Tani w utrzymaniu do 5-6tys

03 Lut 2014, 18:16

Witam. Pora na zmiane auta, bo moja astra idzie na złom ( silnik do remontu, zgnite nadkola, wycieki oleju, no dużo tego :D ).

Szukam niedrogiego auta do 6 tysięcy złotych ( im mniej = lepiej ). Kusi mnie jakiś japończyk, ale niekonieczie. Auto ma być mało problematyczne w użytkowaniu, proste w budowie, tanie w ewentualnych naprawach, wiadomo, nie chce kupić za 5 tys i włożyć kolejne 10 w utrzymanie.
Auto będzie użytkowane głownie w mieście, typ nadwozia obojętny, ale propozycje typu seicento odpada, silnik nie musi być żadna rakieta, 60koni mi spokojnie wystarczy. Preferuje benzyne. Im mniejsze spalanie tym lepiej. Fajnie jakby auto było przynajmniej z roku 1998, a najlepiej jakby był z 2000r. ( wiem, nie jeżdzi się rocznikiem, ale zawsze są to świeższe auta ).

Pośle Wam pare linków co mi się podoba, chętnie posłucham Waszych opini / propozycji. Ew jak ktoś coś ciekawego ma do sprzedania z śląska to śmiało na prywatne pisac :)

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - możecie coś więcej powiedzieć o tym mitsubishi ? Ogółem autko wydaje sie być ciekawe, tylko jak to jest z częściami do japończyków ? jest dużo drożej niż np do opla / fiata itp ?

[link do Tablica wygasł]

[link do Tablica wygasł]

[link do Tablica wygasł]

[link do Tablica wygasł]

Dziękuje z góry za pomoc ! :wink:
qwerty9342
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 10 2009
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Opel Astra F
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

03 Lut 2014, 18:46

Astra II i Golf nie ten budżet. Uprzedzę Cię od razu i napiszę że Focus, A3, A4, Passat B5 również nie.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

03 Lut 2014, 18:56

passat, a3, a4 i focus to wiem że raczej nie ten przedział. W sumie golf IV może być po amatorze dzikiej jazdy :D

ale astre II spokojnie idzie znaleść do 6 tys .. Znajomy jeszcze w tamtym roku kupił taka astre za 5800 i jest zadowolony, zrobił na początek rozrząd + olej + filtry i auto mu sie dobrze sprawuje. Dlatego zaproponowałem własnie ta astre, bo z mojej jestem zadowolony, ale jezdza juz nia 4 rok i nie opłaca sie w nia wladowac wiecej kasy.
qwerty9342
Nowicjusz

03 Lut 2014, 19:00

Najwidoczniej trafił. Mam pewne doświadczenia i wiem że nie kupi dobre Astry za 6k. Nawet za 7 jest dość ciężko coś znaleźć.
Koniu
Forumowicz VIP

03 Lut 2014, 19:03

Może zacznę od tego, że wymienione przez Ciebie modele (golf/astra) pewnie nadają się na szrot.

- Golf wygląda jak by przyjechał z dożynek w Zimbabwe a za tę kasę możesz dostać zadbaną 3, w sumie tanie części, ogólno dostępne, większość mechaników Ci go bez problemu zrobi,
- Astra 2, według mnie takie minimum na dobry egzemplarz +/- 8k, może coś z początku produkcji udało by się wyrwać taniej. Podane przez Ciebie modele wyglądają w środku na strasznie styrane, dodatkowo instalacja LPG...

- 323f, bardzo fajne autko, niezawodne silniki benzynowe,
- Corolla dużo pozytywnych opini, przyzwoite spalanie, niezawodny,
- Swift tanie w utrzymaniu, pali koło 6-7/7,5l,
- Colt lekki samochodzik, dzięki czemu przy małych pojemnościach w miarę się zbiera,

Ogólnie auta godne polecenia w dużej mierze znaczenie tutaj ma gust ;) Pod względem niezawodności podobne do siebie. Polecał bym także nie szukać na siłę tych tańszych egzemplarzy, ale te które oscylują wokół średniej.

