REKLAMA
Witam.
Widziałem już różne tematy z różnych lat, w których to użytkownicy tego portalu doradzali jakie auto wybrać, ale jakoś wolałem założyć ten temat i samemu zapytać o to, co mnie interesuje. Moje kryteria nieco się różnią od innych. Tak więc do rzeczy. Na przełomie maj/kwiecień będę musiał kupić jakiś samochód. Kryteria, które biorę pod uwagę to moc, rocznik, niezawodność, spalanie no i cena. Samochody jakie do tej pory brałem pod uwagę, to nie tylko hot hatche, ale również inne budy.
Spalanie w mieście jakie chciałbym osiągnąć to ok. 10l, poza ok.7l. Biorę pod uwagę montaż LPG, niektórzy uznają to za wiochę, ale mnie zdanie innych nie interesuję, po roku czasu taka instalacja już na siebie będzie zarabiać w moim przypadku. Tak więc, benzyna, diesel, LPG, bez różnicy, byleby robiło wrażenie podczas jazdy. Fajnie jakby samochody były od 2004r. w góre, ale to nie jest aż tak istotny element, o ile auto będzie w świetnym stanie. Jestem realistą i wiem, że za 15tys nie kupię samochodu marzeń, ale fajnie gdyby to było coś, do czego będę chętnie wsiadał i jeździł. Powiedzmy, że cena może ulec nieco zmianie, w razie potrzeby, ale w tych granicach staram się szukać.Przewinęło się już podczas moich poszukiwań trochę samochodów i co chwilę zmieniam zdanie. Oto niektóre z nich:
Ford focus st mk1 - trochę pospólczy wygląd, na mk2 niestety budżet za mały
Ford fiesta ST - nie wiem czy nie za mały...
Mini cooper s - wygląd nietuzinkowy, ponoć świetny w prowadzeniu
VW polo GTI IV - silniki 1.9tdi/1.8t
Fiat grande punto - 1.9 jtd 130km
Bmw e46 - tutaj silników trochę jest do wyboru w tej cenie, niestety nie te najmocniejsze, poza zasięgiem
Volvo s60 - 2.3t/2.0t
Volvo c70 - 2.0t/2.3t - strasznie mało zadbanych egzemplarzy
Seat ibiza III fr - 1.9 tdi 130km - ale totalnie nie mogę się przekonać do jego wyglądu, miałem okazję siedzień w takim i jakość plastików jest straszna
Mitsubishi colt czt 1.5 turbo - fajny silnik, lekka buda, ale straszny kurdupel i nie wiem czy śmiesznie bym w nim nie wyglądał
Alfa romeo GT 1.9 jtd - wygląd dość przyciągający uwagę, no ale różne są opinie o alfie, a sportowego w tym samochodzie za wiele raczej nie ma
Opel astra GTC 2.0 tdci - w zasadzie za bardzo jakoś się w ten temat nie zagłębiałem, ale przeglądałem oferty tego modelu
Na razie tyle z mojej listy, aczkolwiek przeglądałem ich więcej. Samochód w moim wypadku nie musi być praktyczny, dzieci i rodziny nie mam, to póki jest czas chciałbym kupić auto typowo dla siebie. I nie chciałbym żeby wypowiadali się jacyś ludzie kompletnie oderwani od tematu i polecali mi jakieś hjundaje kupę, albo inne "sportowe" wozidła, bo widziałem że czasem i tacy się znajdą. Chciałbym konkretnych i rzeczowych porad, fajnie jakby ktoś miał styczność z którymś z samochodów które będzie rekomendował. Dobra kończę rozprawkę i liczę na jakieś ciekawe propozycję