Szybkie auto do miasta do 20 tys - Pilne

19 Sie 2015, 13:45

Witam.

Szukam szybkiego auta do miasta, czasem jakas trasa pewnie tez wyskoczy. Rocznie robie 10 tys, maks 15, ale to już naprawdę maks. Chciałbym żeby samochód był w miarę dynamiczny. Głównie rozglądam się za niemieckimi autami, roczniki od 2001 w górę. W miescie fajnie gdyby spalał przy nieemeryckiej jezdzie te 10 litrow, w trasie z 7. Chciałem kupić e46 2.2 lub 2.5, ale strasznie ciężko znalezc fajny egzemplarz w tej cenie. Rozwazam też mozliwosc montazu instalacji LPG. Przegladalem juz sporo aut i nie moge sie zdecydowac. Bo z tymi wymaganiami to spokojnie kupie jakiegos diesla, ktory bedzie dosc dynamiczny po drobnych modach, ale w miescie bedzie sie meczyl. Benzyny w tej cenie sa raczej powolne. Myslalem nad audi A4 b6, 1.8T niby fajny, ale ta sylwetka juz troche leciwa. Audi a3 8p, bardzo fajna sylwetka, ale gorzej z silnikami, 2.0 tsi demonem predkosci nie jest, a swoje spali. Juz prawie bylem zdecydowany brac jedna audi, 1.9 tdi i dogadany juz bylem na zrobienie jej w okolice 170km za odpowiednia kwote, ale no wlasnie, warunki uzytkowania pojazdu w moim przypadku to glownie miasto. Marki w ktore celuje, bmw, mercedes, vw, audi, saab, seat. To chyba tyle. Przyznam, ze dosc pilny temat.
czarnyblack
Nowicjusz

0

19 Sie 2015, 17:20

Mało które auto benzynowe spali poniżej 10 litrów w mieście, zwłaszcza przy ostrej jeździe (chyba, że to miasto to 4 ulice na krzyż ;) ). Ja polecam:
1. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
2. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
3. [link do oferty na Allegro wygasł]

Z grupy VAG warto wziąć A3 8L 1.8T + Quattro lub Seata Leona 1.8T. BMW - tylko R6 2.5 lub 2.8. Saab - wszystko co ma turbo. Może jeszcze Volvo:
[link do oferty na Allegro wygasł]
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002
0

19 Sie 2015, 18:27

Zejdź na ziemię...

Niemiecki + benzynowy i spalanie do 10l :mrgreen:

Miasto + szybki i spalanie 10l :mrgreen:

Miasto + diesel :mrgreen:

BMW z R6 i spalanie do 10l w mieście :mrgreen:

Jak widzisz musisz zrezygnować ze spalania, bo diesel się nie nadaje do miasta ewentualnie założyć LPG
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010
0

20 Sie 2015, 08:07

@Ossy podsylajac mi Volvo w automacie chyba malo wiesz o tych samochodach, a szczegolnie ich skrzyniach automatycznych :) W dodatku silnik 2.5 w benie i 205 km? Pierwsze slysze o takim silniku.

@dzida Ty tez widze malo wiesz o motoryzacji skoro piszesz, ze to nieosiagalne wymogi :) Zapomniales o silniku 1.8T jak widze. No nic, wiem ze tutaj duzo laikow sie wypowiada, ale z braku laku i z nadmiaru wolnego czasu napisalem ten post z ciekawosci :)
czarnyblack
Nowicjusz

1

20 Sie 2015, 08:23

Po pierwsze laikiem jesteś Ty skoro piszesz posty, bo masz za dużo wolnego czasu i marnujesz nasz czas.

O automatach Volvo miałem podobną opinię jak Ty, dopóki użytkownicy Volvo nie zwrócili mi uwagi. Poczytaj forum Volvo.

1.8T nie pali 10l w mieście, chyba że czytasz komentarze na autocentrum.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002
0

20 Sie 2015, 08:33

czarnyblack - naprawdę uważasz, że E46 z R6 będzie spalał Ci w mieście 10 litrów benzyny?
Miałem A3 8L z 1.8T i o 10 litrach w mieście mogłem jedynie pomarzyć, szczególnie jeżdżąc dynamicznie, myślę więc, że w cięższej A4 spalanie będzie jeszcze większe.
Podejrzewam, że Hondy nie chcesz, a szkoda, bo 1.6 110KM w VII spełniałby Twoje wymagania.
Generalnie zgadzam się z dzidą.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Latający samochód elektryczny - czy to jest możliwe?
    Toyota opatentowała nowy projekt latającego samochodu-drona, którego koła mogą pełnić funkcję śmigieł. Pojazd ma mieć napęd elektryczny zasilany bateriami lub ogniwami paliwowymi. Projekt opracowała Toyota Engineering ...
    Lexus LM - pierwszy minivan tej marki
    Odważna stylistyka, mnóstwo przestrzeni, 26-calowy ekran i fotele godne najlepszego salonu - tak według Lexusa brzmi definicja luksusowego minivana. Model LM, czyli pierwsze w historii japońskiej marki auto tego segmentu, ...

