Szybkie auto do +-10 000

29 Sie 2010, 03:12

Witam, posiadam od paru już lat Nissana Almerę'98. Jestem z niego bardzo zadowolony, ale...Zacząłem dość sporo jeździć i jego silnik naprawdę zaczął mnie irytować- powiecie może że 90KM to nie taczka i te 13 sekund do setki to nie jest źle.

No otóż ja uważam, że to o jakieś 50 za mało na moje potrzeby- wyprzedanie tym autem to katorga. Od 90 w górę to auto traci parę. No nie mówiąc, że inni kierowcy patrzą na mnie jak na idiotę, kiedy to robię, bo silnik przy 100 na 3 biegu robi sporo hałasu, a na 4ce rozpędza się potwornie długo. Nie odwdzięcza się małym spalaniem, bo co chwila jest na wysokich obrotach. Jest bardzo głośny na autostradach, bo z powodu małej pojemności (no i przełożeń skrzyni) musi się wysoko kręcić.

Rozglądam się za jakimś małym, ale za to szybkim samochodem- może to być dwumiejscówka, to mi nie przeszkadza. Powiem nawet, że dobrze by było, gdyby to była 2 miejscówka. Prędkość maksymalna nie musi być jakaś niesamowita, Niemiec nie odwiedzam i 200 czy 250 km/h nie jest mi potrzebne. Dobrze by było jakby auto miało dobre, twarde zawieszenie. Nie musi być ani odrobinę szpanerskie. Auta sprzed '95 roku mnie nie interesują. Nie interesują mnie też tuningowane- chyba, że chipem- wynalazki.
Aha, no i jeszcze nie chciałbym jakiejś studni bez dna, która zapewni mojemu mechanikowi willę na Ibizie. Jak już wspomniałem, autem jeżdżę autem sporo i nie przepadam za awariami 500km od domu...

Z 'gadżetów' auto ma mieć klimę i wspomaganie kierownicy.
ABS jest mile widziany.
Automat tak, jeśli potrafi on dobrze zmieniać biegi, jeżeli robi to tak jak automaty w nowych Hondach to absolutnie ma go nie mieć.
AWD mile widziane. RWD też zresztą :)
Ksenony- też było by fajnie.

Najbardziej podoba mi się Honda CRX, ale odrobinę za dobrze trzyma jeszcze cenę, nie mówiąc już o Mercedesie SLK czy BMW Z3. Zastanawiam się też nad Mazdą 323F z V6.

Prosiłbym o jakieś opinie o tej Mazdzie i, co najważniejsze, propozycje jakiś dobrych, małych i szybkich autek. Prosiłbym też o niepisanie postów w stylu '90KM i ci mało', 'takie auto jest niepotrzebne' itp.

I prosiłbym o jeszcze jedno- wiem, że budżet nie jest szczególnie imponujący. Za taką kasę można kupić całkiem dobry samochód, który jednak będzie kompletnym trupem. Można też kupić odrobinę niższej klasy, który za to jeszcze pojeździ- i o takie propozycje mi chodzi.

Pozdrawiam, Paweł
Ostatnio edytowany przez pp_1, 29 Sie 2010, 06:07, edytowano w sumie 1 raz
pp_1
Nowicjusz

Miejscowość: mikolow

29 Sie 2010, 06:07

Sprawdź oferty na Hyundaia Coupe pierwszej generacji. Produkowana była od 1996 roku i na ten a może przy dużym szczęściu na 1997 rocznik możesz liczyć. Chociaż ze względu na dość małą popularność i to, że interesowałaby Cię raczej jednostka 2.0 o mocy ~140km szanse na to, że takie auto w tej cenie znajdziesz są małe. Nie zaszkodzi jednak sprawdzić.
lucky_man
Początkujący

Miejscowość: Warszawa

29 Sie 2010, 06:34

Hyundai mi się nie podoba z wyglądu i ma paskudne wnętrze. I prawdę mówiąc mi to zwisa :) Oczywiście podszedłem do tego z typowym nastawieniem 'koreańskie g*wno', ale poczytałem o nim i takie wnioski:
-jest cholernie tani
-jest bardzo dobrze wyposażony
-fajny silnik
-skrzynia o krótkim skoku drążka

Silnik Mitsubishi, ponoć zawieszenie zerżnięte z jakiegoś Porsche. Szkoda, że mało ekonomiczny, ale przeboleję te 10 zł dopłaty za paliwo na 100km jeśli na szali są moje nerwy. Poczytam o nim jeszcze.

