[10 tys] Tani w utrzymaniu i dynamiczny

31 Mar 2015, 19:35

Nigdy nie wiem jak to się pisze :mrgreen:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

31 Mar 2015, 21:33

Nad Accordem też myślałem, wspominałem o nim w pierwszym poście. Podoba mi się to auto, ale wiem, że spalanie jest większe niż w Toyocie a osiągi nieznacznie gorsze. Ale w LPG to i tak nie ma znaczenia. Z pewnością będę brał je pod uwagę tym bardziej, że jest ich sporo, nawet z LPG i zawsze coś zadbanego się znajdzie.

Chociaż nie ukrywam, że marzy mi się E34 525i :D Jak znajdę zadbane z LPG albo z ceną na tyle niską, by te LPG samemu zamontować nie będę się długo zastanawiał. Zawsze mi się to auto podobało, pamiętam jakie wrażenie na mnie zrobiło kiedy do brata przyjechał kumpel naście lat temu świeżo sprowadzoną Bawarką w wiśniowym metallicu, chromach i szprychowanymi felgami. Piękne auto, mógłbym jeździć nawet na rowerze jakby zabrakło na paliwo do E34 :mrgreen:
Offro
Początkujący

31 Mar 2015, 22:08

Zerknij na to:
[link do oferty na Allegro wygasł]
Wygląda rewelacyjnie i cena śmieszna. Resztę budżetu mógł byś przeznaczyć na ewentualne dopicowanie samochodu. Ładny alus+ czarna skóra i bryka będzie jak marzenie :mrgreen:
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

31 Mar 2015, 22:10

Pierwsze lepsze e34
EDIT: kirin mnie uprzedził.. :mrgreen:
Koniu
Forumowicz VIP

31 Mar 2015, 22:12

Koniu napisał(a):Pierwsze lepsze e34

Koniu byłem 2 minuty szybszy :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
I nie takie pierwsze lepsze bo wygląda super :mrgreen:
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

31 Mar 2015, 22:14

Ciekawe z jakim wyposażeniem jest takie e34.
Ostatnio widziałem takie białe jak wychodziłem z pracy,naprawde fajne autko choć nie wielu osobom się wizualnie podoba.
Ostatnio edytowany przez mateo199214 31 Mar 2015, 22:19, edytowano w sumie 2 razy
mateo199214
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 48
Prawo jazdy: 31 07 2012
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Audi 80 2.0ABK B+G Climatronic
Silnik: 2.0 ABK
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Felgi samochodowe - rozstaw i ilość śrub
    Przedstawiamy dwa parametry montażowe felg samochodowych (średnicę śrub i ich ilość) zarówno stalowych jak i aluminiowych. Są one na tyle ważne, że oba te parametry muszą być dokładnie takie same jak zalecił producent ...

31 Mar 2015, 22:18

mateo199214 napisał(a):Ciekawe z jakim wyposażeniem jest takie e34.

Na pewno wspomaganie, abs, elektryczne szyby z przodu, elektryczne lusterka. Co do klimy nie wiadomo.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

31 Mar 2015, 22:21

Dużo e34 nie miało klimy,wydaje mi się że ta jest własnie bez za to ma fajny silnik :ok:
Kurcze jakby taki samochód był faktycznie w stanie "do jeżdżenia" to nic tylko brać :!: Ja za swoją e46 fakt wyposażenie dużo lepsze i konstrukcja też bo bardziej dostosowana do dzisiejszych czasów ale dałem drugie tyle bo ta e34 pewnie za 6 by poszła :naughty:
Ja bym Kirin własnie nie zmieniał tych alusów,bo najładniejsze są moim zdaniem oryginalne bmw w tych 5-tkach :ok:
Do tego ona ma jeszcze lpg,pewnie stare ale jest :ok:
mateo199214
Zaawansowany
Awatar użytkownika

31 Mar 2015, 22:25

Jeszcze taką znalazłem ale słabszą :)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

W tamtej białej nie ma alusów, to są kołpaki bodaj z e36
Koniu
Forumowicz VIP

31 Mar 2015, 22:26

mateo199214 napisał(a):konstrukcja też bo bardziej dostosowana do dzisiejszych czasów

tzn. ?? :> Jakie innowacje konstrukcyjne wprowadzono w e46 względem e34 :mrgreen: tak z ciekawości bo e46 nie znam na tyle by wypowiadać się w szczegółach.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

31 Mar 2015, 22:36

Wiesz chodzi głównie o elektronike niby im więcej jej tym bardziej jest awaryjna ale nie ma przesady a mimo wszystko jest przydatna czyli:
Czujniki parkowania-oryginał bmw chociaż to jest bardziej opcją bo nie każde e46 je posiada w standardzie,tak wiem wiem można założyć ale to już na pewno nie będzie to samo.
"Ekranik" czy jak to się tam nazywa pokazujący które mamy otwarte drzwi łącznie z bagażnikiem,
Klimatronik dwustrefowy a nie sama klimatyzacja która jak nawet jest w e34 to tylko normalna klima ale to jednak jedno i drugie ma swoje plusy i minusy...
Przycisk do automatycznego odparowywania szyb-nie wiem czy e34 takie coś posiada czy nie?
Podświetlane zasłony od słońca w samochodzie po otwarciu w dół-e34 ma czy nie?
Kwestia mechaniczna-? nie wypowiem się,bo nie znam się kompletnie na mechanice wiem że mam tam jakiś dosyć drogi wielowahacz podobno w e34 będzie on dużo tańszy,podobno też mimo wszystko jazda e34 ma być bardziej komfortowa od mojej e46 nigdy nie jeździłem e34 muszę się nią koniecznie kiedyś przejechać.
Hamulce-u mnie są rewelacyjne byłem u mechanika mówił mi że mam jakieś świetne tarcze założone jeszcze w niemczech po 250zł sztuka powiedział nawet jakiej firmy ale oczywiście nie pamiętam...
Wahacze mam z tego co mówił chyba już wymieniane bo tak mówił.
Jakbyś mógł kirin napisz na podstawie moich swoje spostrzeżenia czego mają bądź nie mają w/w modele.
mateo199214
Zaawansowany
Awatar użytkownika

