Szybkie kombi? Do 16 tys.

02 Cze 2013, 13:14

Przyszedł czas na zmianę auta. Chciałbym wymienić mojego Galanta 2.5 V6 w sedanie na coś szybszego i jednocześnie z bardziej praktycznym bagażnikiem, niekoniecznie pojemniejszym. Szukałem podobnego tematu, ale niestety nie znalazłem. Moje wymaganie są następujące:
- przyspieszanie około 7 s do setki;
- auto musi mieć składaną tylnią kanapę i tworzyć równą powierzchnię z bagażnikiem. Zatem dobrze by było, gdyby było to kombi, ale niekoniecznie- bagażnik nie musi być jakiś bardzo duży;
W grę wchodzi raczej tylko benzyna (mile widziane co najmniej 6 cylindrów). Dobrze by było, gdyby silnik dobrze znosił gaz, bo rocznie robię od 25 do 35 tysięcy.
Wykluczam auta francuskie.
Cena do 15-16 tysięcy zł. Wiem, że w tym przedziale cenowym może być ciężko o dobry egzemplarz.
Moim dotychczasowym typem jest BMW e36 328 kombi, tylko nie wiem jak wygląda tam z tą powierzchnią po złożeniu tylnych foteli. Jak myślicie, czy da radę znaleźć coś, co spełni moje wymagania? Będę wdzięczny za wszelkie propozycje. :)
arky
Nowicjusz

Auto: Bora

02 Cze 2013, 18:58

Jak zobaczyłem temat to właśnie pomyślałem o galancie.
A może mercedes W202 2.0 kompresor 192KM???
Coś tego typu: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Albo BMW e39 z dieslem 3.0, też idzie jak burza do przodu :D

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Nie mowie, że te konkretne egzemplarze ale coś tego typu.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

02 Cze 2013, 21:05

Muszę przyznać, że jakoś o Mercedesie nie myślałem w ogole. Ten w202 stylistycznie jest ok, bo nowsze mi się nie podobają. A jak z podatnością na tuning jednostki 2.0 kompresor 192 km? Bo katalogowe osiągi ma porównywalne z Galantem, choć wiadomo katalogi nie jeżdżą.

No takie e39 w manualu + czip już musi fajnie przyspieszać i ma przepastny bagażnik, ale na taką w dobrym stanie to trzeba mieć chyba co najmniej te 20k zł? Po za tym jednak wolałbym benzyne... a w e39 to marzy mi się 540i w manualu 6b :) Ale to zdecydowanie nie ten budżet i nie ten czas. Aczkolwiek eksploatacja takiej zadbanej 540i 6b nie powinna być chyba dużo droższa od 530d?
Dzięki za propozycje :ok:
arky
Nowicjusz

Auto: Bora

02 Cze 2013, 22:29

E39 touring minimum 528i, MB słabo jedzie niestety w tej wersji silnikowej.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW