Klima albo grzeje albo chłodzi na max. Nissan juke 2012 1.5 dCi

20 Mar 2023, 07:48

Witam,
Mam problem z żuczkiem. Nie da się ustawić temperatury pośrednio. Albo chłodzi na max, ale bo zieje gorącem. (Chłodzi przy ustawieniu na minimum, ale wystarczy podnieść temperaturę o 1-2 stopnie i z nawiewów leci żar). Silniczek od mieszcza działa płynnie, aczkolwiek od razu leci w skrajne pozycję. Jakieś pomysły?
Bartosz406
Nowicjusz

20 Mar 2023, 08:53

U Ciebie jest klimatyzacja automatyczna jednostrefowa?
Czy możesz regulować siłę nawiewu płynnie?

Warto by było sprawdzić czy nie ma jakiś błędów związanych z klimatronikiem. Problemem może być sam silniczek ale mogą być tez inne problemy jak czujnik temperatury, rezystor itd.

Zerknij jeszcze do tego tematu nawiew-grzeje-lub-chlodzi-na-maxa-vt104230.htm może coś pomoże.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

20 Mar 2023, 09:07

Klima jest automatyczna, jednostrefowa. żadnych błędów niestety nie ma. Regulacja wiatraka jak i kierunku nawiewu działa dobrze
Bartosz406
Nowicjusz

20 Mar 2023, 10:27

Spróbuj jeszcze zrobić kalibrację klimatronika, zerknij czy nie masz info jak tego dokonać w instrukcji. Ja znalazłem takie coś na szybko do Nissana z podobnego rocznika na jednym z zagranicznych for (może coś pomoże):

"Kalibracja czujnika klimatyzacji w Nissanie (Qashqai) odbywa się ona to poprzez uruchomienie "DIAGNOSIS SYSTEM AUTO AMP" w następujący sposób:
  1. Uruchomić silnik i zaraz przytrzymać przez 5sekund przycisk wentylatora ON/OFF na panelu klimatycacji, aż zaświecą się wszystkie LEDy,
  2. Teraz rozpoczną się poszczególne fazy diagnostyki klimy, zaczynając od pierwszej, która zapala wszystkie LEDy,
  3. Obracać lewą gałką temperatury w prawo zmieniamy poszczególne fazy, aż pojawi się na wyświetlaczu "61" - to oznacza pozycję AUXILIARY
  4. W tym stanie obrócić pokrętłem WENTYLATORA w prawo i teraz znajdujemy się w opcji kalibracji czujnika temperatury: obracając w prawo/lewo kalibrujemy w zakresie +/- 3stopnieCelsjusza (na wyświetlaczu będzie się wyświetlało jako -30 a nie -3.0)

Ja obróciłem u siebie maksymalnie w lewo, tzn. -3stopnie .

Wyjście z kalibracji poprzez wciśnięcie Auto
"

Opisane było, że taka kalibracja pomogła na problem taki jak u Ciebie czyli chłodził przy ustawieniu LO, a grzał już mocno przy 17 stopniach (pierwsza pozycja po LO).
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

25 Mar 2023, 15:57

Cześć, niestety opisana procedura u mnie nie jest możliwa do wykonania... W instrukcji tak samo nic na ten temat...
Bartosz406
Nowicjusz

27 Mar 2023, 11:40

Ja bym spróbował podmienić panel klimy na próbę.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne