Tani samochód w eksplatacji

28 Lis 2015, 21:04

Witam i od razu przechodzę do rzeczy. Poszukuję samochodu i w necie wypatrzyłem takie oto modele:

- FORD FOCUS - [link do oferty na Olx wygasł] - nie za duży przebieg? Chociaż z 2 strony to chyba pewnik że nie było nic przy nim majstrowane

- VW GOLF - [link do oferty na Olx wygasł] - mam słabość do VW, ale tutaj trochę mnie zastanawia cena - nie za niska?

- SEAT IBIZA - [link do oferty na Olx wygasł] - nie mam o nim zdania, martwi mnie tylko na zdj ten pas pod maską

Focus jest raczej moim faworytem, ale co sądzicie o tych 3 modelach? Jak wam się widzą "wizualnie"? W międzyczasie jak się coś pojawi to dorzucę to tutaj. Liczę też na inne propozycje, aczkolwiek w grę wchodzi tylko LPG (mam sporo km do pracy) i najlepiej tak do 7 tys.
Michu66
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 03 2011
Auto: Nie mam

28 Lis 2015, 23:25

1. Ford nie do gazu
2. Temat o tanim w utrzymaniu, a pojawia się Golf 1.4 (nie jedzie i dużo pali). Tani
3. Wygląda ok
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

28 Lis 2015, 23:51

Dzięki za odpowiedź. No właśnie Ford z wyglądu wygląda całkiem ok, ale 280k przebiegu oraz to że jest zagazowany powoduje że zaczynam się zastanwiać czy to czasem nie trup.
Michu66
Nowicjusz

28 Lis 2015, 23:52

Michu66 napisał(a):tutaj trochę mnie zastanawia cena - nie za niska?
A ile można chcieć za Golfa z najsłabszym silnikiem i w bieda wersji? W dodatku na 1 zdjęciu widać że zmasakrowany jak Unio parlament przez Korwina. :mrgreen:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

29 Lis 2015, 10:29

280tysięcy to jest norma w kilkuletnich autach ale większość i tak ma magiczne 130tysięcy..

zerknij na te oferty:
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

29 Lis 2015, 13:44

Z tych trzech odpuścił bym ibize bo ciasna. Zastanawiał bym się nad focusem albo golfem choć pewnie zdecydował bym się mimo wszystko na golfa.
Zerknij na tego roverka 216 wstawionego przez Barola, wygląda zaskakująco dobrze choć trzeba blachę obejrzeć bo lubią rdzewieć jak stare focusy.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1995
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Droga hamowania vs droga zatrzymania
    Droga hamowania to odległość przebyta przez samochód od momentu uruchomienia hamulca do całkowitego zatrzymania auta. Natomiast aby poznać drogę zatrzymania, trzeba doliczyć odcinek, który przejedzie samochód ...

29 Lis 2015, 14:15

Tu masz lepszą opcje niż golf IV 1,4:
[link do oferty na Olx wygasł] chodź nie wiem czy chcesz kombi
[link do oferty na Olx wygasł] a do tego spokojnie założysz LPG i zmieścisz się w 7000 zł a wiesz co masz
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

29 Lis 2015, 23:26

Dziękuję wszystkim za zaangażowanie i za posty. Byłem oglądać tego forda co wrzuciłem w 1 poście i powiem tyle - masakra. Na zdjęciu wygląda całkiem ok, ale na żywo widać ewidentnie że bity i powypadkowy. Miałem wrażenie że każde drzwi były inne, dodatkowo gołym okiem do zauważenia różne odcienie lakieru (mimo deszczu). Dodatkowo wnętrze bardzo poniszczone. Odpicowany na sprzedaż moim zdaniem. Nie było nawet sensu jechać na jazdę próbną. Z przypadku trafiłem na innego fajnego Focusa - 15 lat ale stan miazga!! Cały czas od pobytu w Polsce garażowany więc blacha jak na taki wiek jest super. W jeździe nie było wyczuć niczego podejrzanego, nic nie stukało pukało mimo nierównej drogi. Mechanicznie wygląda też wszystko ok, wymiany wszystkie na bieżąco. Wnętrzne w porównaniu do tego pierwszego Focusa to różnica jak między ziemią a niebem. Zadbany, elegancki. Trochę się wachałem bo to diesel (1.8 TDDI), ale postanowiłem go wziąć. W takim budżecie trudno będzie o lepszy egzemplarz i zobaczymy w praktyce jak się będzie spisywał. Tylko muszę poczytać i obczaić jak zaopiekować się takim dieslem, bo z tą jednostką mam pierwszy raz do czynienia, wcześniej śmigałem tylko na benzynie. Jeszcze raz dzięki za zaangaowanie w temat!
Michu66
Nowicjusz

29 Lis 2015, 23:30

Michu66 napisał(a):ale na żywo widać ewidentnie że bity i powypadkowy.

Na zdjęciach też widać ;) Z resztą w tym budżecie nieistotny jest fakt, iż samochód jest powypadkowy.
Tak czy inaczej gratuluję zakupu lepszego egzemplarza :)
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Rok produkcji: 1995

29 Lis 2015, 23:40

Czy udany to się okaże w praktyce. Ale najważniejsze było to by nie kupić trupa i chyba to mi się udało. W takim wieku zawsze będzie coś do zrobienia w 15-letnim samochodzie, ale czytałem też że części do Focusa takie drogie nie są i są w miarę dostępne co też jest atutem. Na tą chwilę samochód gotowy do jazdy, tylko lać i jeździć, a jakieś drobne naprawy zostawię na wiosnę.
Michu66
Nowicjusz

30 Lis 2015, 00:56

W Polsce nie patrzymy na przebieg! ;) Uwierz, że ja w ogóle nie byłbym zdziwiony, gdyby ta fordzina była skręcona z 500 na 280k. Jak widzę śmieszne oferty kilkunastoletnich aut z 200k przebiegu, to zazwyczaj śmiać mi się chce. Może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego handlarze tak bardzo uwielbiają przebieg 206, albo 208 tyś? Kiedyś przeglądałem ofertę pewnego komisu i WSZYSTKIE auta miały albo 206, albo 208k km...
Riazek
Początkujący

Prawo jazdy: 26 11 2014
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Lexus GS MK2
Silnik: 4.3 V8 3UZ
Rok produkcji: 2004

30 Lis 2015, 08:56

Chociaż tyle że trafiłeś TDDI które jest nieco lepsze od TDCI. Pochwal się zdjęciami nowego nabytku.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2012

30 Lis 2015, 18:36

Bardzo dobry silnik. :ok: A ten z 1 postu w ogłoszeniu już źle wyglądał + niska cena + lpg.. :/
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

30 Lis 2015, 20:54

Michu66 napisał(a):a jakieś drobne naprawy zostawię na wiosnę.

Ja bym jednak zaraz zrobił konserwacje podwozia. Skoro nie ma widocznej korozji, to lepiej aby po zimie dalej tak było, więc warto to zrobić :)

Tak czy inaczej bezawaryjności :ok:
pkc
Zaawansowany

Prawo jazdy: 10 08 2004
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E36 Audi A4 B8
Silnik: 328i 2.0TFSI