Szybkie, dobrze wyglądające i przystępne w utrzymaniu - +/-20000 zł.

03 Lip 2021, 19:18

Cześć.

Szukam jakiegoś ciekawego samochodu. Wymagania tak jak w temacie czyli dobre przyśpieszenie, atrakcyjne wygląd i brak kosmicznych kosztów utrzymania. Chciałbym też silnik benzynowy bo nie robię rocznie dużych przebiegów.

Zastanawia mnie jak oszacować roczne koszty utrzymania. Nie mówię tu o OC czy paliwie bo to łatwo wyliczyć ale chodzi mi o naprawy, koszty serwisu. Porównywałem ceny części różnych aut i marek ale jakoś nie widzę dużej różnicy. Może patrzę na złe części? Wdziałem także przykładowe koszty utrzymania aut ale np. takie e46 330i wychodzi podobnie do bravo 1.4 t-jet. Może główna różnica w utrzymaniu wynika z robocizny?

Wracając do tematu autem które jest moim faworytem jest Mazda RX-8 ale nie sugerujcie się. Jestem otwarty na propozycję.
s1mple
Nowicjusz

03 Lip 2021, 19:44

s1mple napisał(a): takie e46 330i wychodzi podobnie do bravo 1.4 t-jet

s1mple napisał(a): Może patrzę na złe części?

:ok:

s1mple napisał(a):Wracając do tematu autem które jest moim faworytem jest Mazda RX-8

:ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

03 Lip 2021, 19:48

s1mple napisał(a):Mazda RX-8

Krótko mówiąc daj sobie spokój.

Za +/- 20k masz wspomniane Bravo czy Civica VIII.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

03 Lip 2021, 20:20

Szczerze Bravo ani Civic nie zbyt mi się podobają. Jeszcze kilka moich typów: Hyundai Coupe, Toyota Celica, BMW E36 lub E46 Coupe, Peugeot 407 Coupe, Audi S3, Opel Astra GTC, Audi TT. Któreś z tych będzie dobrą opcją?
s1mple
Nowicjusz

03 Lip 2021, 20:32

s1mple napisał(a):BMW E36

Wymiękłem.. mając 20k podoba Ci się E36..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

03 Lip 2021, 20:44

Za 20 tys. można chyba wyrwać wersje cabrio. Takie tańsze za około 10 tys. wyglądają na zaniedbane.

Takie pytanie z innej beczki. Czy opłaca się montować klimatyzację w aucie i jaki to jest koszt?
s1mple
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Toyota Yaris GRMN - hot hatch - specyfikacja techniczna
    Od czasu debiutu Toyoty Yaris GRMN podczas tegorocznego Salonu Samochodowego w Genewie trwały intensywne prace mające na celu przygotowanie tego modelu do seryjnej produkcji. W centrum badawczym, zlokalizowanym w pobliżu ...

04 Lip 2021, 22:17

s1mple napisał(a):Takie pytanie z innej beczki. Czy opłaca się montować klimatyzację w aucie i jaki to jest koszt?

Mało opłacalny interes. Koszt montażu to +/- 1000zł plus koszty części.
Barol
Awatar użytkownika

05 Lip 2021, 11:43

Z tego co podałeś możesz poszukać Astry 2.0T, ale życzę powodzenia w poszukiwaniu przyzwoitego egzemplarza.
Gość114260

05 Lip 2021, 22:00

quel napisał(a):Z tego co podałeś możesz poszukać Astry 2.0T, ale życzę powodzenia w poszukiwaniu przyzwoitego egzemplarza.

To po co to piszesz?
Barol
Awatar użytkownika

05 Lip 2021, 22:26