Szybki - bajkopisarz

29 Wrz 2013, 13:57

Za taki temat powinien być BAN.
Ten dział nosi nazwę "Jakie auto kupić?" a nie "rozkładamy życie userów na czynniki pierwsze".
Nie wiem czy szybki to bajkopisarz czy nie, nie znam go i mnie to nie interesuje. Jednak jeśli udzielając się w tematach pisze z sensem to w czym problem? po co zakładać tak durne posty? co to zmieni?
I tak dziwie sie samemu zainteresowanemu, że próbuje tutaj udowadniać swoje racje. Ja bym sprawę olał. Jeśli ktoś chce szukać sensacji, niech robi to dalej ale w swojej głowie a nie wali elaboraty w dziale do tego nieprzeznaczonym.
DauK
Początkujący

Prawo jazdy: 08 01 2005
Auto: BMW e92
Silnik: 335i
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2008

29 Wrz 2013, 14:58

Generalnie wszyscy macie jeden problem myślicie że istnieje tylko moto swiat ten który Wy znacie o którym na onecie czytacie a tak nie jest. Są różni moto zboczeńcy nie potrzebujący rozgłosu i chwalenia się swoimi osiągnięciami.
Żeby Ci udowodnić coś ... to co miałem napisać żebyś nie powiedział że jest oszustem fantastą albo że opowiadam bajki??? Może uwierzyłbyś że posiadam auta mające po po 600-700KM???..Staram sie łopatologicznie wytłumaczyc czemu coś jest lepsze a czemu gorsze pilnując się określonych marek i lat produkcji. Doświadczenia z wielu dziedzin motoryzacji z czego się śmieje dzida są wynikiem doznań przyjemnych lub mniej przyjemnych. Zwróciłes uwagę??? jaki zrobiłem dokładny opis tego co sie dzieje ze starym autem po walnięciu w słup hmmm... zgadnij skąd to wiedziałem i połącz sobie z tym co napisałem o policji i o tym że jeździłem na wózku inwalidzkim a lekarze chcieli mi obie nogi amputować.
Więc jak była policja, wypadek to i było prawo, ubezpieczenia itp.
Jak sam zlecałem składanie aut w/g własnego uznania to była mechanika i drążenie tego czego nie ma w EU.

taaaa... dużo gatki, konkretów mało cały szybki :mrgreen: (bez obrazy: joke) Nie mówie, że tak nie było ale to większość brzmi jak bajeczka wyssana z palca przez to, że wszystko wiesz w każdym temacie praktycznie (jak coś jest do wszystkiego to do niczego), ale jeśli kupowałbym japońca to i tak pisałbym do Ciebie, a nie JDMa...
Najważniejsze JDM pownien stąd zostać wyrzucony, bo widać, że specjalnie zakłada takie tamaty do kłótni itd. ale to najlepiej jak sam zgłosisz do adminów i będzie spokój
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

29 Wrz 2013, 15:21

Panowie, żeby uciąć temat. Występuję tu jako firma, każdy do mnie adres i telefon ma na wyciągnięcie ręki, niektórym nie podoba się co pisze, bo taki mam styl, że walę prosto z mostu i pisząc o zachowaniach userów biorą to do siebie obrażając się itd, ale nie o tym mowa.
Nie jestem anonimowy, ani fikcyjny, dlatego też mam propozycję dla tych co nurtuje ich sprawa szybkiego-mogę dla Was zweryfikować tego nicka, w jaki sposób?Osobiście...I tak jeżdżę za samochodami po mazowieckim, więc niech tutaj, bądź na priva poda do siebie namiary i kiedyś się z nim ugadam na luźne pogaduchy, żeby nie było, że to tylko internet. Po spotkaniu zgodnie z prawdą wpiszę tu (oczywiście bez danych osobowych i adresu czy telefonu) czy byłem, widziałem, czy istnieje czy nie i czy to co pisze realizuje w rzeczywistości. Sam chętnie poznam, bo jeśli jest "prawdziwy" to dobrze jest znać specjalistów od każdej marki czy modelu, bo jak ktoś się w czymś specjalizuje, to zna więcej bolączek, więc to dla każdego wyjdzie na plus.
Pasuje?
Kupuj rozważnie, unikaj chwytów i sztuczek, nie daj się nabrać. Nie bądź JELENIEM.
AkuQ
Aktywny