31 Mar 2015, 23:03

Żeby ta biała miała chociaż manualną klimę, jutro zadzwonię się zapytam, bo wizualnie bajka. Ale bez klimy nie kupię, już wystarczająco się nacierpiałem jeżdżąc autem bez klimatyzacji.

Znaczy tak, w E46 z tego co wiem lubi szwankować elektronika, jest tam sporo czujników i sensorów, które potrafią odmówić posłuszeństwa. Zmora większości nowszych aut.

Mnie zastanawia komfort i poziom wygłuszenia E46 i E34. Tą pierwszą miałem okazję jeździć jako pasażer i naprawdę w środku klasa, wygodnie, może nieco ciasno, ale i tak lepiej niż Opel. Za to jak cicho. Silnika poniżej 3 tys. obrotów praktycznie nie było słychać. Jestem ciekaw czy mimo wieku E34 będzie cichsze? Niby klasa wyżej, ale lata też robią swoje. A jednak jadąc w trasie ten szum może człowieka dobić...

Wracając do wyposażenia E34-ek - te w Polsce są jakieś ubogie. Nieraz oglądam zagraniczne recenzje E34 i tam z reguły 2x poducha, klimatronic (półautomat) i 4x elektryka są na porządku dziennym. Tylko u nas golasy :P
Offro
Początkujący

31 Mar 2015, 23:28

Offro napisał(a):Żeby ta biała miała chociaż manualną klimę, jutro zadzwonię się zapytam, bo wizualnie bajka. Ale bez klimy nie kupię, już wystarczająco się nacierpiałem jeżdżąc autem bez klimatyzacji.

Koszt przeszczepu klimy z jakiegoś tdsa (tam często klima jest a samochody schodzą w cenie złomu) to koszt rzędu 1-2,5 tys zł na gotowo, zależy od tego kto robi robotę. Można też kompletować cały układ część po części ale to nie jest proste bo używki kupuje się w ciemno i nigdy nie ma pewności czy działa.

Najeździłem się w życiu e46, obecnie jeżdżę e34.
Oczywiście w e46 jest więcej elektroniki z racji wieku i przeważnie lepsze wyposażenie, klima elektryka itp. itd.
Jednak wyciszeniem, komfortem jazdy ani jakością nie może się po prostu totalnie równać z e34. Komfortem podróżowania zadbane e34 w kwestii zawieszenia, wyciszenia, hamowania czy układu kierowniczego nie ustępuję kilkanaście lat młodszym samochodom i przeważnie je przewyższa.
Fakt w Polsce ciężej o dobrze wyposażone wersje. Lecz w bajery typu elektryka wszelkiej maści można samochód tanio doposażyć. Z klimą jedynie będzie kosztowniej gdyby chciało się zamontować. Przerabiałem to w jednej z e30 a jak bym napisał ile taki zabieg kosztuje to i tak nikt nie uwierzy :D
Czysto użytkowo może lepiej będzie skusić się na e46, jak w grę chodzi jeszcze pasja i zamiłowanie do klasyków to można pomyśleć o e34.
Powinieneś się przejechać e34 by mieć rozeznanie i wtedy podjąc decyzję.
Skoro istotne jest dla Ciebie wyposażenie i komfort to możesz pomysleć o e39. Jednak utrzymanie będzie wyraźnie droższe. Luksus kosztuje.

Co do wrażeń z jazdy e34 o opinie możesz poprosić forumowicza adrianbokser, który nie dawno częściowo za sprawą tego forum stał się posiadaczem e34 :mrgreen:

Myślałeś może o oplu omedze? Samochód był wzorowany na bmw serii 5. Jakością wykonania, prowadzenia może trochę bmw ustępuje ale w większości przypadków ma lepsze wyposażenie od e34 i będzie tańsze w utrzymaniu od e46 czy e39.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

01 Kwi 2015, 00:14

E46 w sedanie lepiej wyciszone podobno od E34. Na pewno też bezpieczniejsze, lepiej wyposażone i lepsze w prowadzeniu. Poza tym technicznie podobne auta, tył wielowahacz, przód normalny zawias.

E46 na pewno ma już bardziej dopracowany układ kierowniczy. Wykonanie i ogólny komfort na plus dla E34 oczywiście.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

01 Kwi 2015, 01:16

Ford Focus Mk1 lub Mk2 z dieslem.
Nissan Primera rocznik tak miej więcej 2005z LPG
WRClover123
Obserwowany

Prawo jazdy: 11 12 1997
Auto: Nie Mam