T4 vs. Vito

18 Lut 2010, 15:28

Kierunkowskaz napisał(a):Właśnie mieliśmy okazję się przekonać o Twoim doświadczeniu z samochodami :)

Koleś co się prze*ier*al*sz do mnie :!: Popisz się ty wiedzą jak jakąś masz :wink:
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Czernichów/ Sląska
Auto: Audi A 4/WV golf 2 / samurai
Silnik: 90/70/70
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

18 Lut 2010, 16:12

samurajsj700 napisał(a):
Kierunkowskaz napisał(a):Właśnie mieliśmy okazję się przekonać o Twoim doświadczeniu z samochodami :)

Koleś co się prze*ier*al*sz do mnie :!: Popisz się ty wiedzą jak jakąś masz :wink:

O proszę odezwała się osoba która rzeczywiście ta wiedzę posiada (samurajsj700)
szybki200
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z daleka

18 Lut 2010, 16:13

Ludzie, po co komu potrzebne są te kłótnie :?: Czy nie można pogadać jak normalny z normalnym :?: No chyba, że wolicie taki sposób i co chwilę jeden drugiemu dowalać, obrażać :neutral: Może lepiej temat zamknąć i będzie spokój, bo i tak już nikt nic ciekawego do tematu jak widać nie wnosi.
Jeżeli wszystko jest pod kontrolą, to znaczy, że jedziesz zbyt wolno.
Quba
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Nowy Tomyśl
Prawo jazdy: 01 10 2006
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Fiat Marea Weekend
Silnik: 1.9 JTD 110KM
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2001

18 Lut 2010, 16:14

Ja próbowałem w normalny sposób
Ale skoro kolega który na miejscu pasażera nauczył się więcej ode mnie to coś tu chyba jest nie tak
szybki200
Aktywny
Awatar użytkownika

18 Lut 2010, 16:19

No wiem, że niektórzy przeginają trochę, ale co zrobić :neutral:
Quba
Zaawansowany
Awatar użytkownika

18 Lut 2010, 16:27

Tylko w tym wszystkim najgorsze jest to że on uważa że wszystko wie a tak nie jest
Nikt wszystkiego nie wie a osoba która nie ma żadnego doświadczenia z samochodami tym bardziej
szybki200
Aktywny
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi e-tron GT concept - stylistyka i nadwozie
    Niskie, szerokie i z dużym rozstawem osi – oto proporcje klasycznego Gran Turismo. Wpisuje się w nie również Audi e-tron GT concept. Ma 4,96 m. długości, 1,96 m. szerokości i 1,38 m. wysokości. Lekka karoseria ...
    Silnik 3UR-FE
    Pozostajemy w rodzinie silników UR. Największym przedstawicielem tej linii jest motor 3UR-FE. Wolnossąca jednostka ma aż 5,7 l pojemności, dysponuje mocą 386 KM i wytwarza 543 Nm. Tak duży silnik musi trafiać pod maskę ...

18 Lut 2010, 16:29

Smutna prawda.
Quba
Zaawansowany
Awatar użytkownika

18 Lut 2010, 16:48

szybki200 napisał(a):Tylko w tym wszystkim najgorsze jest to że on uważa że wszystko wie a tak nie jest
Nikt wszystkiego nie wie a osoba która nie ma żadnego doświadczenia z samochodami tym bardziej

Kolego ja nie mówię że wszystko wiem bo tak nie jest :wink:

Ale coś nie coś wiem :twisted:
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

18 Lut 2010, 18:19

Witam wszystkich po długiej nieobecności.
Odchodząc od kłótni opowiem troszkę o T4 jako jej posiadacz, mechanik i użytkownik na co dzień w jednym:
A więc od początku. Też zastanawiałem się nad Vito gdy kupowałem, jednak ze względu na podatność na rdzę i charakter porzuciłem ten pomysł i zostało na T4 póki co jestem zadowolony. Motor AXG 150 koni to aż nadto do sprawnej jazdy z ośmioma osobami na pokładzie. Wcześniej miałem 2.4 AAB i też świetnie śmigał. Ale wracając do obecnego to kupując teraz wziąłbym jeszcze raz Caravelkę taką samą tylko Syncro ze względu na warunki u mnie w okolicy w zimie.
Awaryjność na tym samym poziomie co w innych tego typu autach tzn zależy jak zadbane ale generalnie jest w normie. Ostatnio rozrusznik padł, więc wymieniłem w nim bebechy na nowe (zawsze sam wszystko robię) kupiłęm nowy akumulator (105 AH) i jeżdżę bezproblemowo, leję ropę oczywiście nie jakąś Ruską Bóg wie skąd tylko na renomowanych lub sprawdzonych stacjach.
Niektóre rozwiązania w tym aucie są bez ogródek mówiąc bezmyślne ale przez 300 tyś działa więc chyba jest to tak jak powinno być.
Co do rdzy to przez stanie już 3 rok pod chmurką w okresie zimowo - wiosennym wychodzi ze dwa ogniska na nadkolach z tyłu dosłownie niewielkiej wielkości i z przodu na progu też będzie takie malutkie (jeszcze nie ma ale to kwestia kilku miesięcy) oczywiście do zniwelowania we własnym zakresie.
Spalanie :
Teraz przy jeździe mieszanej tak w granicach 8.5 l/100km (przy raczej dynamicznym przyspieszaniu ale nie do wysokich obrotów)
W mieście nie sprawdzałem, w trasie z 7 osobami na pokładzie wychodzi różnie, zależy od techniki jazdy, generalnie do 8 najniżej udało mi się zejść do 7,2/100km.
Tak to poza tym to cóż mogę polecić, wygodny, przy oponach 225/65 R16 w lecie zadziwiająco dobrze trzyma się drogi, w zimie też, oczywiście w granicach zdrowego rozsądku. Stosunkowo duży i ciężki silnik bezpośrednio nad odpowiednimi oponami zimowymi sprawia że niejednemu już kopara opadła jak przez zaspy się przebijałem jednak większe jak 40 cm nie daje rady już bo zaczyna się wieszać. Tak jak mówię, kupiłbym jeszcze raz ale syncro.
Jak coś jeszcze chcesz wiedzieć to pisz tutaj, chętnie odpowiem.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Typ: Van

18 Lut 2010, 20:54

stasiowski121 napisał(a):Witam wszystkich po długiej nieobecności.
Odchodząc od kłótni opowiem troszkę o T4 jako jej posiadacz, mechanik i użytkownik na co dzień w jednym:
A więc od początku. Też zastanawiałem się nad Vito gdy kupowałem, jednak ze względu na podatność na rdzę i charakter porzuciłem ten pomysł i zostało na T4 póki co jestem zadowolony. Motor AXG 150 koni to aż nadto do sprawnej jazdy z ośmioma osobami na pokładzie. Wcześniej miałem 2.4 AAB i też świetnie śmigał. Ale wracając do obecnego to kupując teraz wziąłbym jeszcze raz Caravelkę taką samą tylko Syncro ze względu na warunki u mnie w okolicy w zimie.
Awaryjność na tym samym poziomie co w innych tego typu autach tzn zależy jak zadbane ale generalnie jest w normie. Ostatnio rozrusznik padł, więc wymieniłem w nim bebechy na nowe (zawsze sam wszystko robię) kupiłęm nowy akumulator (105 AH) i jeżdżę bezproblemowo, leję ropę oczywiście nie jakąś Ruską Bóg wie skąd tylko na renomowanych lub sprawdzonych stacjach.
Niektóre rozwiązania w tym aucie są bez ogródek mówiąc bezmyślne ale przez 300 tyś działa więc chyba jest to tak jak powinno być.
Co do rdzy to przez stanie już 3 rok pod chmurką w okresie zimowo - wiosennym wychodzi ze dwa ogniska na nadkolach z tyłu dosłownie niewielkiej wielkości i z przodu na progu też będzie takie malutkie (jeszcze nie ma ale to kwestia kilku miesięcy) oczywiście do zniwelowania we własnym zakresie.
Spalanie :
Teraz przy jeździe mieszanej tak w granicach 8.5 l/100km (przy raczej dynamicznym przyspieszaniu ale nie do wysokich obrotów)
W mieście nie sprawdzałem, w trasie z 7 osobami na pokładzie wychodzi różnie, zależy od techniki jazdy, generalnie do 8 najniżej udało mi się zejść do 7,2/100km.
Tak to poza tym to cóż mogę polecić, wygodny, przy oponach 225/65 R16 w lecie zadziwiająco dobrze trzyma się drogi, w zimie też, oczywiście w granicach zdrowego rozsądku. Stosunkowo duży i ciężki silnik bezpośrednio nad odpowiednimi oponami zimowymi sprawia że niejednemu już kopara opadła jak przez zaspy się przebijałem jednak większe jak 40 cm nie daje rady już bo zaczyna się wieszać. Tak jak mówię, kupiłbym jeszcze raz ale syncro.
Jak coś jeszcze chcesz wiedzieć to pisz tutaj, chętnie odpowiem.

Dobrze że chociaż jeden mądry się znalazł :wink: :wink: :wink:
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

18 Lut 2010, 20:58

Dzięki, osobiście nie uważam się za jakiegoś wybitnie mądrego, napisałem moją szarą rzeczywistość, ot cała historyja :D
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Typ: Van

18 Lut 2010, 21:11

Nie mam za co :wink: Spoko z ciebie gość :wink:
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

18 Lut 2010, 23:08

samurajsj700 napisał(a):Nie mam za co :wink: Spoko z ciebie gość :wink:

Ale cie na wyznania wzięło :):):):)
szybki200
Aktywny
Awatar użytkownika

19 Lut 2010, 16:53

szybki200, A coś ci się nie podoba :shock: :shock: Noobek :twisted:
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

19 Lut 2010, 20:32

Dziękuję bardzo stasiowski121 za konkretna odpowiedz jeszcze takie pytanko jak masz siedzenia rozmieszczone ? 3 rzędy czy może ze stolikiem na środku ?
szybki200 i samurajsj700 dajcie chłopaki już na luz bo nie ma sensu pisać 3 stron o d... maryny każdy ma swoje doświadczenia i już
czyli jak na razie T4 króluje
Skrokson
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Vito