Prawo jazdy: 14 10 1998
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: Ford Focus
Silnik: 1.6 TDCI
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2009

29 Wrz 2013, 15:37

Obojętnie czy szybki bajki pisze czy nie to już wolę czytać jego bajki niż pierdy JDM'a ;)
Gdyby to forum miało adminów z prawdziwego zdarzenia to jdm już by był nie raz zbanowany.
Regularnie podnosi wszystkim ciśnienie swoimi prowokacjami a nikt z nim nic nie robi.
Jak już kiedyś napisałem dla mnie to pryszczaty zakompleksiony dzieciak w rozklekotanym civicu. Choć ostatnio wymyślił bajkę z poszukiwaniem samochodu dla syna :mrgreen: domniemywam, że z racji wieku od niedawna jest zdolny do prokreacji więc dla syna może poszukiwać co najwyżej wózka dziecięcego. Każde większe forum ma swojego trola, takie uroki internetu. Zwyczajnie trzeba nauczyć się go ignorować...
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

29 Wrz 2013, 18:39

dzida napisał(a):taaaa... dużo gatki, konkretów mało cały szybki (bez obrazy: joke) Nie mówie, że tak nie było ale to większość brzmi jak bajeczka wyssana z palca przez to, że wszystko wiesz w każdym temacie praktycznie (jak coś jest do wszystkiego to do niczego),

Czemu piszesz że we wszystkich tematach wiem wszystko??? Jak pisze o konkretnych autach ewentualnie a'la sportowych i o populusach ale też zazwyczaj tych samych...
JDMowi podesłałem kilka wskazówek jak mnie znaleźć przez gogle więc sadzę że mu się uda tym razem...i zamilknie :D
Więc dzida jeżeli będziesz chciał zrobić coś wytrzepanego na bazie 2jz lex IS/GS, nissana SR/RB albo mitsu 4g63t mivec to daj sygn. może uwierzysz w bajki :D a przy okazji zobaczysz ile tematów będziesz musiał zgłębić żeby ułożyć sobie w głowie jak takie auto ma wyglądać. Co do crash testów nie pisze się :no:
Nie wiem czemu wszyscy się dziwią że ktoś w inny sposób podchodzi do motoryzacji, czemu Jasiek90 albo dzida nie wysilicie się i nie sprawdzicie tego co mówię o starych autach JP. Wystarczy wejść na anglojęzyczną wiki i poczytać a później przejść do konkretnych tematów. Ja osobiście szybkiemu bym nie odpuścił i sprawdził jego wiedzę szukając info w necie. :)

I jeszcze raz Wam Panowie powtarzam wybiórczo mogę podsumować nowe populusy ale nigdy nie spinałem się twierdząc że nowy JDM jest lepszy od auta UE.

AkuQ sam wiesz ze zajmujesz się sprzedażą aut i robisz to żeby zarobić wiec rozumiem Cię że nie pochwalasz zacięcia do starych aut bo tak naprawdę te auta znikają i już raczej kasy nie da się na nich zrobić. Przestałem już z Toba walczyć bo wypowiadasz się o nowych autach które mało mnie interesują chyba że mają 300KM :D
Sam przyznasz że trochę uogólniasz pisząc o zakupie okazyjnych poflotowcach albo że na słuch wyczujesz trwałość dwumasy generalnie i tak to nie ma znaczenia bo za 10lat już wszystkie auta będą miały dwumasę a producenci będą tłumaczyć jak to jest nam potrzebne do szczęścia :D
A podoba mi się że walczysz z oplem vectra za 3k z LPG i klimą :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota

29 Wrz 2013, 18:47

oj szybki szybki na żartach się nie znasz? :mrgreen: widzę, że ogarniasz temat JDMów wiec tu jak coś wale do Ciebie ale jesteś w sumie w każdym temacie, przynajmniej tak było na początku (chęć nabicia postów, nie wiem). Mi też zarzucają, że do wszystkiego wpycham koree ale ja tylko polecam to co użytkuję i to co spełnia wymagania... w większości tematów siedzę cicho i się dokształcam... Ale jak coś to IS200 u mnie zagości :ok:
a co do tego, że stare auta były lepsze pod względem trwałości nie ma co się kłócić bo były ale rosnące skomplikowanie i chęć zysku zrobiły swoje. Dobrze, że na bezpieczeństwie nie oszczędzają.
I proszę weź zgłoś tego dzieciaka do adminów i niech wróci atmosfera jak zaczynałem egzystencję na tym forum

P.S mnie proszę szukać po tablicy rejestracyjnej ze zdjęcia :mrgreen:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi A8 hybrid
    Audi A8 łączy wydajność hybrydowego silnika sześciocylindrowego ze zużyciem paliwa motoru czterocylindrowego. Jednostka 2.0 TFSI wespół z silnikiem elektrycznym generują 180 kW (245 KM) mocy. Maksymalny moment obrotowy ...

29 Wrz 2013, 19:16

szybki napisał(a):AkuQ sam wiesz ze zajmujesz się sprzedażą aut i robisz to żeby zarobić wiec rozumiem Cię że nie pochwalasz zacięcia do starych aut bo tak naprawdę te auta znikają i już raczej kasy nie da się na nich zrobić. Przestałem już z Toba walczyć bo wypowiadasz się o nowych autach które mało mnie interesują chyba że mają 300KM :D

1. Nie musisz ze mną walczyć, przynajmniej ja z nikim nie walczę, czasami dobitnie wypowiadam swoje zdanie i reaguje na skrajne głupoty.
2. Zajmuję się sprzedażą samochodów ale nie jest to mój chleb powszedni dlatego też nie muszę każdemu-wszystkiego wciskać aby zarobić parę groszy.
3. Do aut starych również mam sentyment, ale jestem również realistą. Auta 15-20 letnie były dobre ale 12-15-18 lat temu, teraz 95% to zajeżdżone wraki naprawiane na gumę do żucia. Jak się trafia jakiś dobry kilkunastolatek to trzyma cenę, a czasami więcej na takim za 8-10 tyś zarobię niż na takim za 25 czy 30, minus taki że one trafiają się sporadycznie.
4. Zmieniasz ton wątku wplatając mielone kilkukrotnie już informacje.

szybki napisał(a):Sam przyznasz że trochę uogólniasz pisząc o zakupie okazyjnych poflotowcach albo że na słuch wyczujesz trwałość dwumasy generalnie i tak to nie ma znaczenia bo za 10lat już wszystkie auta będą miały dwumasę a producenci będą tłumaczyć jak to jest nam potrzebne do szczęścia :D

Nic nie uogólniam, nie trzeba wielkiej filozofii by wiedzieć że poleasing/poflotowiec będzie tańszy niż taki sam od właściciela, tak samo jak nie trzeba Radzikowskiego by wiedzieć, że samochód który ma 150 tyś i nie tykaną dwumasę, a ta jest cicha to zrobi kolejnych kilkadziesiąt tysięcy, ale trzeba ją sobie wplanować w budżet między 180-220 tyś (a są auta że zmienia je się średnio przy 120-150 tyś), wiem jak sprawdzić dwumasę przy zakupie i oszacować jej stan i nie jest to dla mnie czarna magia, więc tu nie powinieneś dyskutować, tak jak ja nie dyskutuję w tematach aut robionych do street racingu czy do startów na ćwiartkę-od tego mam kolegę co w tym dłubie i jak mam potrzebę zwracam się do niego, a zna się na rzeczy skoro civiki z różnych stron pl ciągną do niego na uturbianie i mody...Ty chciałeś zabłysnąć w temacie diesli i sprzęgieł, niestety szybko zostałeś sprowadzony na ziemię bo szybko wyszło że nie potrafisz rozróżnić koła zamachowego od zestawu sprzęgłowego, co potem dziecinnie próbowałeś tłumaczyć, że niechcący pomyliłeś nazewnictwo-ktoś kto m a pojęcie przynajmniej podstawowe nigdy nie pomyli nazewnictwa w taki sposób, jasno widać było, że nie wiesz o czym piszesz i zacząłeś palić frana i odsyłać mnie do radzikowskiego :mrgreen: było posłuchać po prostu jak pisałem wcześniej-daj spokój, no ale wolałeś drążyć dalej. Pamiętaj, że nie ma ludzi co wiedzą wszystko, a wiedza tylko z wiki, czy auto świata jak to zacząłeś przytaczać swego czasu nie wystarczy by dawać komuś rady i kroić się na specjalistę w dziedzinie. Napisałem Ci w kilku wątkach, napiszę i tutaj-skup się na tym, o czym coś tam wiesz, czyli na japończykach, pojęcia o dieslach nie masz żadnego i nic w tym złego, dopóki nie zaczynasz gwiazdorzyć w temacie diesli, bo wtedy to tylko snicers może Ci pomóc :D

szybki napisał(a):A podoba mi się że walczysz z oplem vectra za 3k z LPG i klimą

Z niczym nie walczę, tak jak napisałem wyżej, reaguję na skrajną głupotę.

A teraz napisz mi na priva namiary na siebie. Piszę całkiem serio-jak będę w okolicy to pogadamy na żywo.
Kupuj rozważnie, unikaj chwytów i sztuczek, nie daj się nabrać. Nie bądź JELENIEM.
AkuQ
Aktywny

29 Wrz 2013, 20:03

AkuQ napisał(a):Ty chciałeś zabłysnąć w temacie diesli i sprzęgieł, niestety szybko zostałeś sprowadzony na ziemię bo szybko wyszło że nie potrafisz rozróżnić koła zamachowego od zestawu sprzęgłowego, co potem dziecinnie próbowałeś tłumaczyć, że niechcący pomyliłeś nazewnictwo

Ale tu nie ma co błyszczeć ponieważ diesle o których Ci mówiłem miały określone wtryski montowane w określonych latach do 2002r. więc można to łatwo sprawdzić bo zmieniaja sie ich numery katalogowe razem z przemijaniem modelu. A wszystko to jest istotne w momencie kiedy lejesz paliwko w Pcimiu na stacji szellla :D Natomiast Ty twierdziłeś uogólniając że przy technologii d4d nie jest to mozliwe, a ja znowu z życia wiem że jest to możliwe bo znam kilku panów z taxi którzy lali do tych aut...dziwne substancje i było ok.
Jako ciekawostke sprzedam Ci temat tajemnice największych głuków od diesli czyli chłodziwo transformatorowe :D

Generalnie bardziej mi chodziło o to że nie trzeba się bać zatankowania na małych stacjach gdzie często lejemy nie wiadomo co niż o wymyslanie jakiś mikstur alternatywnych dla ON.

Co do sprzęgieł znowu uogólniasz ale ok... :ok: Jedno jest pewne pomyliłem nazwę chociaż sam wielkorotnie musiałem sobie składać sprzęgło dopasowując zamach, tarcze, docisk więc siłą żeczy wiem jak to działa i jak wygląda. Twoja sławna dwumasa jest zestawem sprężynek które tak naprawdę nie wiadomo kiedy walną bo zależy to od wielu czynników. więc stwierdzenie że jak zaczyna stukać to pojedzie tyle czy tyle jest uogólnieniem na które szanujący warsztat nigdy by się nie zgodził. Dlatego wysłałem Cię do radzika który bardzo ładnie by Ci podsumował teorie wróżenia trwałości dwumasy...zresztą nie tylko on.

