzenia?)
O Fiacie wcześniej nie słyszałem, również rzucę okiem.
Pawcio765
Nowicjusz

24 Sie 2022, 13:08

chyba rdzewieje mocno

W sumie jak praktycznie każdy japoński suv

ale w grę wchodzi raczej lekki/średni teren,

Sprecyzuj to, najlepiej zdjęciami bo coś czuję, że ten "teren" po którym chcesz się poruszać żadnego 4x4 nie wymaga a absurd płacenia 22+pozostale koszty za 20 letnie rav4 chyba każdy dostrzega :happy: i jeszcze handlarz napisał, że 7/100 pali :ok:

Znajomi zniechęcają mnie przed wydawaniem fortuny na swoje pierwsze auto.

I trochę logiki w tym jest. Nie masz doświadczenia więc coś porysujesz, uderzysz, zjedziesz z asfaltu to coś urwiesz i będzie szkoda. Do tego naprawa droższa niż w jakimś chrupku

IMO jak już musi być trochę wyższy i 4x4 to kup sobie tego sedici albo sx4 i na początek wystarczy. Pojeździsz trochę i się dowiesz czego naprawdę w aucie ci potrzeba

suzuki nie kojarzy mi się z komfortem,

Suv i komfort to nie są synonimy (za wyjątkiem największych czołgów premium)
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

24 Sie 2022, 14:45

Sprecyzuj to, najlepiej zdjęciami bo coś czuję, że ten "teren" po którym chcesz się poruszać żadnego 4x4 nie wymaga

Chciałbym jeździć w mniej dostępne turystycznie miejsca. Wynajmować domki "na odludziu". Kocham góry, w związku z tym te domki to również w terenach górzystych - zarówno Karkonosze, Tatry jak i Bieszczady.
Wiem, że napęd 4x4 to tylko jeden z czynników wpływających na to jak samochód radzi sobie poza asfaltem - ważne są też dobre opony itd.

absurd płacenia 22+pozostale koszty za 20 letnie rav4 chyba każdy dostrzega i jeszcze handlarz napisał, że 7/100 pali

Z tego co widzę, to Ravki 4x4 z automatem po tyle teraz chodzą ;) I tak tak, też się śmiałem z tego spalania - domyślam się, że będzie większe

IMO jak już musi być trochę wyższy i 4x4 to kup sobie tego sedici albo sx4 i na początek wystarczy. Pojeździsz trochę i się dowiesz czego naprawdę w aucie ci potrzeba

Dziękuję za propozycję, niestety Fiata nie ma na Otomoto nawet jednego (spełniającego moje kryteria). Suzuki jest tylko jeden importowany ze Stanów i to w Warszawie, trochę dla mnie za daleko.

To chyba te Qashqaie najciekawsze.
Pawcio765
Nowicjusz

24 Sie 2022, 14:57

Pawcio765 napisał(a):(spełniającego moje kryteria).
no z automatem będzie ciezko
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen e-up! w pełni elektryczny samochód seryjny
    Volkswagen przedstawił swój pierwszy, w pełni elektryczny samochód seryjny: nowego e-up!. To prawie bezgłośne, czteroosobowe auto robi wrażenie zasięgiem 150 kilometrów i doskonałą funkcjonalnością. Nowy ...

24 Sie 2022, 17:12

Pawcio765 napisał(a):Z tego co widzę, to Ravki 4x4 z automatem po tyle teraz chodzą ;) I tak tak, też się śmiałem z tego spalania - domyślam się, że będzie większe

Tak chodzą i to jest zasłużone. Powyżej 25k można trafić sztuki z małym nalotem. Trzeba tylko pytać o rdzę.

Wybrałbym rav 2,0 w automacie a nie Nissana Qaszkaja bo:

ma o wile mniej stabilną elktoro mechanikę, cvt z którymi nissan miewał przygody, silniki 2,0 trzeba sprawdzić wypusty bo miały wadliwe pierścienie i jadły olej.

Rav ma hydrauliczną skrzynie, dobry napęd, elektryka jest bardzo stabilna a silnik nie posiada żadnych wad.
Wyrwać sztukę z małym nalotem i bez rdzy będzie git :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

25 Sie 2022, 10:10

Wybrałbym rav 2,0 w automacie a nie Nissana Qaszkaja

Bardzo dziękuję za kolejną odpowiedź. No widzę, że zdania są podzielone :D Planuję podjechać do tego komisu i sprawdzę empirycznie oba auta.

Outlander jest samochodem wyraźnie większym od pozostałych. Grand Vitara ciekawi (aczkolwiek wydaje mi się, że pali więcej niż Ravka i Qashaqi?), natomiast nie ma ciekawych ofert w duuużym promieniu od Wrocławia - wszystkie ładne albo na Podlasiu albo na Lubelszczyźnie :(
Pawcio765
Nowicjusz

25 Sie 2022, 11:05

Rav musisz liczyć na ok 10 litrow
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

25 Sie 2022, 11:43

Pawcio765 napisał(a):No widzę, że zdania są podzielone

Ja Ci piszę na podstawie xx aut.
Pawcio765 napisał(a):Outlander jest samochodem wyraźnie większym od pozostałych. Grand Vitara ciekawi (aczkolwiek wydaje mi się, że pali więcej niż Ravka i Qashaqi?),

Co do spalania to te auta palą podpobnie i przy opcjach r4 aut nie zwracałbym na to specjalnie uwagi.

Rav pali około 10l tak jak napisał Kao.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

25 Sie 2022, 15:39

Ten komis dzisiaj wrzucił nowe ogłoszenie z Hondą CRV - też myślę, że ją od razu obejrzę [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Aczkolwiek rozmiarowo to auto już podchodzi pod Outlandera i ma gorsze wyposażenie
Pawcio765
Nowicjusz