Zarejestrowałem się tu głównie po to by sprostować opinie co niektórych nt. T4 szczególnie użytkownika samurajsj700.
Moja mama zakupiła VW T4 1.9TDI w wersji 9 osobowej do pracy.
Samochód został zakupiony w 1996r a sprzedany w 2004r, przez ten czas przejechał nieco ponad 400kkm. Samochód od nowości, był serwioswany w ASO.
Nie wiem jak sprawuje się Vito bo nigdy nie miałem z nim do czynienia ale myślę ,że od T4 jest na bank lepszy.
Wydawałoby się ,że w takim samochodzie jak T4 właściwie nie ma co się zepsuć a jednak
Awaryjność tego samochodu była wysoko powyżej przeciętnej począwszy od problemów z turbiną, pompą rotacyjną i sprzęgłem poprzez zaczątki korozji i sporo drobnych usterek uprzykrzających życie samochód został zastąpiony przez Renault Mastera i Citroena Jumpera które jak to mama określiłą razem wzięte psują się dwa razy mniej niż VW.
Kolejną sprawą jest zbyt miękkie zawieszenie T4 ja jako osoba z chorobą lokomocyjną miałem objawy nudności nierzadko już po 10km jazdy, słabe wyciszenie i paliwożerny silnik 1.9TDI który palił w tym aucie ~10litrów paliwa na 100km dla porównania 16 osobowy Master 2.8 DCI pali w granicach 8,5-9,5 litra a ma więcej mocy i jest dużo cięższym samochodem.
Ogólnie jako ,że mam naprawdę duże doświadczenie z tym samochodem nie mogę go polecić, aż boję się pomyśleć jak nasiliła się awaryjność tego samochodu wraz z wiekiem bo nasz był przecież nowy a dawał w kość.
Sprawdź w rankingach niezawodności i T4/ Multivan i Vito plasują się na końcach tabeli więc żaden z nich nie nastraja na bezproblemową eksploatację. Jednak ja wolałbym kupić Vito bo po doświadczeniach z VW po prostu nie mam do nich zaufania.