AkuQ napisał(a):Nic nie uogólniam, nie trzeba wielkiej filozofii by wiedzieć że poleasing/poflotowiec będzie tańszy niż taki sam od właściciela, tak samo jak nie trzeba Radzikowskiego by wiedzieć, że samochód który ma 150 tyś i nie tykaną dwumasę, a ta jest cicha to zrobi kolejnych kilkadziesiąt tysięcy, ale trzeba ją sobie wplanować w budżet między 180-220 tyś (a są auta że zmienia je się średnio przy 120-150 tyś)

Uogólniasz ponieważ zakup poflotowego auta to jedno a sprzedaż to drugie więc bilans nie jest taki oczywisty.
Co do dwumasy cały czas operujesz przebiegami a gdzie w tym wszystkim widzisz kierownika to tak jak chciałbyś ocenic ile dana opona wytrzyma nie znając stylu jazdy kierowcy.

Dobra ale nie róbmy off topa :D
szybki
Moderator - Tuning

29 Wrz 2013, 20:59

szybki napisał(a):Dlatego wysłałem Cię do radzika który bardzo ładnie by Ci podsumował teorie wróżenia trwałości dwumasy...zresztą nie tylko on.

A po co mi teoria jak przerobiłem praktykę?Ile diesli zakupiłeś w ostatnich 5 latach, ile z nich posiadało DKZ i ile z tym dwumasów było lekko zużyte/średnio zużyte/bardzo zużyte.
Co mi Radzik poradzi?Usłyszy pierwsze odgłosy przy gaszeniu i powie-WYMIANA i który z nas będzie miał rację?Ano racja jest jak dupa-każdy ma swoją. On z pkt widzenia profesjonalnego zakładu naprawczego zechce wymienić, co za tym idzie zainkasować również $, ja z pkt widzenia użytkownika wiem, że ta naprawa nie jest konieczna teraz i spokojnie można ją zrobić za 20-30 tyś, chyba że objawy mocno się nasilą, to pozwala na odpowiednie zarządzanie pieniędzmi, których często po zakupie kupującemu nie zostaje zbyt wiele. Właśnie w temacie DKZ tym się różnimy, że Ty teoretyzujesz.

Apropos zużycia opon i stylu jazdy-wiesz co to uśrednienie?Widzę że nie to Ci wyjaśnię na przykładzie opon skoro przy nich stanąłeś. Średnio opony starczają na załóżmy 40-50 tyś, to oznacza, że narwanemu jełopowi pod dyskoteką co pali gumy starczą na 10 tyś, a statecznemu kapelusznikowi na 80 tyś, tak samo z dwumasem. Łapiesz już tą różnicę skromną?

No i dalej czekam na namiary na Ciebie, w końcu może przekonasz mnie do starych japończyków na żywca 8)
AkuQ
Aktywny

02 Paź 2013, 22:14

AkuQ napisał(a):No i dalej czekam na namiary na Ciebie, w końcu może przekonasz mnie do starych japończyków na żywca 8)

Praktycznie od przyszłego tygodnia wieczorami piatek, sobota jestem uchwytny Warszawa Praga i okolice. W dni pracujące niby też jestem tylko dużo mam wyjazdów i trudno mi będzie znaleźć czas. Jak coś daj sygn.
szybki
Moderator - Tuning

03 Paź 2013, 11:27

szybki napisał(a):Jak coś daj sygn.

No ale gdzie mam Ci dać ten sygnał, 3x w kartę Wifi uderzyć? :D Poprosiłem o konkretne namiary na priva. Tłukę się wieczorami praktycznie cotygodniowo po Wawie, teraz w okresie jesienno-zimowym mniej, ale zawsze ktoś coś potrzebuje, poza Wawę też jeżdżę, więc być może będę miał po drodze...
AkuQ
Aktywny