Szybkie auto do miasta 60-70 tyś. Dobre spalanie. 5 drzwiowe

08 Lut 2017, 01:26

Witam forumowiczów. Poszukuję auta w przedziale cenowym 60-70 tyś zł. Głównie moje trasy są pokonywane w mieście w 95%. Są to krótkie odcinki około 20-30km. Poszukuję samochodu który ma najbardziej optymalne wyniki względem spalanie/przyspieszenie. Myślę w takim przypadku najrozsądniejsza będzie benzyna a najlepiej gaz choć w obecnej gamie silników ciężko jest cokolwiek zagazować, chyba że wydamy 10 tysięcy na instalacje gazową. Obecnie mam diesla, Szczęśliwie nie miałem z nim żadnych problemów, ale spalanie rzędu 11l jest spore jak na taką moc.
Auta które brałem pod uwagę są następujące :
* Mazda 3 2.5 skyactive 195 KM (USA)
* BMW 320i/328i 245KM
* Seat Leon FR 1.8 TSI 180KM
* Mercedes w204 C200 (+gaz) / C300 (+gaz)
* Focus MK3 ST 250KM

Głównie podróżuję we 2 osoby ale już dla samochodu 3 drzwiowego podziękuje. Poszukuję auta średniej wielkości jak wyżej wymienione ze sporą mocą i rozsądnym spalaniem. Celuje w czas do 100km/h poniżej 8 sek.
Najbardziej nastawiłem się na Mazdę ale niestety ona ma dokładnie 8 sek do 100 i później nie ma możliwości podniesienia mocy. Muszę po prostu tym autem się przejechać. Natomiast BMW 3 raporty o spalaniu są na prawdę rozległe i ciężko ocenić rzeczywiste spalanie.

Z góry dziękuje za propozycje i sugestie :) Pozdrawiam
DandF
Obserwowany

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Astra H Twin Top
Silnik: 1.9 CDTI 150KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kabriolet
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

08 Lut 2017, 22:46

Masz świadomość, że każde pospolite auto, które jest sprowadzone ze stanów jest powypadkowe?
Z tego co wrzuciłeś wybierałbym pomiędzy bmw a st.
Od siebie dorzucę lexa is250 i volvo s60
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

08 Lut 2017, 23:47

Po pierwsze, dziękuje bardzo za jakąkolwiek odpowiedź i propozycję.

Akurat w rodzinie sporo jest aut z USA które było z przodu stuknięte. Nie były to jakieś poważne korozje i zbytnio z nimi problemów nie było. Odnośnie Lexusa i Volvo. Lexus is II nie przypada mi do gustu i jest troszkę już za stary. NA III niestety mam niewystarczające fundusze. Volvo za to podczas spokojnej jazdy nie zejdę poniżej 11l.

Odnośnie BMW to słyszałem marne opinie o silniku, natomiast nie znalazłem tego potwierdzenia na forum. Leon za to ponoć bardzo żłopie olej. W ogóle myślałem na Cuprą troszkę zaoszczędzić pieniędzy i taką kupić ale czytam właśnie że 2.0TSI mimo nowszej generacji wciąż łykają ogromną ilość oleju.
Może jeszcze warto zwrócić uwagę na Renault Megane GT?
DandF
Obserwowany

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Astra H Twin Top
Silnik: 1.9 CDTI 150KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kabriolet
Rok produkcji: 2006

09 Lut 2017, 01:31

Tak, vagi typu Leon mają sporo bolączek ale..niestety w tym temacie akurat taki Leon Cupra pasuje, ja bym go nie odrzucał, tylko przejechał się Focusem ST, Megane może RS? i Cuprą
Wtedy wyciągał wnioski.

Wg mnie tutaj pasują hot hatche klasycznych marek a jak nie to BMW pozostałe średnia opcja.
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak działa skrzynia biegów MMT w Toyotach?
    Skrzynia biegów MMT Toyoty jest dostępna w modelach Aygo, Yaris, Corolla, Corolla Verso, Auris i nie należy jej mylić z automatyczną skrzynią biegów, która jest oferowana na rynku północnoamerykańskim ...