Szukam pianki do wyprania podsufitki.

28 Gru 2009, 23:32

Podsufitka jest dość mocno zabrudzona. Nie wiem jaki jest to materiał (podsufitka nie orginalna) w dotyku dość miękka. Koloru szarego jakby trochę w beż. Próbowałem na sucho szczoteczką ale ciągnęły się włoski i tylko gorzej było (poszarpało). Szukam pianki za rozsądne pieniądze (nie jakieś extra drogie) ale w miarę możliwości dobrej jakości. Postaram się zrobić zdjęcie wtedy załącze do tematu może łatwiej będzie dobrać.
Pozdrawiam,
norpaw
norpaw
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: k/Poznań

29 Gru 2009, 09:21

A może pokusisz się o ściągnięcie podsufitki i wypranie np. Vanishem do dywanów i tapicerek. Działa bardzo dobrze bo sam już prałem pasy bezpieczeństwa i całą wykładzinę podłogową.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

29 Gru 2009, 19:17

PrezesArtek napisał(a):A może pokusisz się o ściągnięcie podsufitki i wypranie np. Vanishem do dywanów i tapicerek. Działa bardzo dobrze bo sam już prałem pasy bezpieczeństwa i całą wykładzinę podłogową.

Raczej nie chciałbym się w to bawić potem mogą być problemy z jej ponownym dopasowaniem. Wolał bym wyprać ją w miarę możliwości na miejscu. :wink:
Pozdrawiam,
norpaw
norpaw
Stały forumowicz

30 Gru 2009, 23:38

Ja prałem całośc tapicerki i właśnie robiłem to za pomocą Vanisha do dywanów oraz miski,gąbki i ciepłej wody. Oprócz tych gadżetów dodałem do tego pieniącego się roztworu nieco odplamiacza "no name" w podobnej buteleczce co ten Vanish. Oczywiście nie tarłem z całej siły ale też nie skąpiłem wilgotności materiałom czyszczonym.Pozwoliłem się napic i po chwili kolistymi ruchami po nich jezdziłem (aż żona była zazdrosna).Niestety było to latem więc nie było problemu z wysychaniem... ale jak masz ogrzewany garaż to ok.
Efekt ..? Lepszy niż zakładałem. Tapicerka nie miała przebarwień i odzyskała kolory.
pozdro.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

30 Gru 2009, 23:44

Będę musiał spróbować tym płynem do dywanów. Nałożę roztwór na podsufitkę i spróbuję wciągnąć to odkurzaczem ,tak jak się to robi na normalnym dywanie.
Pozdrawiam,
norpaw
norpaw
Stały forumowicz

31 Gru 2009, 00:48

Kup sobie panike TuFF Stufff na stacjach BP to znajdziesz przed użyciem ogrzej ja troche na grzejniku :) spsikaj podsufitke odczekaj ze 4 min i wytrzyj szmatką. Koszt ok 30 zł
danielkol91
Nowicjusz

Miejscowość: Wadowice

04 Sty 2010, 13:22

Są dedykowane kosmetyki do prania tapicerki, np. K2 Tapis. Atomizery i spray'e dobrych producentów działają także do góry dnem, więc spokojnie da się nią spryskać tapicerkę. Następnie wilgotna czysta szmatka i spokojnie poschodzi wszytko. Pamiętać należy jedynie, że w zimie takie zabiegi warto robić w ciepłym garażu, bądź magazynie żeby od razu osuszać czyszczoną powierzchnię. Jeżeli pozostawimy to do wyschnięcia mimo sobie, moga być problemy z parowaniem szyb.
K2
Początkujący

Miejscowość: Ostrów Wielkopolski

22 Sty 2010, 11:28

Zobacz sobie "SONAX Środek do czyszczenia wnętrza auta". Jest tani i czyściłem nim swoją tapicerkę. Nadaje się też do podsufitek, spryskasz sobie tym poczyścisz szmatką i brud powinien puścić. Możesz też spróbować środkami do dywanów, które masz w domu (jak już ktoś wcześniej pisał).
Ostatnio edytowany przez lalalila, 23 Sty 2010, 01:18, edytowano w sumie 1 raz
lalalila
Nowicjusz

Miejscowość: tu i ówdzie

25 Sty 2010, 15:03

Potwierdzam-bardzo dobry środek. Bardzo często używam Sonax Impregnat do tkanin cena jest całkiem przystępna a jakość rewelacyjna. Używam go dosyć często i uważam,że to jeden z najlepszych środków dostępnych na rynku
Ostatnio edytowany przez nero, 26 Sty 2010, 01:17, edytowano w sumie 1 raz
nero
Nowicjusz

Miejscowość: kraków