Szybki, oszczędny i wygodny sedan na trasy - diesel?

08 Lut 2011, 13:47

Witam serdecznie,

tak jak w nicku, jestem studentem, mam 23 lata.

Nadszedł czas kiedy zapragnąłem mieć swoje auto, za własne pieniądze.

Do tej pory posiadałem swoich kilka aut, ale dostawałem je w prezencie od rodziców.

Przeważnie były to hatchbacki z silnikami o pojemności do 1500.

Niedługo końcówka studiów, z powodu małej ilości zajęć mam zamiar dojeżdżać do szkoły autem.

Do tej pory tylko rozglądałem się ogólnie za samochodami, w marcu chciałbym już ostatecznie nabyć wymarzone auto.

Niestety spotkał mnie odwieczny problem kupującego, nie wiem które auto wybrać.

Miesięcznie pokonywać będę 1500 km, z czego 1300 km to trasa. Oczywiście 1500 km to takie minimum.

Zaokrąglając rocznie przewiduje przebieg w granicach 20 tys km.

Co do tej pory miałem na oku?
Sedan z silnikiem diesla o pojemności do 2 litrów o mocy w granicach 150 koni.

Najbardziej podoba mi się Audi A4, BMW E46, Volvo S60.
Wszystkie auta rocznik przynajmniej 2002.

Interesują mnie silniki 1.9 TDI, 2.0d oraz 2.4 D5.

Postanowiłem, że ostatecznie wybiorę spośród tych trzech aut, ale liczę, że zaskoczycie mnie czymś innym :)

Oczekuję bezproblemowej eksploatacji, ogólnie brak częstych poważnych awarii, duży komfort podróżowania.

Proszę o porady, propozycję innych modeli.

Zastanawiam się również czy aby na pewno diesel? Obawiam się trochę wysokich kosztów napraw.

Na koniec, mój budżet wynosi 29 tys zł.

Pozdrawiam.
student23
Nowicjusz

Miejscowość: mazowieckie

08 Lut 2011, 13:59

A może coś takiego [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

08 Lut 2011, 14:31

" Co do tej pory miałem na oku?
Sedan z silnikiem diesla o pojemności do 2 litrów o mocy w granicach 150 koni.

Najbardziej podoba mi się Audi A4, BMW E46, Volvo S60.
Wszystkie auta rocznik przynajmniej 2002.

Interesują mnie silniki 1.9 TDI, 2.0d oraz 2.4 D5.
Na koniec, mój budżet wynosi 29 tys zł. "
nie kupisz DOBREGO auta w tym budżecie ,(mam na myśli marki które wymieniłeś )
czeslaw555
Zaawansowany

Zdjęcia: 1
Miejscowość: GKA- pomorskie
Auto: Peugeot 508
Silnik: 2.0 HDi 163km.
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

08 Lut 2011, 15:15

Skoda ok, w porządku, nie straszny mi ten przebieg, tylko wolałbym mieć skrzynie manualną,
ale ok, propozycja bardzo trafna, wielkie dzięki, wezmę to auto pod uwagę.

Mam tylko pytanie odnośnie wnętrza? Jakiej jakości ono jest w Superbie? Nic nie będzie skrzypiało, trzeszczało? Jeździłem 2 letnią octavią i fabią, jak dla mnie jakość wnętrza to tragedia.

czeslaw555, ok, dzięki za poradę, skoro tak uważasz, że nie da rady za takie pieniądze dostać zadbane auto, to co w takim razie innego proponujesz?

Pozdrawiam.
student23
Nowicjusz

Miejscowość: mazowieckie

08 Lut 2011, 15:30

takie modele mogą być tylko musisz się cofnąć w rocznikach ,
dobrym porównaniem będzie sprawdzenie ceny auta sprowadzonego z ceną auta np. w Niemczech ,jeżeli wychodzi sprowdzone taniej niż odpowiednik jego w Niemczech to daruj sobie dalsze oglądanie danego egzemplarza.

[link do mobile.de wygasł]
czeslaw555
Zaawansowany

Zdjęcia: 1
Miejscowość: GKA- pomorskie
Auto: Peugeot 508
Silnik: 2.0 HDi 163km.
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

08 Lut 2011, 16:41

Cytat z pewnej strony motoryzacyjnej,odnośnie Superba:
"Super auto bezkonkurencyjne za te pieniadze,niestety nie kazdego na nie stac - limuzyna jak sie patrzy.Nie dziwie sie ze Volkswagen zaprzestał produkcji tego modelu,bo zrobil podobienstwo swego passata,tyle ze wieksze,100 ray lepiej wykonane i za te same pieniadze.Nie dziwie sie ze auto wygrywa z mercedesem e-klasa i audi a6.Jest po prostu super wykonane,ma wiecej miejsca,bogate wyposazenie i jest tansze.A na dodatek tanie w utrzymaniu.Bardzo duzo miejsca.Superb jest wiekszy od passata i jest w wyzszej klasie.Dla laikow ze mam passata to to samo to nie wiedza co mowia,wysokie wykonanie,nic nie trzeszczy,bardzo tanie utrzymanie,zawieszenie wielowahaczowe wytrzymuje w oryginale ponad 100tys km na naszych dziurach,wiem co tu pisze,bo jezdze tą skodą od nowosci na taksówce.Lepszej tak komfortowej limuzyny sie nie znajdzie."
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Ograniczenie prędkości na niemieckich autostradach
    Niemcy nasi bliscy sąsiedzi za zachodnią granicą rozważają wprowadzenie ograniczenia prędkości na wszystkich autostradach. Do tej pory jeżeli znaki nie mówiły inaczej takie ograniczenie nie obowiązywało. Tu jednak ...

08 Lut 2011, 17:42

Tego Pana którego opinię cytujesz za bardzo poniosło.
Auto samo w sobie przyzwoite ale to nie zmienia faktu, że jest starym Passatem B5 ze wszystkimi jego wadami i jedyne czym nad nim góruje to więcej miejsca z tyłu i większy wybór krajowych aut.
Aczkolwiek propozycja bardzo dobra tylko nie licz, że to równie dobre auto jak A4 czy tym bardziej 3er(a z tym, że lepsze od E-klasy czy A6 to już w ogóle jakaś abstrakcja no chyba, że dla kogoś najważniejsze jest dostać jak największe auto za jak najmniej).
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000