Czekam na dalsze opinie, bo już pierwszy post bardzo ciekawy. Dzięki.
pp_1
Nowicjusz

29 Sie 2010, 08:57

BMW E36 318Ti albo 318is, ale raczej na sedana tylko starczy.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

29 Sie 2010, 09:40

A ja zaproponuje coś takiego:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
a tutaj jedno z ciekawych jak dla mnie aut:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

29 Sie 2010, 10:54

W BMW widziałem ceny części i nie są one zachęcające.
Eclipse mi się bardzo bardzo podoba, mam tylko wątpliwości- bo to już sportowy wóz, turbina itd. Jak ktoś o niego nie dbał to on się jeszcze bardziej za to odwdzięczy niż inne samochody. Poza tym spalanie trochę by mnie mogło przerosnąć.
Fiat- przepraszam, ale nie. Połowa mojej rodziny jeździła fiatami, połowa moich znajomych z LO i studiów też- zawsze tylko narzekali.
Co do bezawaryjności Seatów z tego okresu też nie mam przekonania...
pp_1
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Auto Bartosza Ostałowskiego w płomieniach!
    Bartosz Ostałowski jest wyjątkowym drifterem. Jako pierwszy Polak gościł w kultowym programie The Grand Tour. Ponadto, jest jedynym na świecie posiadaczem zawodowej licencji FIA, mimo że auto prowadzi bez użycia rąk. Poprzez ...

29 Sie 2010, 11:00

E36 nie jest drogie w utrzymaniu, ma stosunkowo prostą budowę, części dostaniesz doslownie wszędzie, masa używek. Ogólnie na pewno nie wyjdzie drożej niż wynalazki typu Hyundai Coupe, czy Eclipse. Poza tym jak potrzebujesz auta na trasę to raczej komfort jest b. ważny i tutaj małe pudełeczka się nie sprawdzą, a mało które z nich ma sporo ponad 100km aby zapewnić komfort wyprzedzania.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

29 Sie 2010, 11:08

Bardzo ładna Calibra V6 + LPG
Zobacz! Bo na prawdę bardzo ładne i dobre auto.
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2005

29 Sie 2010, 11:18

Gdzieś już widziałem tą Calibre.Ja jeszcze dorzuce [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

29 Sie 2010, 14:05

mazda 323F 1998r 2.0 V6 144KM zerowa awaryjność, stosunkowo niskie spalanie, no i zmieścisz się spokojnie w kasie ( zadbany egzemplarz nie powinien kosztować więcej niż 10k)
shorty1988
Początkujący

Miejscowość: Rawicz
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: BMW e46 320td 150KM 2002r

29 Sie 2010, 16:38

Daro20VT napisał(a):Bardzo ładna Calibra V6 + LPG
Zobacz! Bo na prawdę bardzo ładne i dobre auto.

Świetna Calibra. Szkoda że przekręcona 50k km albo więcej. Facet w opisie podaje, że 203 000 zrobione jest. Popatrz na ostatnie zdjęcie :)
pp_1
Nowicjusz

29 Sie 2010, 16:55

bo tam pisze kiedy byl i kiedy ma byc wymieniany rozrzad.
wiechuuu
Początkujący

Miejscowość: Rybnik

29 Sie 2010, 16:58

wiechuuu napisał(a):bo tam pisze kiedy byl i kiedy ma byc wymieniany rozrzad.

Masz rację. Właśnie to wymyśliłem, tylko mnie uprzedziłeś w skorygowaniu tej informacji.
pp_1
Nowicjusz

29 Sie 2010, 23:06

jiGsaw napisał(a):E36 nie jest drogie w utrzymaniu, ma stosunkowo prostą budowę, części dostaniesz doslownie wszędzie, masa używek. Ogólnie na pewno nie wyjdzie drożej niż wynalazki typu Hyundai Coupe, czy Eclipse. (...)

Jesteś właścicielem starszej BMKi, prawda?
Pytam bo dla wielu (na szczęście nie wszystkich...) właścicieli samochodów tej marki wszystkie inne to wynalazki...
lucky_man
Początkujący

29 Sie 2010, 23:58

Tak, ale akurat miałem na myśli te konkretne modele, bo są mało popularne i pseudosportowe, w dodatku od skośnookich, więc koszty ich utrzymania niskie nie będą, wcześniej miałem Accenta i za wynalazek go nie uważam.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika