Pomoc w wyborze samochodu do miasta i okolicy do 27 000 zł :)

25 Sie 2022, 19:32

Cześć wszystkim,
Przychodzę z prośbą o poradę dotyczącą zakupu mojego trzeciego w życiu samochodu.
Rocznie samochodem pokonuje dystanse od 10 000 - 15 000 km. Głównie dojeżdżam z okolic do miasta, po mieście i czasami jakieś wycieczki. Z racji, że w większości jeżdżę sam, lub w dwie osoby myślałem o niedużym miejskim samochodzie.
Moje wymagania to:
- nie starszy niż 2010 rok
- w miarę niski przebieg
- silnik benzynowy
- niskie spalanie
- niska awaryjność
- jak samochód będzie miał przy zakupie ślady korozji, to raczej odpada
- wielkość tak myślałem segment B
- 4/5 drzwi
- wyposażenie nie musi być bogate, najważniejsze: ABS, klima, elektryczne szyby i lusterka, jakby się udało to czujniki parkowania z tyłu.
Cena jaką myślałem przeznaczyć na samochód to maksymalnie do 27 000 zł, chyba, że naprawdę się trafi jakaś perełka to mogę coś dołożyć.
Rozglądałem się już delikatnie i do gustu przypadły mi w sumie 3 auta:
- Suzuki Swift V 1,2 94 KM (niska awaryjność, dynamiczny silnik, niskie spalanie)
- VW Polo V 1,4 85 KM (prosty sprawdzony silnik, ładny wygląd, nadaje się do gazu) - w przypadku tego modelu myślałem, że w przyszłości jak się trochę odkuję można zamontować LPG, z tego co czytałem podobno w porządku do gazu, ale to jeszcze do przemyślenia
- Ford Fiesta 1,4 96 KM(ładny wygląd, dynamiczny silnik)
Z tych propozycji wydaje mi się najbardziej sensowne suzuki lub polo i zamontować gaz i się cieszyć tanią jazdą (planuje kilka lat pojeździć samochodem, więc myślę, że koszt gazu się zwróci i wyjdę na plus)
Co myślicie o moich propozycjach, może macie jeszcze jakieś sugestie, jakie auta mogą być jeszcze godne uwagi?
Z zakupem się nie śpieszę, chciałbym dokonać dobrego wyboru, żeby w przyszłości się nie męczyć :)
szymon230397
Początkujący

Prawo jazdy: 10 06 2015
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Opel Astra GTC
Silnik: 1.9
Paliwo: Diesel
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006