18 Mar 2017, 19:57
Witam wszystkich,
od ponad roku jestem szczęśliwym posiadaczem samochodu KIA OPTIMA
z silnikiem 2,0CVVL i skrzynią manualną.
Rok temu, niecałe pół roku po zakupie samochodu z okolic skrzyni biegów zaczęły dochodzi podejrzane dźwięki. Pierwsze objawy były takie jak by szumiało sprzęgło, lecz po paru dniach okazało się iż szumią łożyska w skrzyni biegów. Po demontażu skrzyni okazało się iż faktycznie to łożyska są źródłem hałasu i po ich wymianie skrzynia zaczęła chodzić cicho.
Podczas wymiany sprawdzony został stan sprzęgła i okazało się iż po przejechanych 50tys km nie ma na nim śladów zużycia. Mechanik poinformował mnie iż ze względu na brak śladów zużycia nie ma konieczności wymiany sprzęgła i łożyska oporowego.
W zeszłym miesiącu niecały rok po wymianie i po przejechaniu ok 10tyś km problem z szumem ze skrzyni powrócił. Objawy były dokładnie takie same.
Skrzynia cały czas pracowała prawie idealnie (raz na jakiś czas nie wchodziła jedynka ale to sporadyczne zjawisko) ale jednak zaczęła szumieć z czasem wracając do stanu przed zeszłoroczną naprawą.
Mechanik, który realizował naprawę uznał reklamację i podjął się ponownej naprawy ale dla mnie to nie jest rozwiązanie problemu.
Nie mam pojęcia co może być przyczyną awarii skrzyni i co mogę zrobić by sytuacja się nie powtórzyła.
Czy brak wymiany sprzęgła i łożyska mógł być przyczyną ponownej awarii?
Czy może przyczyny należy poszukiwać w kole zamachowym?
Czy ktoś w Was ma może pomysł, który z elementów może powodować nawracającą awarię?
Z góry dziękuję za pomoc