Tajemnicze pukanie w zawieszeniu

30 Sie 2021, 22:52

Witam,
Posiadam problem z dziwnymi odgłosami w zawieszeniu mojej Ibizy 6L 2005r. 1.4 75km.
Stukanie, brzdęknięcie dochodzi z przodu i z tyłu samochodu. Na stacji diagnostycznej nic nie widzą, mówią że praktycznie nowe zawieszenie (odwiedziłem aż 3 stacje w krótkim czasie). Ostatnio wymienione tuleje wahaczy (te większe), gumy stabilizatora, amortyzatory z tyłu, końcówki drążka oraz łączniki stabilizatora. Pukanie występuje przy mniejszych prędkościach (do 50 km/h) oraz zauważam to po większym deszczu i po postoju, po dłuższej jeździe stukanie ustępuje. Proszę o poradę,
Z góry dzięki!
spgzp0
Nowicjusz

Zdjęcia: 0

31 Sie 2021, 07:49

To jest cykliczne stukanie? Jego częstotliwość zmienia się wraz ze zmianą prędkości samochodu?
Stuka również na równej płaskie drodze bez wybojów?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

31 Sie 2021, 08:11

Jest to nieregularne, stukanie pojawia się niezależnie od wzrostu prędkości, jedynie na delikatnych i większych wybojach no i na progach zwalniających wjeżdżając i zjeżdżając z nich.
spgzp0
Nowicjusz

Zdjęcia: 0

31 Sie 2021, 10:59

No to wygląda raczej jak coś przy amortyzatorach, może jakieś osłony lub ich odboje.

Z przodu zerknij na łączniki i gumy stabilizatora.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

31 Sie 2021, 16:35

Przerabiałem niedawno coś podobnego, winne były łączniki stabilizatora. A jak ze sworzniami wahaczy, nie ma luzów?
Gość114260

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Yaris 1,5 Dual VVT-iE o mocy 111 KM
    Nowa Toyota Yaris napędzana jest między innymi produkowanym w Polsce silnikiem benzynowym o pojemności 1,5 l i mocy 111 KM. Motor jest o 10 proc. mocniejszy od silnika 1,33 z poprzedniej wersji modelu. Dzięki temu samochód ...
    Diesle to ślepa uliczka motoryzacji w Europie
    Samochody z silnikami wysokoprężnymi nie są sposobem na skuteczną redukcję emisji spalin i gazów cieplarnianych. Z nowego raportu konsultingowej organizacji non-profit Transport & Environment (T&E) z siedzibą ...