Szukam samochodu na Polskie drogi (Wysokie zawieszenie) do 25k

19 Wrz 2018, 12:35

Witam!

Szukam jakiegoś wygodnego i ciekawego samochodu z wysokim zawieszeniem, coś wygodnego na nierówne polskie drogi za około 20-25tysiecy zl (nie wliczam w to koszty po zakupie na drobne naprawy). Ważne zęby był napęd na 4 kola (Na zimę) i była możliwość na sporadyczny wyjazd w lekki teren i dobra skrzynia automatyczna. Szukam czegoś również z silnikiem benzynowym i możliwością instalacji LPG. Najlepiej, żeby to było auto dosyć tanie w utrzymaniu i mało awaryjne. Nie chodzi mi o jak najmłodsze auto wiec wiek aż tak się nie liczy, bardziej zależało by mi na dostępności części i żeby nie był zardzewiały.

Myślałem nad Jeep Grand Cherokee drugiej generacji. Również podoba mi się Subaru Forster, bo miałem przyjemność jeździć nim w wakacje i bardzo mi się podobał, ale nie orientuje się jak z eksplantacja tego samochodu i jak działa instalacja LPG z silnikami w Subaru.
Jestem otwarty na pomysły i opinie.

Pozdrawia.
Marcel2g
Nowicjusz

19 Wrz 2018, 14:16

Marcel2g napisał(a):jak działa instalacja LPG z silnikami w Subaru.

działa dobrze ale regulacja zaworów jest bardzo kosztowna, bo trzeba wyjmować silnik
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

20 Wrz 2018, 12:55

dzida napisał(a):
Marcel2g napisał(a):jak działa instalacja LPG z silnikami w Subaru.

działa dobrze ale regulacja zaworów jest bardzo kosztowna, bo trzeba wyjmować silnik

A jezeli Subaru forester to jaka skrzynia? Czy dobry automat jest w tych samochodach czy lepiej manual?
Marcel2g
Nowicjusz

20 Wrz 2018, 20:15

Marcel2g napisał(a):Najlepiej, żeby to było auto dosyć tanie w utrzymaniu i mało awaryjne.
więc nie wiem co tu robi jeep, auto jedzie słabo pali kosmiczne ilości paliwa cały czas cos tam sie z nim dzieje, przeważnie są to pierdoły ale zawsze. Nastaw się bardziej na Toyotę rav4 II, Kia Sorento I
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

21 Wrz 2018, 08:49

Marcel2g napisał(a):A jezeli Subaru forester to jaka skrzynia? Czy dobry automat jest w tych samochodach czy lepiej manual?

Zależy co preferujesz - w przeniesieniu napędu trzeba zerknąć na sprzęgło wiskotyczne (czy nie hałasuje)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nie blokuj skrzyżowania i pasów
    Skrzyżowanie zablokowane przez samochód, który nie zdążył przez nie przejechać np. przed zmianą świateł, to częsty widok. Perspektywa mandatu nie zawsze wystarczy, by zapobiegać takim zachowaniom kierowców. ...
    Nowa Mazda6, debiut kolejnej wersji tego modelu
    Podczas tegorocznego Salonu Samochodowego w Moskwie debiutuje kolejna wersja modelu Mazda6. To drugi przedstawiciel (po CX-5) nowej generacji samochodów Mazda, wykorzystujący pełen zakres TECHNOLOGII SKYACTIV oraz ...