Szyby jak sprawdzić.

31 Maj 2010, 07:03

Witam ostatnio oglądałem nissana terrano 1999 rocznik sprawdzałem szyby wiec tak wszystkie szyby boczne z obu stron są od tego samego producenta a tylna i przednia od innego co może być tego powodem ze wszystkie 6 szyb bocznych przy wypadku zostały nie ruszone a tylna i przednia pekła ? i nie znalazłem rocznika na tych szybach moze w autach przed 2000 rokiem sie inaczej sprawdza bo nie bylo np. ..08 sprawdzałem lampy wszystkie są od tego samego producenta ale rocznika tez nie znalazlem jak sprawdzić ten rocznik no i czemu przednia i tylna sa inne
energy259
Nowicjusz

31 Maj 2010, 07:08

energy259 napisał(a):jak sprawdzić ten rocznik

Nissana-rok produkcji najlepiej sprawdzić w serwisie.Jezeli będziesz mial nr.vin
to rok produkcji podadzą Ci bez problemu...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

31 Maj 2010, 07:10

hehe nissana to wiem jaki jest rok produkcji chodzi mi o rok produkcji szyb i lamp i czemu są inne
energy259
Nowicjusz

31 Maj 2010, 07:21

energy259 napisał(a):jaki jest rok produkcji chodzi mi o rok produkcji szyb i lamp i czemu są inne

Często się zdarza ze jezeli pojazd składany jest na początku roku kalendarzowego
montowane są części z produkcji roku ubiegłego.Spotykam to na codzień przy OBT
pojazdów z zagranicy.Dlatego waznym czynnikiem jest tu data zlozenia-produkcji
danego pojazdu w fabryce.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

31 Maj 2010, 07:29

wiem ale ja na oznakowaniu szyby nie znalazłem żadnego roku może trzeba go odczytać z tego długiego numeru w starszych autach przed 2000 rokiem i czy to nie dziwne że tylko przednia i tylna jest inna to jaki to musiał być wypadek ze 6 bocznych szyb zostalo nie ruszone a tylna i przednia sie zbiła
energy259
Nowicjusz

31 Maj 2010, 07:30

Często przód i tył są innego producenta ale jak mają logo Nissana to OK.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Rok produkcji: 2013
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen e-up! w pełni elektryczny samochód seryjny
    Volkswagen przedstawił swój pierwszy, w pełni elektryczny samochód seryjny: nowego e-up!. To prawie bezgłośne, czteroosobowe auto robi wrażenie zasięgiem 150 kilometrów i doskonałą funkcjonalnością. Nowy ...
    Lexus LC 500 nietypowym samochodem bezpieczeństwa
    W ubiegły weekend po przerwie wróciła amerykańska seria wyścigowa IMSA WeatherTech SportsCar [...]. W czasie rundy na słynnym Daytona International Speedway oficjalnym samochodem bezpieczeństwa był Lexus LC 500 w niezwykłych, ...

31 Maj 2010, 07:35

szyby są czasem na przykład wybijane :mrgreen:
raczej bym tego z wypadkiem nie kojażył bo wypadkowe auta akurat mają wszystkie szyby zgodne zwykle :mrgreen: (kupuje sie komplet i wymienia wszystkie) prędzej "ktoś" chciał coś "pożyczyć" z samochodu,

czasem w terenie przez nieuwagę się człowiek o coś "oprze"

:mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

31 Maj 2010, 07:37

tak to karoserie oglądalem i nie ma jakieś dziwnych spawów czy czegoś magnesem przeleciałem no i sie nawet dobrze trzyma to szpachli za dużo też nie mniał nie mam miernika lakieru wiec dokładnie nie sprawdze co taki amator jak ja może jeszcze zauważyć
energy259
Nowicjusz

31 Maj 2010, 07:39

ale żeby szyba poleciala to na prawde nie trzeba nic wielkiego, nawet lakieru nie zarysujesz,
normalna sprawa, szybami sie nie przejmuj weź auto na diagnostyke do warsztatu jakiegoś zajmującego się 4x4 i powiedzą ci wszystko co z tym autem nie tak
pocieszny
Forumowicz VIP

31 Maj 2010, 07:42

no myślałem o warsztacie ale do takiego normalnego to jest z 60 km przecież nie pojde do zwykłego mechanika który ma tylko klucz do zmiany koła
energy259
Nowicjusz

31 Maj 2010, 07:53

energy259 napisał(a): co taki amator jak ja może jeszcze zauważyć

A na przykład czy przypadkiem nie jest spawana rama... :?: :?: :!:
Kiedyś miałem na sprawdzeniu coś podobnego i wyłapalismy ze dziwnym trafem
byla spawana rama w części gdzie znajduje się nr.vin... :!: :!: :sad:
Reszty nie muszę chyba Ci pisać.Wiesz o co biega... :!: :!: :sad:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

31 Maj 2010, 07:55

Dzieki za porade z tą ramą to trzeba sprawdzić pod na razie to tylko oglądałem tylko czy osłony są itd bo w garniaku byłem to nie chciałem sie brudzić :D
energy259
Nowicjusz

31 Maj 2010, 09:12

spawana rama w której jest VIN to nie przestępstwo jeśli jest o tym adnotacja w książce pojazdu :mrgreen: po to w końcu ona jest :wink:

rama spawana może być :!: to nie jest nic złego zwłaszcza w nowszych autach (po 96r), które mają rame z "papieru" :evil: choć w terrano jest rama porządna z dobrego materiału małe poprawki mogą się w niektórych zdarzać ;)
tak dla wiadomości rame sprawdza się za pomocą młotka lub dużego śrubokręta :!: mocno ją obij zwłaszcza w okolicy tylnych kół, baku i tylnej belki, rama ma to do siebie że można ją naprawiać ale jest to kosztowne.

jakie to terrano chcesz kupić 2,7TD??
pocieszny
Forumowicz VIP

31 Maj 2010, 09:14

Tak właśnie 2,7 TD jak zobacze jakiś spaw to mam sie nie poddawać ? czy od razu dać sobie spokój
energy259
Nowicjusz

31 Maj 2010, 10:49

jak zobaczysz porządny spaw (łatkę ale nie spawaną ramę w koło), to nie trzeba robić larum ;) po prostu ktoś rame naprawiał podchodzimy z ostrożnością ale nie skreślamy auta ;) no chyba że rama ma łate na łącie to sobie odpuść, weź auto do warsztaty 4x4 ( nie wiem skąd jesteś, ale w większości miast są takie warsztaty oni ci powiedzą czy to łatka czy auto po bambuczy) skasują cię ze 100-150 ale przynajmniej będziesz wiedział czy to auto jest czegoś warte , nie wszystko sprawdzisz na zwykłej stacji diagnostycznej (szczerze pracownicy SKP nie mają wielkiej wiedzy na ten temat.. niestety)
TD27T to najlepsza opcja do Terrano ( poza V6 :mrgreen: :mrgreen: ) silnik niezajebliwy, nie powala mocą, ale za to w zasadzie jest nie do zabicia ;)
pocieszny
Forumowicz VIP