kirin88 napisał(a):Kupno e30 4x4 to świadome pchanie się w problemy
Fakt, trochę nie pomyślałem pisząc o IX'ach
.
szybki napisał(a):Przy tym budżecie 4x4 albo auta w stylu 205 gti będą idealnym strzałem w kolano.
jeżeli ktoś chce szybko za 6k to niech się skupi na tanim populusie, do tego lekkim i z większym silnikiem wszystkie gti/4x4 itp. będą trupami...
A dlaczego będą idealnym strzałem w kolano? 205 GTI to bardzo prostej konstrukcji niezły samochód, do tego budżet 6000 jest absolutnie wystarczający. To samo Sierra Xr4I, one nie kosztują raczej więcej niż 5 tysięcy. A trupy Xr4i to są za 1500 zł. Do 205 GTI części jest sporo i są na prawdę nie drogie, to samo tyczy się Sierry. Tyle że części np. do Sierry szuka się na Forach Forda, lub w ogóle Forda Sierry. Nie na allegro. W Warszawie (pod Warszawą - Okolice Łomianek), mamy nawet świetny warsztat który zajmuje się GŁÓWNIE peugeotami 205, poza tym francuska motoryzacja i przygotowanie samochodów do rajdów. A jeżeli Szybki jesteś na każdej pojeżdżawce w Nowym Mieście i Ułęży to na pewno znasz właściciela tego warsztatu i kojarzysz jego 205 gti którą wygrał już nie jeden rajd. On ma trochę tych 205 na sprzedaż. I myślę że znajdą się tam spokojnie ze dwie GTI w budżecie do 5 tysięcy. Części są łatwo dostępne. I nie kosztują wcale dużo.
Sierra RWD 1100 kg - od małych silników do 2.9 V6 150 KM w serii (nie licząc Cossiego i wersji V8 która chyba nigdy się nawet nie otarła o Europę).
Sierra Xr4I - 1200 kg - najczęściej z 2.0 dohc efi 125 KM.
Peugeot 205 gti - Około 800 kg i w zależności od wersji 105 - 130 KM, bardzo łatwo można dłubnąć ten silnik samą zmianą kompa, i "układami powietrza" - dolot/wydech. Można go w budżecie 500 zł nakręcić np. ze 130 KM na 150 KM.
O E30 nie piszę bo na szczęście chociaż tu nikt nie ma wątpliwości że pasuje do wymagań
. Chociaż E30 w tym budżecie albo nie będzie w lepszym stanie od dwóch powyższych, albo nie będzie szybsze od dwóch powyższych. W brew pozorom z tej trójki jest już najdroższe. Zwłaszcza z jakimś sensem pod maską.
Najlepiej Szybki jak sam o to zapytasz M******. Osobę od białej 205 gti o której mówiłem. Swoją drogą na owych pojeżdżawkach pojawiała się kiedyś Sierra Xr4i z bawarskim m60b40 pod machą. To był fajny projekt
.
Pozdrawiam
.