07 Lis 2021, 12:11
Tak jak kolega wspomniał, sprawdź filtr kabinowy - zalegający na nim kurz, pył czy liście zapychają go i nie w aucie wentylacji. Bo nawet jak auto stoi, silnik nie pracuje, to do auta przez ten filtr dopływa powietrze. Jak tego powietrza będzie mało, to pojawia sie para.
Kolejna sprawa, to posprzątaj w środku auto, żeby pozbyć się piasku z dywaników, z podłogi, powycieraj tapicerkę, żeby pozbyć się kurzu. To wszystko trzyma w sobie wilgoć. Jak zaświeci słońce, wnętrze auta nagrzewa się przez szyby i to wszystko zaczyna parować. Tak samo jest z różnymi szmatkami, ręcznikami i innymi rzeczami, które chłoną wilgoć, a jak robi się cieplej, to zaczynają schnąć i robi się para, która osiada na szybach. I nie tylko - osiada na całym aucie, w tym na tapicerce. I kółko się zamyka. W takim okresie jak teraz, należy dbać o czystość w aucie. Ja np. raz w tygodniu, w sobotę odkurzam dywaniki i wycieram kurz z tapicerki. Roboty na jakieś pół godziny, ale póki co nic mi nie paruje.
Inna sprawa, to posprawdzaj czy masz suche dywaniki - czasami zdarza się, że z nagrzewnicy lub przewodów/złączek wycieka płyn chłodzący.
Dywaniki mogą być też mokre z powodu zatkanych kanalików odprowadzających wodę z szyby przedniej i dostaje się ona do środka.
a jak w środku dywaniki i tapicerka pod nimi jest sucha, to jest to sprawa raczej zalegającego piasku i kurzu, który wchłania wilgoć i potem ja oddaje.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...