Szybkie auto (hothatch?) ~15 tyś. zł

25 Sty 2015, 21:15

Witam.

Widziałem już różne tematy z różnych lat, w których to użytkownicy tego portalu doradzali jakie auto wybrać, ale jakoś wolałem założyć ten temat i samemu zapytać o to, co mnie interesuje. Moje kryteria nieco się różnią od innych. Tak więc do rzeczy. Na przełomie maj/kwiecień będę musiał kupić jakiś samochód. Kryteria, które biorę pod uwagę to moc, rocznik, niezawodność, spalanie no i cena. Samochody jakie do tej pory brałem pod uwagę, to nie tylko hot hatche, ale również inne budy.
Spalanie w mieście jakie chciałbym osiągnąć to ok. 10l, poza ok.7l. Biorę pod uwagę montaż LPG, niektórzy uznają to za wiochę, ale mnie zdanie innych nie interesuję, po roku czasu taka instalacja już na siebie będzie zarabiać w moim przypadku. Tak więc, benzyna, diesel, LPG, bez różnicy, byleby robiło wrażenie podczas jazdy. Fajnie jakby samochody były od 2004r. w góre, ale to nie jest aż tak istotny element, o ile auto będzie w świetnym stanie. Jestem realistą i wiem, że za 15tys nie kupię samochodu marzeń, ale fajnie gdyby to było coś, do czego będę chętnie wsiadał i jeździł. Powiedzmy, że cena może ulec nieco zmianie, w razie potrzeby, ale w tych granicach staram się szukać.Przewinęło się już podczas moich poszukiwań trochę samochodów i co chwilę zmieniam zdanie. Oto niektóre z nich:

Ford focus st mk1 - trochę pospólczy wygląd, na mk2 niestety budżet za mały
Ford fiesta ST - nie wiem czy nie za mały...
Mini cooper s - wygląd nietuzinkowy, ponoć świetny w prowadzeniu
VW polo GTI IV - silniki 1.9tdi/1.8t
Fiat grande punto - 1.9 jtd 130km
Bmw e46 - tutaj silników trochę jest do wyboru w tej cenie, niestety nie te najmocniejsze, poza zasięgiem
Volvo s60 - 2.3t/2.0t
Volvo c70 - 2.0t/2.3t - strasznie mało zadbanych egzemplarzy
Seat ibiza III fr - 1.9 tdi 130km - ale totalnie nie mogę się przekonać do jego wyglądu, miałem okazję siedzień w takim i jakość plastików jest straszna
Mitsubishi colt czt 1.5 turbo - fajny silnik, lekka buda, ale straszny kurdupel i nie wiem czy śmiesznie bym w nim nie wyglądał
Alfa romeo GT 1.9 jtd - wygląd dość przyciągający uwagę, no ale różne są opinie o alfie, a sportowego w tym samochodzie za wiele raczej nie ma
Opel astra GTC 2.0 tdci - w zasadzie za bardzo jakoś się w ten temat nie zagłębiałem, ale przeglądałem oferty tego modelu

Na razie tyle z mojej listy, aczkolwiek przeglądałem ich więcej. Samochód w moim wypadku nie musi być praktyczny, dzieci i rodziny nie mam, to póki jest czas chciałbym kupić auto typowo dla siebie. I nie chciałbym żeby wypowiadali się jacyś ludzie kompletnie oderwani od tematu i polecali mi jakieś hjundaje kupę, albo inne "sportowe" wozidła, bo widziałem że czasem i tacy się znajdą. Chciałbym konkretnych i rzeczowych porad, fajnie jakby ktoś miał styczność z którymś z samochodów które będzie rekomendował. Dobra kończę rozprawkę i liczę na jakieś ciekawe propozycję :)
czarnyblack
Nowicjusz

26 Sty 2015, 08:06

:ok: Następny co szuka osiągów i niskiego spalania. niskiej ceny i młodego rocznika. :lol: :lol: Psioczysz na Hyundaia Coupe, ale większość opcji jakie rozpatrujesz to podobnie nijakie dupowozy... Albo osiągi albo diesel pod maską... Alfy i fiaty skreśl na starcie. Na mini za mała kasa. Opel nie jedzie, Volvo spali i nie pojedzie, kanapowate do tego. Ibiza jak Cie nie przekonuje to odpada.

Zostaje ford, colt czt, polo gti (jak już tylko 1.8t) - nie wiem jak budżet tez...

Z benzyniakow najmniej spali przy spokojnej jeździe 1.8t, ew. ten czt.

Od siebie dorzucę E46 325i compact, może trafisz jakiegoś we w miare dobrym stanie.

Generalnie zejdz z rocznika, bo wtedy można naprawdę żwawe fajne auto kupić, choćby E36 coupe 2.8, po kilku modach masz 230 - 240 pełnych koni w rwd. :ok:
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

26 Sty 2015, 12:44

No domyślam się, że kwota nie jest jakaś imponująca, niestety na ten okres czasu będę miał tylko tyle pieniędzy, a samochód będę musiał mieć. Nie chce kupować jakiegoś mułowatego kiepa, z którego nie będę miał frajdy z jazdy. Starych roczników po prostu się boję, bo siłą rzeczy w leciwych autach, nawet zadbanych będą się odzywać rzeczy, które po jakimś przebiegu najnormalniej w świecie wymagają wymiany. E46 mam wrażenie, że w tej kwocie będą pozajeżdżane, kumpel teraz sprzedaje swojego za 25 koła e46 2003 touring 330d m pakiet i wiem, że w nim jest kilka drobnostek do roboty, sam niedawno regenerował turbine, trzeba porobić zaprawki, bo typowe purchle wychodzą na nadkolu, kubełek porwany, itp. Obawiam się skarboneczki, dlatego chciałem coś świeższego. Pewnie, że zadbane BMW dałoby sporo emocji z jazdy, przy tym wygląda w miarę cywilizowanie, szczególnie w m pakiecie. Patrzyłem też na suzuki swift 125km, ale szatan to raczej nie jest. Może jakieś audi z 1.8t, albo 3.0?
czarnyblack
Nowicjusz

26 Sty 2015, 12:44

No domyślam się, że kwota nie jest jakaś imponująca, niestety na ten okres czasu będę miał tylko tyle pieniędzy, a samochód będę musiał mieć. Nie chce kupować jakiegoś mułowatego kiepa, z którego nie będę miał frajdy z jazdy. Starych roczników po prostu się boję, bo siłą rzeczy w leciwych autach, nawet zadbanych będą się odzywać rzeczy, które po jakimś przebiegu najnormalniej w świecie wymagają wymiany. E46 mam wrażenie, że w tej kwocie będą pozajeżdżane, kumpel teraz sprzedaje swojego za 25 koła e46 2003 touring 330d m pakiet i wiem, że w nim jest kilka drobnostek do roboty, sam niedawno regenerował turbine, trzeba porobić zaprawki, bo typowe purchle wychodzą na nadkolu, kubełek porwany, itp. Obawiam się skarboneczki, dlatego chciałem coś świeższego. Pewnie, że zadbane BMW dałoby sporo emocji z jazdy, przy tym wygląda w miarę cywilizowanie, szczególnie w m pakiecie. Patrzyłem też na suzuki swift 125km, ale szatan to raczej nie jest. Może jakieś audi z 1.8t, albo 3.0? Saab 9.3 aero też myślę, że nieźle jedzie, tylko ten wygląd nie do końca mnie przekonuje.
czarnyblack
Nowicjusz

26 Sty 2015, 13:10

Też bym sugerował rozejrzeć się za bmw, nawet starszym e36 2.8. Niewątpliwie dostarczy fajnych wrażeń z jazdy :)
A może coś z angielskiej motoryzacji?
Od małego ale szybkiego ZR:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Przez ZS:
[link do oferty na Allegro wygasł] To na prawdę prawdziwe cacko od pasjonata.
Na ZT kończywszy:
Tanie w utrzymaniu, oryginalne z agresywna stylistyką a co najważniejsze śmiesznie tanie w zakupie w stosunku do konkurencji.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

26 Sty 2015, 14:21

Co do Forda to też jest słabo bo szukasz frajdy z jazdy i ekonomii.. Fajnie jedzie Foka ST170 ale z LPG sie gryzie..
Co do Fiesty to już bardziej. Jedzie równie dobrze, chyba ciut lepiej ze względu na masę, można podkręcić ale znowu LPG nie podejdzie.. Z tym że pali mniej niż Focus bo jest lżejsza.
Ewentualnie jak rozważasz Ibizę diesla to może Fiesta w dieslu, podkręcisz ją i będzie lecieć podobnie jak Ibiza.
Gdybyś zszedł z rocznika to miałbyś fajne ST200 które trzyma cenę, jest mocne, nadaje się do LPG albo cywilne Mk3 z 2.5 v6 pod maską ale tez zejdź z rocznika na początki produkcji.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - w pierwszym zdaniu pisze prawde.. O ile silnik w większości okej to samochody sklejane z 3 i przystanku to norma.
Inna propozycją jest po prostu e46 z początków produkcji 2.5.. Tylko też więcej czasu musisz poświęcić.

