Szumiąca skrzynia KIA OPTIMA 2012

18 Mar 2017, 19:57

Witam wszystkich,
od ponad roku jestem szczęśliwym posiadaczem samochodu KIA OPTIMA
z silnikiem 2,0CVVL i skrzynią manualną.

Rok temu, niecałe pół roku po zakupie samochodu z okolic skrzyni biegów zaczęły dochodzi podejrzane dźwięki. Pierwsze objawy były takie jak by szumiało sprzęgło, lecz po paru dniach okazało się iż szumią łożyska w skrzyni biegów. Po demontażu skrzyni okazało się iż faktycznie to łożyska są źródłem hałasu i po ich wymianie skrzynia zaczęła chodzić cicho.
Podczas wymiany sprawdzony został stan sprzęgła i okazało się iż po przejechanych 50tys km nie ma na nim śladów zużycia. Mechanik poinformował mnie iż ze względu na brak śladów zużycia nie ma konieczności wymiany sprzęgła i łożyska oporowego.
W zeszłym miesiącu niecały rok po wymianie i po przejechaniu ok 10tyś km problem z szumem ze skrzyni powrócił. Objawy były dokładnie takie same.
Skrzynia cały czas pracowała prawie idealnie (raz na jakiś czas nie wchodziła jedynka ale to sporadyczne zjawisko) ale jednak zaczęła szumieć z czasem wracając do stanu przed zeszłoroczną naprawą.

Mechanik, który realizował naprawę uznał reklamację i podjął się ponownej naprawy ale dla mnie to nie jest rozwiązanie problemu.
Nie mam pojęcia co może być przyczyną awarii skrzyni i co mogę zrobić by sytuacja się nie powtórzyła.
Czy brak wymiany sprzęgła i łożyska mógł być przyczyną ponownej awarii?
Czy może przyczyny należy poszukiwać w kole zamachowym?
Czy ktoś w Was ma może pomysł, który z elementów może powodować nawracającą awarię?

Z góry dziękuję za pomoc
mbkowalski
Obserwowany

Prawo jazdy: 30 06 2000
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Kia OPTIMA
Silnik: 2,0 CVVL
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012

19 Mar 2017, 13:05

Jeżeli to ponownie szum występujący przez łożyska które wytrzymały tylko rok, to trzeba poszukać tych łożysk wyprodukowanych przez inną firmę. Niestety części dzisiaj produkowane nawet przez czołowych producentów pozostawiają czasem wiele do życzenia.

Dodatkową uwagę trzeba zwrócić na olej do skrzyni i zalać ją dobrym olejem o odpowiednich parametrach.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota RAV4 V generacji
    W 2019 roku doczekaliśmy się również premiery piątej odsłony modelu, którym 25 lat temu Toyota zrewolucjonizowała motoryzację i utworzyła rynek SUV-ów. Mowa oczywiście o modelu RAV4. Auto zmieniło się ...
    Roadmap E - samochody elektryczne od Volkswagena
    "Roadmap E" koncern Volkswagen rozpoczyna największą w światowym przemyśle samochodowym ofensywę w dziedzinie samochodów elektrycznych. Najpóźniej do 2030 roku Volkswagen dokona elektryfikacji całej oferty swoich ...