T4 dziwna blokada 5 biegu.pomocy

16 Cze 2009, 10:58

Witam, ubiegłą środę jechałem po betonowych płytach, były wstrząsy i gdy wyjechałem na normalną drogę , lewarek skrzyni biegów zaczął ciężko chodzić i nie dało się wbić 5 biegu, dojechałem do domu i na warsztat, mechanik poruszał wodzikami, nasmarował miejsca w którym łączą się wodziki, coś poustawiał i piąty bieg się pojawił, ale do wieczora w niedziele, kiedy wjechałem prawą stroną na krawężnik i zjechałem nie było już 5 biegu i lewarek ciężko chodzi tak jakby z prawej strony coś go naciskało. Pomocy , bo nie wiem co wymieniać, dziś już wymieniłem kulki plastikowe i gumowe na skrzyni. nic nie dało. oraz znajomy co handluje używanymi częściami do t4, mówił że objawy stracenia 5 biegu w 2,4d są takie: szum przy jeździe na 5 biegu, oraz wyskakujący 5 bieg, ja tego nie miałem. Co się mogło stać z moją skrzynią biegów??
vojtaz2
Nowicjusz

Miejscowość: Prudnik
  • 16 Cze 2009, 18:44

Sprawdź taką gałkę plastikową na skrzyni. Jak się wypracuje lub poluzuje jej docisk to wyskakują biegi i ciężej wchodzą.
    stasiowski121

16 Cze 2009, 21:45

kolego stasiowski121 założyłem dziś nową kulkę plastikową do wodzików nad skrzynią biegów . nic to nie zmieniło, zdjąłem pokrywę na skrzyni biegów i ręcznie pchając pierścień na biegu pięć , wchodził bez problemu , szef warsztatu mój sąsiad lekko się zdezorientował,jeżeli to nie w skrzyni biegów, to co? . popsikał w środku auta lewarek olejem w sprayu i bieg piąty się pojawił ale ciężej wchodzi niż zawsze, ale jest ten bieg. czyja to wina, lewarka do zmiany biegów? hmm. wcześnie w środę ubiegłą, sąsiad mistrz mechanik poruszał coś wodzikami popsikał sprayem i było super aż do ubiegłej niedzieli jak spadłem z krawężnika prawą stroną t4. . Hmm zagadka
    vojtaz2
    Nowicjusz

17 Cze 2009, 13:07

No to cos sie luzuje lewarek czy cos i jak mechanik zrobil to bylo dobrze a jak zjechales z tego kraweznika bylo mocne kolysniecie samochodu i znowu sie poluzowalo, to nie wina skrzyni moim zdaniem tylko elementow ktore ida do skrzyni.
    Ostatnio edytowany przez dawidbn, 17 Cze 2009, 18:53, edytowano w sumie 1 raz
    dawidbn
    Zaawansowany

Miejscowość: Koszalin

17 Cze 2009, 18:31

Wejdź pod auto i popatrz w jakim stanie jest kaseta od skrzyni pod kabiną, tam gdzie lewarek schodzi pod kabinę. Sprawdź czy tam się coś nie odkręciło.
    stasiowski121

17 Cze 2009, 20:39

To wina wodzików na 100% , skrzynia jest ok, bieg 5 i jego tryby i synchronizatory super, wczoraj rozebrałem i widziałem.

Dziś byłem pod autem no i nie widać tam poluzowania. tydzień temu sąsiad mechanik właśnie coś tam dokręcał i przestawił i było ok. wczoraj powtórzył czynność ale psikając olejem w sprayu .bieg jest ale ciężko wchodzi, może kaseta i lewarek do wymiany ??
    vojtaz2
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
      Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...

18 Cze 2009, 11:03

Spróbuj najpierw kasetę porządnie naoliwić, bez względu na wszystko.
    Zrób tak po to by dowiedzieć się czego to wina, jak nasmarujesz i będzie działało to już wiadome.
    stasiowski121

22 Cze 2009, 07:22

witam, właśnie jak naoliwię 5 bieg się pojawia, a od wczoraj znowu nie mam 5 biegu, po raz trzeci, doradzają mi że pękło mocowanie lewarka i żeby dostać się tam, trzeba ściągnąć bak .
    vojtaz2
    Nowicjusz

22 Cze 2009, 15:56

No to musisz zaglądnąć pod auto, na początek wyciągnij kasetę całą od dołu i oglądnij jak to wygląda. Powiem Ci że ja jak miałem wcześniej 2.4 D i mam dalej tylko 2.5 TDI to nic podobnego nie miało miejsca, a rocznie robię 35 tyś - 40 tyś km rocznie.
    stasiowski121