Szybkie auto głównie do miasta z LPG do 15 tyś

18 Mar 2018, 12:42

W tym budżecie dobrą opcją będzie tak jak w/w Astra z 2.0t. Nie będziesz musiał kręcić silnika pod czerwone pole żeby już jakoś jechał, bo ma już spory zapas mocy i momentu od niższych obrotów.
Jednostka dobra do LPG, ale przy pałowaniu napewno mało nie spali.
Minusem jest montowana skrzynia o oznaczeniu M32, o której jest multum tematów na necie.
ligus86
Początkujący

Prawo jazdy: 14 02 2005
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Fiat Bravo
Silnik: 1.4 T-Jet 150 KM

18 Mar 2018, 13:28

Poczytałem trochę o tej skrzyni, w Peugeocie też miałem lekki problem ze swoją skrzynią więc raczej podziękuje, bo jak dla mnie nie ma nic gorszego niż regeneracja skrzyni..

Chyba zdecyduje się na ściągnięcie lub kupno Polskiego Accorda VII 2.0 z ~2005 lub jak bedzie warto dozbieram do polifta, to może trafie na coś z mniejszym przebiegiem.
Exodiss
Początkujący

Auto: Peugeot 406 Coupe
Silnik: 3.0 V6 207KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

18 Mar 2018, 13:32

Exodiss napisał(a): niż regeneracja skrzyni..

A kto regeneruje skrzynie w starych autach?
Za parę stówek wstawiasz nową i tyle
Nie znajdziesz auta gdzie opinie będą wyłącznie pozytywne, wszędzie są większe lub mniejsze "wpadki", akurat czymś takim jak skrzynia, która posypie się w jednym na 30 egzemplarzy raczej nie ma się co przejmować.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

18 Mar 2018, 13:36

W Peugeocie kupiłem drugą skrzynie, zmieniłem - okazała się gorsza od poprzedniej. Dlatego teraz mam lekki niesmak jak słysze o problemach ze skrzynią.

Nie ukrywam że autko zapewne zostanie ze mną na dłuższy czas, za rok będzie także służyło do dojazdu na studia więc próbuje uzyskać pewien kompromis między osiągami a kosztami utrzymania,poczytałem trochę o tym Accordzie i wydaje mi się w porządku, na podstawie opinii w trasie 8-9l LPG, w mieście podobnie co mój Peugeot.
Exodiss
Początkujący

18 Mar 2018, 13:59

W M32 padają łożyska i można to już zdiagnozować podczas zakupu. W przypadku braku objawów uszkodzenia tych łożysk zmieniasz zapobiegawczo olej i cieszysz się jazdą. W razie awari koszt części to około 800 zł plus robocizna i masz już to z głowy.
Napisałeś w temacie, że chcesz szybkiego auta więc taka Astra miażdży elastycznością takiego Accorda z 2-litrowym wolnossakiem.
ligus86
Początkujący

18 Mar 2018, 14:00

A róznica w spalaniu i pracy na LPG?
Exodiss
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Lexus notuje świetne wyniki w Chinach
    Mimo pandemii koronawirusa, która uderzyła w sprzedaż samochodów na całym globie, Lexus notuje bardzo dobre wyniki na największym rynku motoryzacyjnym świata – w Chinach. W maju japońska marka osiągnęła ...

18 Mar 2018, 14:11

W oplu ( na plus w przypadku instalacji gazowej ) są hydrauliczne popychacze więc odpada regulacja zaworów - w Accordzie trzeba o tym pamiętać, tym bardziej na LPG.
Spalanie nie wiem dokładnie ale będzie nieco większe napewno w Astrze, dużo zależy od kierownika.
Silnik z Astry to stara i trwała konstrukcja dobrze toleruje zasilanie gazem.
ligus86
Początkujący

22 Mar 2018, 22:05

Cholewcia, tylko ta Astra wizualnie w ogóle mi nie podchodzi.

Mam dostęp do aut z Niemiec/Holandii więc chętnie bym to wykorzystał, jak myślicie, warto ciągnąć takiego Accorda VII za ~12-13 tysięcy + założyć LPG?
Exodiss
Początkujący

22 Mar 2018, 22:07

Zadbane auta za granicą są droższe niż w PL, wyjątkiem jest chyba tylko Estonia :ok:
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

22 Mar 2018, 22:15

Hm, no to kurtyna lekko mówiąc, to może inaczej... zmniejszyć przedział cenowy do 4-6 tysięcy (muszę kupić jakieś auto po Peugeot poszedł do żyda) i kupić jakąś przejściówke na pół roku/rok a w międzyczasie dołożę i kupie coś w budżecie 20-25 tysięcy. Bo innej opcji nie widzę w tej sytuacji.

Znajdę jakiegoś fajnego sedana z silnikiem 100-150km w tej cenie z LPG? Tak jak pisałem, mogę obserwować aukcje, jeździć i oglądać, z racji budżetu jedynym warunkiem byłaby bezwypadkowość bo bezpieczeństwa nie mam zamiaru bagatelizować, reszta pies drapał. Jestem z mazowsza, miernik lakieru mam.

Ciekawie wygląda Mondeo MK3, widzę sporo ofert do 6-7 tysięcy, jest szansa coś takiego ustrzelić?
Exodiss
Początkujący

03 Kwi 2018, 07:41

Witam ponownie, jednak nie zamierzam kombinować i postanowiłem kupić coś do tych 15 max 17 tysięcy na przestrzeni następnych kilku miesięcy.

Czy możecie mi powiedzieć czy jest jakaś alternatywa dla Accorda VII i czy w ogóle znajdę go w tych pieniądzach? Bo rozstrzał cenowy jest ogromny.
Exodiss
Początkujący

12 Maj 2018, 14:38

Witam, z racji że najprawdopodobniej na dniach sprzedam 406 Coupe poszukuje czegoś właśnie do tych 17-18 tysięcy.

Czytałem trochę o Volvo S40 i spodobał mi sie taki rodzynek z silnikiem 2.0 Turbo 163km: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Moglibyście ocenić i powiedzieć czy jest sens jechać i oglądać? PODOBNO bezwypadkowy..
Exodiss
Początkujący