A jeśli już ten rocznik ma być to Colt CZT będzie dobry, tu szybki się wypowie.
Propozycja MG też fajna :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

26 Sty 2015, 14:29

Czarnyblack - zrozum, ze majac 15 tys i takie wymagania jestes skazany na auto stare. Jak kupisz mlodsze to i tak bedzie mialo >10 lat, wiec bedzie stare, a w tej kasie bedzie to gniot, ktory bedzie sie sypal jak domki w jugoslawi... Dlatego polecam starsze, proste w budowie, ale zadbane E36, serwisowane porzadnie na biezaco. :)
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

26 Sty 2015, 19:35

czarnyblack napisał(a):VW polo GTI IV - silniki 1.9tdi/1.8t

Za 15000 zł nie dostaniesz dobrego Polo IV fl wersji GTI 1,8T (wiem bo sam chciałbym taką kupić) może z TDI dostaniesz ale to nie jest prawdziwe GTI
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

26 Sty 2015, 19:56

A może Citoren C2 1.6/110 ew C4 ten i ten VTS/VTR.
[link do oferty na Allegro wygasł]

Linki przykładowe.
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

26 Sty 2015, 20:39

Kieł napisał(a):A może Citoren C2 1.6/110 ew C4 ten i ten VTS/VTR.
[link do oferty na Allegro wygasł] ... 22973.html

[link do Otomoto wygasł]

[link do Otomoto wygasł] ... 99260.html

[link do Otomoto wygasł] ... 02308.html

[link do Otomoto wygasł] ... 68944.html

Z Twoich propozycji najszybsze są nazwy tych aut :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

27 Sty 2015, 01:26

No ciężka sprawa z tym wyborem. Nie chciałbym kupować jakiejś padliny tylko po to żeby mieć czym jeździć i dalej ciułać na furę, bo się rozleniwię i do końca życia tym chwilowym padłem będę jeździł. Kwota 15 tyś na moje wymagania faktycznie może za bardzo wyśrubowana. No nic, czasu jeszcze trochę mam na przemyślenia...
czarnyblack
Nowicjusz

27 Sty 2015, 12:31

A 206RC?
Paulo21
Nowicjusz

Auto: Chwilowo brak

27 Sty 2015, 13:47

Obecnie jeżdzę 206, fakt że cywilną, ale nigdy już nie kupię peugeota 206. Wahacze to wymieniam w nim co chwilę, belka już po regenracji, skrzynia wymieniona, uszczelka pod głowicą wydmuchana, panewki napieprzają itp, itd. Samochód mam od nowości, przejechane 90 tys. Z resztą te 206 RC, w większości przypadków są strasznie zamęczone.
czarnyblack
Nowicjusz

27 Sty 2015, 13:54

Elektryka Ci nie szwankuje? Ja tez o 206 za wiele dobrego nie mogę powiedzieć.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

27 Sty 2015, 14:07

czarnyblack napisał(a):Obecnie jeżdzę 206, fakt że cywilną, ale nigdy już nie kupię peugeota 206. Wahacze to wymieniam w nim co chwilę, belka już po regenracji, skrzynia wymieniona, uszczelka pod głowicą wydmuchana, panewki napieprzają itp, itd. Samochód mam od nowości, przejechane 90 tys. Z resztą te 206 RC, w większości przypadków są strasznie zamęczone.

No patrz a tu są tacy co daliby się pokroić za to zacne auto... :mrgreen:

To dam Ci tajemniczy sposób na szybkie tanie auto :naughty:

Poszukaj colta czt na styk znajdziesz za 15k później zrobisz sobie dobry remap i masz 200KM/250Nm ganiasz większość uznanych szybkościowców bo masa colta to 1000kg no i seryjny hebel z zawiasem na to pozwala.
Jak będziesz miał chwilę cierpliwości to np: w jednym miesiącu kupisz sobie ICka w następnym miesiącu wydech a dolot sam zrobisz pojedziesz na ponowne strojenie i masz auto jadące już jak V8ki i to te troszku szybsze, będziesz spokojnie radził sobie z autami mającymi katalogowo 6sec.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe