Szybkie kombi? Do 16 tys.

02 Cze 2013, 13:14

Przyszedł czas na zmianę auta. Chciałbym wymienić mojego Galanta 2.5 V6 w sedanie na coś szybszego i jednocześnie z bardziej praktycznym bagażnikiem, niekoniecznie pojemniejszym. Szukałem podobnego tematu, ale niestety nie znalazłem. Moje wymaganie są następujące:
- przyspieszanie około 7 s do setki;
- auto musi mieć składaną tylnią kanapę i tworzyć równą powierzchnię z bagażnikiem. Zatem dobrze by było, gdyby było to kombi, ale niekoniecznie- bagażnik nie musi być jakiś bardzo duży;
W grę wchodzi raczej tylko benzyna (mile widziane co najmniej 6 cylindrów). Dobrze by było, gdyby silnik dobrze znosił gaz, bo rocznie robię od 25 do 35 tysięcy.
Wykluczam auta francuskie.
Cena do 15-16 tysięcy zł. Wiem, że w tym przedziale cenowym może być ciężko o dobry egzemplarz.
Moim dotychczasowym typem jest BMW e36 328 kombi, tylko nie wiem jak wygląda tam z tą powierzchnią po złożeniu tylnych foteli. Jak myślicie, czy da radę znaleźć coś, co spełni moje wymagania? Będę wdzięczny za wszelkie propozycje. :)
arky
Nowicjusz

Auto: Bora

02 Cze 2013, 18:58

Jak zobaczyłem temat to właśnie pomyślałem o galancie.
A może mercedes W202 2.0 kompresor 192KM???
Coś tego typu: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Albo BMW e39 z dieslem 3.0, też idzie jak burza do przodu :D

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Nie mowie, że te konkretne egzemplarze ale coś tego typu.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

02 Cze 2013, 21:05

Muszę przyznać, że jakoś o Mercedesie nie myślałem w ogole. Ten w202 stylistycznie jest ok, bo nowsze mi się nie podobają. A jak z podatnością na tuning jednostki 2.0 kompresor 192 km? Bo katalogowe osiągi ma porównywalne z Galantem, choć wiadomo katalogi nie jeżdżą.

No takie e39 w manualu + czip już musi fajnie przyspieszać i ma przepastny bagażnik, ale na taką w dobrym stanie to trzeba mieć chyba co najmniej te 20k zł? Po za tym jednak wolałbym benzyne... a w e39 to marzy mi się 540i w manualu 6b :) Ale to zdecydowanie nie ten budżet i nie ten czas. Aczkolwiek eksploatacja takiej zadbanej 540i 6b nie powinna być chyba dużo droższa od 530d?
Dzięki za propozycje :ok:
arky
Nowicjusz

Auto: Bora

02 Cze 2013, 22:29

E39 touring minimum 528i, MB słabo jedzie niestety w tej wersji silnikowej.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Instalacja LPG do Toyoty Avensis T27 2.0 Valvematic
    Jaką instalację polecacie do samochodu Toyota Avensis z silnikiem 2.0 benzyna Valvematic 152KM? Jak wyglądałaby cała instalacja i jakich podzespołów by się składała? Na jaki okres jest gwarancja i jakiej wielkości ...