Szybka ładna limuzynka i metlik w glowie

27 Sty 2013, 15:07

witam
przyszedl czas na wymiane vectry b na cos nowszego,
fundusz mam 25 tys w szczegolnym przypadku moge naciagnac max do 30 i nie wiem czego szukac zeby bylo szybsze, mniej awaryjne, o podobnych kosztach srewsu i lepiej wyposazone i ladniejsze a konkretnie moje wymagania to:
skrzynia manual
nadwozie sedan lub chacback
nadajacy sie pod zagazowanie
z jakims normalnym spalaniem(max 14 gazu w cyklu mieszanym a najlepiej do 12)
osiagi 8-9s do setki
dobrze zeby byl malo awaryjny
lekko sportowy wyglad
wiek max 10 lat
Po glowie chodzi mi nastepna generacja vectry(podobno nie ma problemu z korozja i mniej awaryjna) podoba mi sie wersja gts z motorem 3.2v6 211KM albo 2.0t 175KM
z innych marek to jeszce audi a4 b6 1.8t albo 3.0v6
i nw mniejszym stopniu
e46 325(ponoc duze koszty serwisu)
saab 9.3 2.0t

mondeo st 220 ladne ale slyszalem ze gnije tak samo szybko jak moja byla victoria .
w ciagu roku autem robie 18-20 tys km.jezdze dynamicznie ale bez jakis szalenstw tylko od czasu do czasu lubie poczuc wcisniecie we fotel:)
comyslicie o moich pomyslach ewentualnie czekam na inne ciekawe propozycje
adolf206
Początkujący

Miejscowość: wieruszów

28 Sty 2013, 11:01

Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie. Vectra C i po zawodach. Nadal nie sprawia kłopotów tak jak generacja B. To już jest wartość sama w sobie. Ostatnimi laty pęd do nowoczesnych rozwiązań,spowodował przerzucenie kosztów obsługi zaawansowanych technologicznie aut na nabywców. Vectra C jeszcze do tego kręgu nie należy... Więc kup sobie...spokój.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

28 Sty 2013, 18:10

odnosnie vectry c jest jeszcze jeden dylemat wolnossace 3.2v6 czy 2.0t ; v6 ma 5skrzynie rozrzad na pasku no i prawie 40 koni wiecej w drugiej opcji jest juz skrzynia 6 rozrzad lancuch turbinka ale mniej konikow a co do spalania to nie wiem ktore ile pali no i 2.0 jest chyba ciut drozsze przy zakupie.co byscie brali wolnossace v6 czy doladowana rzedowke?
adolf206
Początkujący

28 Sty 2013, 18:32

A dlaczego nie 2,8T..? brat jeździł w automacie i rewela.Może jest nieco droższy ? To chyba od 2005roku wychodziło.
Jest jeszcze 2,2-155KM.
artur73
Awatar użytkownika

28 Sty 2013, 19:19

2.2 155KM odrzucam na starcie bo tego nie da sie zagazowac, a co do 2.8t fajnie by bylo miec te 230/250/280KM no ale obawiam sie ze 30 tys nie starczy na zadbany egzemplarz a pozatym boje sie ze to pali jak smok no i wydaje mi sie ze koszty utrzymania moga byc duze, nie chodzi mi o ubezpieczenie ale czesci serwis... no i gdzies obilo mi sie o uszy ze komus lancuch rozrzadu przeskoczyl to 10 tys na naprawe nie starczylo i tego wlasnie sie boje zebym pozniej nie musial sie zastanawiac czy jak wyskoczy jakas awaria to przed dziesiatym bede mial za co zatankowac auto bo juz widzialem taki przypadek ze na podworku bmw e46 330 a wlasciciel rowerkiem smigal:)mozesz cos napiasac jak to sie Twojemu bratu sprawuje ile pali itp
adolf206
Początkujący

28 Sty 2013, 19:34

Jak dla mnie najlepsze silniki benzynowe robi BMW. I nikt mi nie wmówi, że tak nie jest. Miałem e39 ok 6lat i zrobiłem ok 150 tyś bez żadnych dużych wkładów. Silnik nigdy nie odmówił posłuszeństwa. Jeździłem nim na zloty BMW i inni użytkownicy mieli podobne zdanie, jeżeli benzyna to tylko BMW :) sprzedałem z przebiegiem 320tyś :) Nabywca sprawdził silnik z każdej strony na stacji i wyszło, że igła :) Na dodatek zagazowana. Tak więc ja bym polecił BMW :)
Kanonier90
Początkujący

Auto: BMW e39
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota tworzy nową firmę do tuningu i akcesoriów
    Toyota połączy firmy Toyota Technocraft, J-TACS Corporation i Toyota Modellista International w jedno przedsiębiorstwo. Wszystkie trzy ośrodki zajmują się tuningiem oraz opracowywaniem części do modyfikacji samochodów ...

28 Sty 2013, 19:54

a jaka miales pojemnosc w tym bmw i ile ci to palilo?:)
adolf206
Początkujący

28 Sty 2013, 20:19

Miałem 2.5 170km + LPG. Średni cykl mieścił się w 12-13L, miasto to 15. Trasa to spokojnie 10L bez załadunku z jednym pasażerem. Mówią że spalanie sekwencji jest 1-1. Moim zdaniem trzeba doliczyć ok 10% :) Ale mruk BMW jest warte tych litrów :)
Kanonier90
Początkujący

Auto: BMW e39

28 Sty 2013, 20:38

Brat jeździł po trasach tą 2.8. Żarł w trasie ok 10l. Kiedyś jechali ze znajomym we dwójkę (2 takie samy Vectry C) z Katowic do Poznania. Z tym,że ta druga Vectra była ze zwykłym silnikiem 1.8 122KM. Przez większość drogi koleś w słabszej Vectrze gonił brata i cisnął. Tak więc finalnie ...oba auta spaliły tyle samo benzyny. :)
artur73
Awatar użytkownika