Szybko Panowie, potrzebuję rady!!!

24 Mar 2012, 19:50

Co o tym sądzicie???

[link do auto.pl wygasł]

Chcę włożyć do tego samochodu gaz, czy w 13-letnim samochodzie będzie ok?

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi!!!!!!!!
jakieauto3
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001

24 Mar 2012, 19:55

nie wiem jak ten komis, i nie chciałbym generalizować ale po ostatniej przechadzce po komisach odradzam komisy. Po zdjęciach widać że auto raczej ok ale wiadomo zobaczyć na żywo trzeba. Do gazu bardziej bym polecił 1.6 16V te silniki są nie do zajechania.
Mam zepsuty klakson. Obserwuj środkowy palec u ręki.
S3bastjan
Nowicjusz

Miejscowość: Trzebiatów

24 Mar 2012, 22:16

zlituj sie, jak jestes wiesniakiem, co lubi mulic na drodze, to wal gaz, zagazuj silnik, niech sie rozsypie szybko, dolaczysz do grona "rozsadnych polaczkow" ehh
...
numberOne
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Olsztyn
Prawo jazdy: 10 03 2011
Przebieg/rok: 32tys. km
Auto: mam
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna

24 Mar 2012, 23:17

Miałeś kiedyś gaz?Jak nie to zamilcz,dobrze założona instalacja nie wrózy problemów a sekwencja spadku mocy.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

25 Mar 2012, 18:08

Byłem dziś w komisie, oglądałem samochód i sprawa wygląda tak:

sprowadzony jest świeżo z Włoch, ma książkę serwisową, nie zauważyłem w nim rdzy, jest w miarę dobrze utrzymany w środku, ale też bez szaleństwa, nie jak nowe, jak to napisali, ale może być.
Wszystkie boczne i tylna szyba mają cyfrę 9, tylko przednia ma 0, co znaczy że była wymieniana w 2000 r. Facet z komisu mówi że pewnie była pęknięta i ktoś wymienił, on tez kiedyś tak musiał itp itd Nie podoba mi się też że na lewych przednich drzwiach plastik głośnika jest pęknięty na pół, mam nadzieję , że nie ma to związku z szybą i jakąś stłuczką. Koleś mówi, że samochód bezwypadkowy, zapalił silnik, ładnie zaskoczył bez problemów( zdziwiłbym się gdyby były problemy, hehe :-P ). Facet zapewnia, że bez problemu można wziąć go na stację diagnostyczną, bez gadania możemy jechać na dowolną, więc wygląda że nie boi się wpadki, mam nadzieję ;-)
No nie wiem, Panowie warto go brać? Zły nie jest, jakaś dziura mała na tylnej kanapie niby jest ale tak to samochód w miarę ok chociaż bez szału :) Co doradzicie, opłaca się? :-)

Proszę Was o odpowiedzi, musze się zdecydować bo go mogą podkupić a chcę wiedzieć czy to według Was jest okazja :-)
jakieauto3
Początkujący

25 Mar 2012, 19:52

Witam!
Na pierwszy rzut oka zwróć uwagę na jedną rzecz: przebieg 147tyś km w aucie, które maprawie 13 lat????? Czyli co- rocznie jeżdżono tylko 11tyś km? Jakoś mi się wierzyć nie chce. Mur-beton licznik był kręcony. Taki przebieg to w autach 3-4- letnich się robi... Mówisz, że przednia szyba była wymieniana, bo niby kamień uderzył? No cóż, możliwe, ale niech pokażą papiery na wymianę szyby. Albo inaczej - czy pod maską wszystko jest zabrudzone, ukurzone, itp, czy elegancko wymyte i się błyszczy? Bo jeśli silnik i komora wymyta- to znaczy że są nieszczelności, coś gdzieś się leje, a to mogłoby świadczyć o stłuczce/wypadku. Może chłodnica jest nowsza, niż założona w 1999r? Szczeliny między drzwiami przednimi i słupkami są równe po obu stronach i na całej długości? Jak pojedziesz na warsztat, to pytaj o to wszystko, niech wejdą pod spód i powiedzą, czy jakaś podłużnica/blacha nie była prostowana.
Samochód z Włoch nie będzie miał rdzy, albo bardzo niewiele, tam są łagodne zimy isuche lata - wiem, bo miałem VW Polo z tego samego roku i też z Włoch, w sumie jeździł dobrze, ale nie był bezkolizyjny, jak zapewniał sprzedawca- niestety zorientowałem się dopiero kilka dni po zakupie, jak zajrzałem pod maskę (nowa chłodnica). Na szczęście to była tylko stłuczka, ramy nie były prostowane.
Życzę powodzenia przy sprawdzaniu i zakupie. A cena 10tyś PLN za auto z 1999r nie powala, ja 3 lata temu za w/w Polo zapłaciłem z opłatami 9tyś PLN.
smarekxy
Początkujący

