TANI samochód na dłuższą podróż.

11 Kwi 2008, 23:35

co dwie astry to nie jedna %-)
raposo
Nowicjusz

12 Kwi 2008, 00:20

Ja tam bym kupił bilet na samolot i sobie gitary nie zawracał. Pamiętać należy, że 2000 zł to cena wyjściowa, dolicz sobie do tego OC, rejestrację, przegląd. Przed taką długą podróżą niewykluczone, że w takim gracie trzeba będzie coś naprawić. Generują się koszty. Do Hiszpanii, a później do Portugalii jest 4 tys. km, a na wodę samochód nie jeździ. Na gaz też nie wiem czy to dobrze pojechać w Europę. Tam nie ma tylu stacji LPG co u nas - kolejne koszty.

Poza tym, ciągle jest ryzyko, że będziesz musiał w trakcie jazdy, albo w Hiszpanii biegać za częściami zamiennymi, bo Ci się auto rozkraczy. Tak długa podróż autem nie dość, że męcząca to niebezpieczna. To są wszystko stare konstrukcje, które przy zderzeniach absorbują całe uderzenie do środka... .

To już robią się spore pieniądze. Nie wiem czy za taką kwotę to nie można już myśleć o podróży w klasie biznes. A jak ktoś nie latał samolotem, to też będzie przygoda.

Jak dla mnie pomysł zupełnie bez sensu.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

12 Kwi 2008, 11:24

Widzisz... myślisz zupełnie innym tokiem niż ja ;-)
1) koszt samochodu będzie rozłożony na 4 osoby a więc za 500zł klasą biznes to chyba nawet z warszawy do krakowa się nie poleci.
2) po zakupie ma się miesiąc na przerejestrowanie i wykupienie ubezpieczenia więc wystarczy kupić samochód zarejestrowany i ubezpieczony parę dni przed podróżą by uniknąć tego kosztu ;-)
chyba pozostaje tylko podatek 2% w ciągu 2 tygodni więc 40zł.
3) preferowany diesel a nie LPG.

podróż może i męcząca ale jak wspomniałem już parę razy nie bierzemy w tych rozważaniach pod uwagę komfortu.

Większość nie zrozumiała idei pomysłu :-) no cóż, niemniej jednak wszystkim dzięki za wypowiedzi.

Pozdrawiam.
raposo
Nowicjusz

12 Kwi 2008, 12:37

A koszty paliwa to co? Paliwo w tą i z powrotem będzie Cię kosztować tyle co ten samochód. A na zachodzie po przeliczeniach paliwo drogie.

Ale, powodzenia... .
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

12 Kwi 2008, 13:19

no tak... paliwo... nie pomyslalem o tym :) dobrze, ze mowisz :)

heh dzieki, powodzenie przyda sie zapewne.
raposo
Nowicjusz

12 Kwi 2008, 13:58

Czyli co serokiej drogi Ci rzyczę i dobrego wyboru autka;]
Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 449
Miejscowość: Poznań
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota AA 1936 rok
    Napędzana 3,4-litrowym silnikiem z 6 cylindrami Toyota AA była pierwszym samochodem tego producenta. Prototyp wybudowany w domowych warunkach został zaprezentowany podczas pokazów w Tokio. Razem z modelem AA premierę ...

12 Kwi 2008, 15:11

w najblizszym czasie nie ale sprawa jest rozwojowa a wakacje tuz tuz ;-).
niemniej dzieki :D
raposo
Nowicjusz