[35 tyś.] szybki sedan/coupe/hatchback

13 Lip 2020, 12:20

Potrzebuję czegoś mocniejszego/szybszego w stosunku do tego co mam obecnie Grande Punto Hatchback 1.4 16V T-Jet 120KM, pisząc szybszego mam na myśli sprint 0-100km/h. W Punciaku jest to około 9s, a chciałbym coś poniżej 8, w okolicach 7. Jestem wysoki, 190cm. W punciaku się jako tako mieszczę. Ale na pewno odpadają długie auta (dłuższe jak 4,7m - bo to nawet do garażu mi nie wejdzie :P). Miałem okazję do tej pory przejechać się Mondeo MK IV 2.0 EcoBoost 240KM ale jakoś nie czuję się w tym za dobrze, duży krążownik do miasta dla mnie odpada ale i w trasie jakoś mnie nie przekonał. Jeździłem też W204 220 CDI BlueEFFICIENCY 170KM fajna dynamika jazda ale nie wiem czy to była jakaś wersja z niestandardowymi fotelami ale po prostu nie mogłem się wpasować w nie, jakby fotele były robione dla osób 170cm wzrostu i 50kg wagi :no:
Dynamika auta, tył napęd, automat jak najbardziej na +
Zastanawiam się czy nie przesiąść się na coś tylko z automatyczną skrzynią biegów i silnikiem V6 (a może V8?) czegoś bez Turbo.
Jeżdżę około 20tyś rocznie więc będę szukał czegoś pod LPG. Co polecacie?
Natknąłem się ostatnio na coś takiego:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Wyklucza wszystko to co pisałem ale czy warto się tym zainteresować?
piotr93
Nowicjusz

13 Lip 2020, 12:53

Myślę, że musisz sam zdecydować czego chcesz, bo skaczesz po autach i segmentach... Ja tylko podrzucę przykładowe modele i wersje silnikowe, daj znać co Ci się podoba:
Ford Focus MK2 ST
Mercedes W203 C280/C350 lub C320 CDI
Renault Laguna III 2.0T
Volvo C30/S40/V50 2.5 T5
Volvo S60 2.4 T5
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

13 Lip 2020, 22:20

Tzn co masz na myśli?
Mi bez różnicy jaki to będzie segment o ile się tam zmieszczę, a też nie będzie to jakieś długie auto.
Mercedes W203 silniki 350 mogą być kłopotliwe z tego co widzę z tym rozrządem. A diesel odpada jak dla mnie, czasem robię krótkie odcinki i nie wiem czy się tak do końca sprawdzi. Szukam czegoś mocniejszego ale obawiam się, że albo skończy się na czymś z turbo albo jakimś kompromisie...
piotr93
Nowicjusz

17 Lip 2020, 09:44

Natknąłem się na Mercedesa W209 i spodobał mi się bardzo

Warto się pchać w tak duże silniki czy lepiej 1.8 kompresor?
Jak wyglądają koszty utrzymania takiego auta?
Trochę źle jestem nastawiony jak widziałem znajomego, który co miesiąc musiał coś robić w e46 z 3.0 benzyną...
piotr93
Nowicjusz

17 Lip 2020, 10:53

piotr93 napisał(a):Trochę źle jestem nastawiony jak widziałem znajomego, który co miesiąc musiał coś robić w e46 z 3.0 benzyną...

Nie przejmuj się gorzej będzie trudno trafić :D
piotr93 napisał(a):Warto się pchać w tak duże silniki czy lepiej 1.8 kompresor?

Jak ma być trochę fun-u to bierz w209 z dużym motorem.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

18 Lip 2020, 09:52

Ceny CLK z dużym motorem są mocno przesadzone jak dla mnie.
Sprecyzujmy:

Auto na co dzień + trasy 2 razy w miesiącu (po 300km). Więc coś, żeby było wygodne na daleką podróż, a zarazem nie za duże do miasta (czyli ten mój magiczny próg 4,7m).
Sedan/coupe w wersji z automatem + silnik nadający się do lpg, minimum 200KM.
piotr93
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

(Nie) zdążyć przed szlabanem - przejazd kolejowy
    Pokonywanie przejazdu kolejowego nie należy do najtrudniejszych manewrów, o ile robi się to z głową. W razie nieuwagi grozi nam bowiem między innymi znalezienie się w aucie pomiędzy opuszczonymi rogatkami. W momencie, ...

19 Lip 2020, 13:06

Nikt nic?
piotr93
Nowicjusz

19 Lip 2020, 16:21

piotr93 napisał(a):Ceny CLK z dużym motorem są mocno przesadzone jak dla mnie.

Nie są przesadzone. Oczywiście internet wszystko przyjmie i można clk w209 v8 wystawić za 100k ale o takich przypadkach nie mówimy.

Co do reszty to trudno jednoznacznie coś doradzić bo nie wiadomo co nazwywasz szybkim autem i na ile potrzeba Ci doznań v8.
Jedno jest pewne w209 v8 z m113 należą stabilniejszych rynkowo bo są gatunkuem na wyginięciu a sam m113 jest uznanym silnikiem.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

20 Lip 2020, 13:24

Szybkim autem niech dla mnie będzie coś co zrobi czas 0-100 w okolicach 8s.
Nie potrzebuję, aż tak bardzo doznań w postaci V8 - trochę boję się tego V8 właśnie w W209 czy jakimkolwiek innym aucie. Że do jazdy na co dzień to mogłoby się mijać z celem...
piotr93
Nowicjusz

27 Lip 2020, 14:40

Hej Piotr,

V8 M113 jest pancerne, oczywiście pod warunkiem, że poprzedni właściciel czasem jakiś tam olej, filtry czy coś wymienił, bo są i tacy co zjeżdżą na śmierć, a później próbują opchnąć.
Spalanie benzyny wychodzi tak mniej więcej:
- trasa A4 udało mi się do 8,5 zejść
- miasto Kraków od 12-16 zależy jaki ruch, światła, korki,
- jak dużo deptasz to łatwo osiągnąć 17 i więcej, ale prędzej stracisz prawko za wybryki niż zrobisz jakieś kosmiczne średnie spalanie
LPG nie wiem, nie mam, na pewno tanio wyjdzie, bagażnik duży spokojnie pomieści.
CLK 500 W209 nie ma Airmatic, SBC więc odpadają Ci dwie najdroższe w serwisie rzeczy.

Szczerze mówiąc, jeśli miałbym wybierać coś wg Twoich kryteriów wspomnianych wyżej, to albo duży silnik V8 od Lexusa, Mercedesa, albo coś z turbo I tu masz spory wybór.

Od Golfa GTI, Focusa ST, Megane GT po CTR, czy Mazde 3 MPS.
Odpuściłbym BMW/Audi, tu ubezpieczyciel Cię ograbi, mi OC na V8 Mercedesa wychodzi taniej niż OC BMW czy Audi kumpli. Mercedesa nie traktują jako marki wyższego ryzyka :-D
dandan86
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków
Prawo jazdy: 01 01 2005
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Mercedes CLS C219
Silnik: 5.0 V8 306 KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2006

28 Lip 2020, 17:39

Jeżdżę teraz czymś małym (patrz 1 post) i szukam czegoś do miasta + tras. Nie chcę dużych sedanów (już pomijam ten nieszczęsny garaż, który jest krótki), bo będę się przeprowadzał, a nie chcę długiego auta w takim przypadku.
Szukam czegoś pod lpg z automatem (mogę z tego zrezygnować jeśli się okaże, że akurat dana marka/model może mieć drogie i kiepskie automaty, gdyby był przypadek, że automat często pada w danym modelu). Poruszam się ja + 1 osoba dlatego potrzebne mi duże coupe albo jakiś większy hatchback. Z segmentu E chyba nawet nie mam co wybierać na dzień dzisiejszy. Patrzałem Peugeot 407 Coupe 3.0 V6 (mimo, że to kawał auta) ale osiągi jak na 3.0 V6 dosyć kiepskie. X3 E83 3.0i przy automacie w mieście bez lpg się nie obejdzie z tego co podają, że to pali 17-18l.
Więc i temat Merca i Lexa raczej odpada, bo o ile Merc jeszcze do przeżycia to widzę, że Lexa nigdzie blisko jeśli chodzi o mechanika bym nie miał.
Jestem trochę w kropce, ma ktoś ewentualnie jeszcze jakąś propozycję?
piotr93
Nowicjusz