Miejscowość: podkarpacie
Prawo jazdy: 29 09 2000
Auto: Chevrolet Cruze 2.0 VCDI 175KM
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    [2018] Lexus UX
    Auto zbudowane jest na nowej platformie oznaczonej GA-C, zapewniającej niskie położenie środka ciężkości pojazdu, a tym samym stabilną jazdę i sportowe możliwości. UX ma 4495 mm długości, 1840 szerokości i 1520 wysokości. ...

25 Mar 2012, 19:54

Ja bym wziął na stacje i jak będzie ok to brać.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

25 Mar 2012, 20:15

Barol napisał(a):Ja bym wziął na stacje i jak będzie ok to brać.

No w sumie jest to jakieś kryterium, tylko na tej stacji niech ktoś zechce zajrzeć do komory silnika i sprawdzić podwozie na kanale, a nie tylko wrzucić auto na "trzepaki" :roll:
smarekxy
Początkujący

Miejscowość: podkarpacie
Prawo jazdy: 29 09 2000
Auto: Chevrolet Cruze 2.0 VCDI 175KM

26 Mar 2012, 03:04

Płacisz więc wymagasz.
Barol
Awatar użytkownika

26 Mar 2012, 07:51

Ja tam na zdjęciach widzę ciekawszy samochód pewnie w tej samej jak nie niższej cenie.
A Astra jak to Opel - nijaki ale wygląda OK, tylko ta cena.
Z tymi przebiegami naprawdę różnie bywa - ja mam 10 letnie auto, które ma 80 tyś przebiegu (jeździ w weekendy), teść jak oddawał Corsę do salonu w rozliczeniu to po 11 latach miała 60 tyś przebiegu (jeździ od kwietnia do października, potem garaż). Nie każdy kupuje auto, żeby nim jeździć nonstop.
mstrucz
Aktywny

Miejscowość: Gdynia

26 Mar 2012, 10:25

Teraz jak wszyscy mają taką awersję do przebiegów, to przez swoją głupotę można pominąć naprawdę fajny samochód. Po prostu musisz sam ocenić/na stacji muszą, czy więcej rzeczy przemawia za tym czy jest to zadbane, z takim przebiegiem auto, czy może coś podpicowanego.
dervu
Zaawansowany

Miejscowość: Lublin
Auto: Peugeot 106 XSi 16v
Silnik: 1.6 16v TU5J4
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 1992

26 Mar 2012, 11:30

Ja bym omijał komisy ,handlarzy i szukał auta z ogłszenia a jeszcze lepiej od znajomego... cena tej Astry jest troszke wygórowana jak za 1.4, szukaj 1.6 i na stacje diagnostyczną
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

26 Mar 2012, 12:05

dokładnie... samym przebiegiem nie warto się sugerować, przejedź się autkiem- koniecznie po różnych nawierzchniach (kocie łby to fajna sprawa na testowanie- zresztą, dróg z dziurami Ci u nas dostatek), sprawdź hamulce...

ja kupiłem samochód który miał 212tys przebiegu. W ciągu roku zrobiłem 40tys km bez najmniejszych nawet problemów.
nie rozumiałem miłości do samochodów... póki nie kupiłem Audi
Mietek851
Początkujący

Miejscowość: Lublin
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Audi A4 B5
Silnik: 1.9 TDI 110KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1996

26 Mar 2012, 14:55

Czasami w lepszym stanie są te auta co mają 250tys.km niż te co mają choćby 140tys.km.
Barol
Awatar użytkownika