Szyberdach Tiguan

10 Sty 2017, 18:18

Mam problem z szyberdachem w Tiguanie z 2008 roku. Dziś czyscilem odplywy no i po wszystkim kilka razy zamknąłem i otworzyłem szyber i podczas któregoś zamykania padł Aku i od tej pory nie działa pokrętło od szybra. Mogę go otwierać i zamykać ale tylko wciskając pokretlo. Szyberdach jakoś się programuje czy coś?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

10 Sty 2017, 19:33

Kao napisał(a):podczas któregoś zamykania padł Aku i od tej pory nie działa pokrętło od szybra.
Nie działa pokrętło czy elektryka bo jakoś nie rozumiem...

Przy elektrycznych szybach i szyberdachu jak zamykasz kluczykiem trzymając go w pozycji zamkniętej powinny się szyby i szyberdach zamknąć automatycznie jeżeli były uchylone.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

10 Sty 2017, 21:38

Elektryka jest dobra wszystko działało dopóki aku nie padł szyby z kluczyka się zamykają szyberdach nie reaguje. W tiguanie jest pokrętło którym otwieramy i zamykamy szyber ,mozna ustawic kilka pozycji i właśnie ta funkcja przestała działać. Jak napisałem wcześniej mogę szyber otworzyć i zamknąć. Link do zdjęcia https://www.google.fr/search?q=pokretlo ... 39cGisM%3A
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

11 Sty 2017, 18:09

No to ciekawostka dziś odpaliłem auto przejechałem się na myjnie i miałem jechać do elektryka a tu o dziwo nagle wszystko działa. Chyba się "namyslił" :D
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

13 Sty 2017, 14:03

Kao napisał(a):miałem jechać do elektryka a tu o dziwo nagle wszystko działa. Chyba się "namyslił"
No to jak działa to byłby problem teraz żeby znaleźć usterkę. Oby działało jak najdłużej :ok:
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dwie lewe ręce - obsługa własnego auta
    Mogłoby się wydawać, że włączenie świateł przeciwmgłowych, wymiana koła na zapasowe czy znajomość sygnalizacji świateł ostrzegawczych na desce rozdzielczej to podstawowe umiejętności, jakie powinien posiadać kierowca. Tymczasem ...