Od siebie dodam jeszcze Punto 2 za 6tys powinieneś znaleźć zadbany egzemplarz. Jeżeli do miasta silnik 1.2 8v pali koło 6/7 l w trasie mniej. 1.2 16v ciężko będzie znaleźć, ale warto, spalanie nie wiele większe a wyprzedzenie tira będzie bezpieczniejsze :D
tdloverr
Początkujący

Miejscowość: poznan

03 Lut 2014, 19:07

hmm .. to co proponujesz z moimi wymaganiami do takiej kwoty ? Wiem że w takich pieniądzach to liczy sie glownie stan, ale sa samochody z wrodzonymi bolączkami i samochody bez tych bolączek :)
qwerty9342
Nowicjusz

03 Lut 2014, 19:08

A ja od siebie polece Megane I FL oraz Lagune I FL
Koniu
Forumowicz VIP

03 Lut 2014, 19:10

Swift i Colt z ogłoszeń, które podałeś wydają się zdrowe, cena też w normie.
Corolla od młodego-gniewnego, więc uwaga, Thalia zdecydowanie za tania. Może Hyundai Accent?
Btw kon teraz zczaiłem - Twoja insignia to może 2.0 biturbo d? :D
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

03 Lut 2014, 19:17

Punto hmm .. kiedyś w rodzinie siena byla i cały czas coś z nią nie tak było, niby drobnostki cały czas sie psuły, ale jednak uprzykrzało to użytkowanie jej. Dlatego nie wiem no, jakoś brak przekonania do fiata. Kojarzy mi sie z psującą sie elektronika i problemami z alternatorem :D

Hmm no to z tą astra II musze pomyslec, bo widze ze do 6 tys kilka ofert jest, chyba ze doloze z tysiaka i wtedy sie bede rozgladal .. ale kurde powiedzialem sobie do 5, max 6 tys + opłaty.

Serwisowanie japonczyka jest wiele drozsze niz auta europejskie ? Np wymiana rozrzadu w mojej astrze to koszt 400 zl z robocizna i czesciami to ile kosztuje np z takiej corolli e11, albo w tym colt-cie ? Czytalem coś na temat mazdy 323f ze lubi se olej wypic, wiaze sie to od razu z jakims remontem czy czyms ? bo moja astra to od 2 lat przejechala ok 50tys km i oleju nie zmianialem dolalem moze ok litra i silnik chodzi jak w zegarku :D
qwerty9342
Nowicjusz

03 Lut 2014, 19:38

Będę nudny i drugi raz z rzędu polecę audi 80 ;)
Artur093
Początkujący

Prawo jazdy: 10 09 2011
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Ford Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi 130km
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2002

03 Lut 2014, 20:15

Tak mam Insignie BITURBO :)
qwerty9342 a co z moja propozycją?
Koniu
Forumowicz VIP

03 Lut 2014, 20:42

Laguna odpada, czuje że koszta przerosną mój portfel :D

Meganka kiedyś mialem okazje jechac jako auto zastepcze, oprócz połamanych klamek od środka i skrzeczącego wspomagania to jechało sie ok. Tylko czytalem opinie ze bezawaryjne to ono nie jest.

Audi80 za stary, niechce sie cofać rocznikami wstecz aniżeli obecna astra.

Tak myslalem o polo / ibizie, ale czytalem ze do 2003 roku mieli problem z odma i silnik potrafil sie zatrzec ( robie glownie trasy w miescie wiec lipa troche , dotyczylo to silników bodajze 1.0 i 1.4 .. )

i być tu mądrym .. niby tylko 5 tysiecy do wydania a wybór jak w sklepie po 2 zł :D
qwerty9342
Nowicjusz

03 Lut 2014, 20:46

Przez Lagune nie zbankrutujesz. To nie Laguna II- królowa lawet tylko Laguna I która jest dobra. A Hyundai Accent?
Koniu
Forumowicz VIP

04 Lut 2014, 17:54

No właśnie accent .. co o nim sądzicie ? znalazlem dosyć świeży egzemplarz, co o nim myslicie ?

jak to jest z częściami do koreańczyka ? Gadalem z mechanikiem i odradzał ze nie warto, bo częsci drogie i cieżko dostepne .. Jak to jest wkoncu ?
qwerty9342
Nowicjusz

04 Lut 2014, 18:21

Części nie są drogie. A co do dostępności zapytaj użytkownika dzida