Szukam samochodu

20 Maj 2021, 16:05

Witam przymierzam się do zakupu samochodu. Jest tylko problem ponieważ nie wiem jaki konkretnie wybrać.
Główne cechy jakie mnie interesują
Budżet 55tys max, benzyna, hatchback ewentualnie sedan, w miarę możliwości ekonomiczny do miasta i niedalekie trasy.
Priorytet to benzyna i w miarę małe spalanie
Przeglądałem następujące modele
Renault megane 4 1.2 tce 130km
Opel Astra 1.4 turbo
Ford Mondeo 1.5 ecoboost
Mazda 3 2.0 120km
Jakby ktoś coś doradził byłbym wdzięczny, nie tylko te modele wchodzą w grę dla jasności.
dziku098
Nowicjusz

20 Maj 2021, 18:11

Jeśli zależy ci na bezproblemowej eksploatacji to mazda będzie świetnym wyborem. Moment w szerokim zakresie obrotów, niskie spalanie, ogólnie przyjemne auto na co dzień
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

20 Maj 2021, 20:00

A masz może jeszcze jakieś inne Modele godne polecenia?
Jak to realnie wygląda ze spalaniem w Mazdzie? Bo znając życie to co na papierku zawsze odbiega od realiów
dziku098
Nowicjusz

20 Maj 2021, 20:33

Moja kilkumiesięczna przygoda z tym autem (akurat sedan) to średnie w granicach 6,7-7,3 w zależności od tego gdzie jeździłem. Wyższe wyniki to 100% po krakowie. BTW ogólnie moje wyniki spalania w różnych autach to zwykle +1 do tego co pokazują raporty

Szczerze mówiąc to podałeś auta zarówno z sgmentu c jak i d. Różnica w wielkości pomiędzy taką astrą hatchback a mondeo to przepaść. Choć generalnie nie widzę potrzeby kupowania do miasta auta pokroju mondeo - 4,87 długości, kawał auta.

Z mojej perspektywy
Jeśli chcesz mieć auta bardzo tanie w eksploatacji - i30/ceed
Jeśli chcesz mieć bezawaryjne auto, które dobrze trzyma wartość - mazda 3
Jeśli chcesz mieć auto, które będzie ciekawsze, szybsze i lepiej wyposażone kosztem trochę wyższych kosztów - v40 albo giulietta
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Invi
Forumowicz VIP

20 Maj 2021, 21:16

Okej rozumiem jeszcze ostatnie pytanie bo generalnie widzę że dużo plusów jest za Mazdą
I nie ukrywam że autko mi też bardzo się spodobało tylko jest jeden mankament
Różnica spalania między 120km a 165 jest jakoś bardzo odczuwalna?
dziku098
Nowicjusz

20 Maj 2021, 21:25

Do 4k rpm jest to samo, dopiero wyżej ta dodatkowa moc jest dostępna (swoją droga jak ludzie mierzyli na hamowni 120 to okazywało się, że sporo więcej jest "w gratisie"). Różnica w programie i inaczej zestopniowanej skrzyni, podczas normalnej jazdy spalanie powinno byc bardzo podobne
No i 165 było tylko w hb
Invi
Forumowicz VIP

20 Maj 2021, 21:29

Dzięki za pomoc
dziku098
Nowicjusz