20 Sie 2015, 08:41

:D Nie wiedzialem czy odpisywac, czy tylko parsknac smiechem. Odpisze parskajac smiechem. Forum Volvo? Eh... pierwszy lepszy post chlopczyku.

Przez jakiś czas było ok i znów skrzynia łapie tryb awaryjny, zrobiłem trasę około 3000km i już wiem kiedy złapie.
A mianowicie prawie zawsze gdy przekrocze 100km/h i zwalniam, idealnie gdy strzałka prędkości spada na 90 łapie tryb awaryjny skrzyni. Zawsze tylko przy zwalnianiu i nie ważne czy na automacie czy manualu.

1.8 T nie pali 10? :) Widocznie zle spojrzalem na wskazania kompa w kumpla b6 163km, moze tam bylo 100.

@łysy, pewnie ze R6 nie bedzie palil 10. Bedzie palil w okolicach 13-15, ale biore pod uwage zalozenie LPG tak jak napisalem.
czarnyblack
Nowicjusz

0

20 Sie 2015, 08:46

Kolejny naiwny polaczek to myśli, że wie wszystko i myśli, że spalanie z komputerka jest prawdziwe :lol: :lol: :lol:
Jak już napisałem zejdź na ziemię skoro twierdzisz, że 1,8T pali w mieście 10l... - nie znasz się to się nie wypowiadaj, bo z osiągnięciem 10l problem ma 1,6/102KM. No ale kolega miał i komputerek pokazał :mrgreen:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

0

20 Sie 2015, 08:50

Z kompa, ze skoroszytu, nawet z kosmosu polaczku. A jak powiem, ze kumpla s80 2.0T mialo w miescie 10l to tez powiesz, ze sciemniam? ;) Kwestia stylu jazdy polaczku. Jak uturbiony silnik to chyba logiczne, ze jak depnie to lyknie multum wachy. Bez sensu w sumie ten temat, bo widze ze gownoburza sie rozkreca jakas. Mozna zamknac :)
czarnyblack
Nowicjusz

0

20 Sie 2015, 08:52

kup se "tedei" to będzie palił poniżej 5l na komputerku i będziesz szpanował :lol: Kup uturbiony silnik aby zmieniać biegi przy 2000obr :mrgreen:

Tak temat jest bez sensu, bo Janusz upiera się przy swoich idiotyzmach uważając się za nieomylnego :ok:
Ostatnio edytowany przez dzida 20 Sie 2015, 08:56, edytowano w sumie 2 razy
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

1

20 Sie 2015, 08:52

czarnyblack napisał(a):1.8 T nie pali 10? :) Widocznie zle spojrzalem na wskazania kompa w kumpla b6 163km, moze tam bylo 100.

No u mnie w A3 nie palił, więc jestem niemal przekonany, że w b6 też nie pali. Wskazania kompa to wiesz ile znaczą - mój Civic pali oficjalnie 6.8 l./100km jeżdżąc głównie po mieście, ale według moich pomiarów komp myli się o jakieś 0.7 l./100km. Inna sprawa, że zdrowe 1.8T warto brać, bo i tak jest oszczędne jak na swoje osiągi, no i wchodzi w grę LPG.

czarnyblack napisał(a):@łysy, pewnie ze R6 nie bedzie palil 10. Bedzie palil w okolicach 13-15, ale biore pod uwage zalozenie LPG tak jak napisalem.

Jeśli tak to ok. Zdrowiutkie 328i paliło kuzynowi 16l. w mieście przy bardzo emeryckiej jeździe, jak przycisnął to i 20 potrafiło zeżreć :)
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
0

20 Sie 2015, 09:01

@łysy, tak też pewnie sie stanie, ze wybiore wlasnie 1.8T i propably w budzie B6.

@ dzida, uwaza za nieomylnego? Ja jestem nieomylny :shock:
czarnyblack
Nowicjusz

0

20 Sie 2015, 09:04

Z takimi tekstami o spalaniu Audi pasuje do Ciebie idealnie :ok:

Zmierz spalanie pod dystrybutorem po jeździe miejskiej i przekrocz czaem 2000 obr./min i zobaczymy kto ma rację :wink:
No ale przecież pisałeś, że ma palić przy nieemeryckiej jeździe w mieście 10l i pewnie masz rację i tak będzie, bo się nie przyznasz potem :lol:

btw:
U mnie pokazuje 7l w trasie i 10 w mieście na komputerku, a w realu wyszło 11,5l średnio
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

0

20 Sie 2015, 09:42

Nick adekwatny do zachowania na forum. Zamykam.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
0