Tani w zakupie do (3 tys) i eksploatacj, lekki, mocny silnik

26 Mar 2010, 17:23

Witam.

Krótka historia (nie trzeba czytać):
Obecnie mam maluszka z 94 roku, którego kupiłem chyba 2 lata temu za 600 zł, po czym wpakowałem w niego i w części do naprawy sporo pieniędzy (ok. 2 tys. na pewno) po czym rok temu ukradli mi skrzynkę z narzędziami i od tamtego czasu nic przy nim nie robiłem więc jest w nie najlepszym stanie, ale jeździ ;)
W maju mija przegląd i OC i nie wiem co teraz robić, czy doprowadzić go do stanu żeby przeszedł bez problemu przegląd (kilka stówek), pogadać z kimś żeby przeszedł przegląd za małą opłatą, czy sprzedać go a kupić już coś innego do 3 tys., chciałbym coś z tylnym napędem, ale niestety oprócz bobka nie ma żadnego małego auta z tylnym napędem więc pozostają same FWD, bo np. na E30 2.5 mnie nie stać, ale za 1,5 roku kończę studia i mam nadzieję że wtedy jak już będę pracował to będzie mnie stać na jakieś mocne RWD.

Część właściwa:
Szukam małego/lekkiego, taniego w eksploatacji autka z mocnym silnikiem.
Jak narazie z tego co czytałem najbardziej pasowałby Polo II 1.3 GT 75KM.

Silnik raczej do 1.3 bo z tego co się orientuje powyżej 1300 zaczyna się już następny próg opłat, a może warto zapłacić troche więcej OC (samochód będzie zarejestrowany na mamę albo dziadka, którzy mają max. zniżki).
Pierwszy próg opłat jest do 900, czyli tylko CC i Tico (no i maluszek), ale to raczej za słabe i zbyt awaryjne opcje.

Tak więc czekam na kolejne propozycje.
deka87
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

26 Mar 2010, 19:26

Ja bym opchał tego maluszka bo koszt remontu przekroczy Ci napewno wartość całego malucha (wiem coś o tym bo sam miałem małego),a zamiast tego kupił bym jak sam piszesz VW Polo albo też VW Golfa II.Co do opłat,mówisz że bedziesz miał autko zarejestrowane na mame albo dziadka którzy mają max.zniżek a więc myśle że za większą pojemnoscią też smiało możesz sie rozglądać.

kilka moich propozycji
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

A tutaj inne jakby Cie interesowały
[link do oferty na Allegro wygasł]
oczywiście linki są poglądowe czego możesz szukac.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

26 Mar 2010, 23:14

do 3 tys juz kupisz punto z poczatku produkcji 1.1 moze demon szybkosci to nie jest ale fajnie sie tym jezdzi(wiem bo mialem) moze cos takiego [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] albo [link do oferty na Allegro wygasł] z silnikiem 1.2
tower
tower
Początkujący

Miejscowość: kalisz

26 Mar 2010, 23:57

w tej cenie to tylko punto I 1.2 75 km
illusion
Aktywny

Miejscowość: Poznań

28 Mar 2010, 19:24

Dzięki za propozycje.

Ja bym opchał tego maluszka bo koszt remontu przekroczy Ci napewno wartość całego malucha (wiem coś o tym bo sam miałem małego)

No właśnie, tylko że kupując "nowy" samochód musiałbym wydać pieniądze z preferencyjnego kredytu studenckiego, który miałem przeznaczyć na inwestycje, no ale trudno, najwyżej odpracowałbym to w wakacje.

Co do opłat,mówisz że bedziesz miał autko zarejestrowane na mame albo dziadka którzy mają max.zniżek a więc myśle że za większą pojemnoscią też smiało możesz sie rozglądać.

No będę musiał się zorientować czy do 1.6 też coś ciekawego się znajdzie, jak narazie na myśl przychodzi mi tylko Colt, ale odstraszają mnie ceny części Mitsubishi.

kupił bym jak sam piszesz VW Polo albo też VW Golfa II

Golf troche cięższy więc chyba lepsza (szybsza) będzie polówka, no i moim zdaniem troche lepiej wygląda od golfa.

Micra też podobno jest wytrzymała, ale ma kilka wad w porównaniu do polo, a przynajmniej tak mi się wydaje, jak się mylę to niech ktoś mnie poprawi):
- w tej cenie z silnikiem 1.3 16V (75KM) raczej w dobrym stanie się nie kupi
- droższe części
- taki troche babski wygląd

CC Sporting - niby do 3 tys. można by kupić dużo młodsze auto niż Polo, ale z tego co czytałem jest bardziej awaryjne, więcej spali, no i ma chyba gorszą blachę.

Polonez raczej nie - za duża masa, nawet z silnikiem Rovera, ale z drugiej strony RWD.

Audi 80 w ogóle odpada - za ciężki jak na taki silnik, a na jakimś dużym komforcie mi nie zależy, w długie trasy nie będę się wybierał.

Punto 1.2 nawet ciekawy, ale pewnie trochę cięższy od Polo, no i ciekawe jak z blachą. Poza tym w tej cenie ciężko byłoby znaleźć w dobrym stanie 1.2 75KM.

Edit: Przeglądałem sobie samochody do 1.6 no i natrafiłem na taką Mazdę 323: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] tylko skąd tam się wziął silnik o mocy 110KM, według auyocentrum najmocniejszy 1.6 miał 88KM: [link do autocentrum.pl wygasł]

Już tak się napaliłem na tego Polo, a tu okazuje się że (wypowiedź znaleziona na tym forum):
ma poj 1272 i jest powyżej progu opłat OC ustalonego na 1250... wyjątkiem jest MTU ,gdzie próg to 1300

więc jakbym miał już płacić wyższe OC to wolałbym jakiegoś 1.6 - tylko jakiego ?
deka87
Nowicjusz

28 Mar 2010, 21:06

punciaka ci odradzam. Duzo o nim czytalem i ma niedopracowane tylne zawieszenie co powinno byc uznane jako wada fabryczna a ceny czesci takie jak w audii (wahacze blisko 200zl!) Jedyne co mozesz kupic to benzyna bo za 3k dobrego diesla nie znajdziesz (chyba ze golf II) na twoim miejscu kupilbym sejka duzo tym jezdzilem w robocie (siolniczek 1,1 najlepszy w tej marce) albo jakas 106 niekoniecznie ta [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ewentualnie za 3k moze dostaniesz jakies daewoo w gazie ktore tez jest zachwalane (silnik 1,6)
falusinski
Początkujący

Miejscowość: śląskie/łódzkie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Łańcuchowe rozrządy nie są bezobsługowe
    Jeśli nie chcesz mieć problemu z łańcuchowym napędem rozrządu, powinieneś nauczyć się dbać o nowoczesny silnik. Myślisz, że skoro kupiłeś nowy lub kilkuletni samochód, to nie musisz nawet zaglądać pod maskę pomiędzy ...

28 Mar 2010, 21:12

No ta Mazda 323 z linku ciekawie nawet wygląda no ale ciekawostka z tym silnikiem jest :???: a co do wypowiedzi powyżej to do 3tys dobrego seja nie kupi napewno,kumpel sobie sprawił za 3tys z hakiem i auto od 2tygodni stoi bo musi silnik wymieniać ale Peugeot 106 myśle że ciekawa propozycja.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

28 Mar 2010, 21:12

SC podobnie jak punto - do 3 tys. kupi się padło na części, albo zajeżdżone firmówki.
deka87
Nowicjusz

28 Mar 2010, 21:58

kolego mialem punto I kilka lat temu i nie jest to auto awaryjne, komplet tulejek do regeneracji zawieszenia kosztuje 100zl to nie wiem czy to az taki duzy koszt, za przednie amortyzatory zaplacilem po 85zl, tylne 50zl a zuzywaja sie jak w kazdym innym aucie, a za 3 tys kupisz i to nie koniecznie padlo niedawno znajomy sprzedawal punto 3 drzwi czerwony w bardzo dobrym stanie technicznym za 2900zl sprzedal.
tower
tower
Początkujący

Miejscowość: kalisz

29 Mar 2010, 20:38

Panowie a co myślicie o Daihatsu Charade - do 3 tys. kupi się już ok. 1995 rocznik a silnik 1.3 jak w polo ma 75KM tylko nie wiem czy nie ma więcej niż 1250 cm^3, no i ciekawe jak z awaryjnością (nie powinno być źle bo to w końcu marka Toyoty, niektórzy piszą że to to samo co Starlet) i cenami części.

Myślałem też o Colcie, ale podobno ceny części są troche wysokie i pali jak smok przy ciężkiej nodze, a jak już kupuje troche mocniejsze autko to po to żeby wykorzystać jego możliwości, a nie ograniczać się żeby spalać jak najmniej.

np. tutaj jest ładny 1.5 90KM z Łodzi [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Edit: Jednak 1.3 mają 1296 cm^3 czyli jak mam zapłacić już za wyższy próg to wolę 1.5 a nie 1.3

[ Dodano: Czw Kwi 01, 2010 19:22 ]
Byłem dzisiaj obejrzeć i przejechać się Charade.

W rzeczywistości już nie wygląda tak ładnie jak na zdjęciach, ale ogólnie rdzy nie ma.
Jeździ się dobrze, silnik ładnie się wkręca i nie ma problemów z wrzucaniem biegów, ale słychać coś z przodu przy lewym kole, koleś mówi że to amortyzator, ale wydaje mi się że to może być przegub albo coś takiego, a na allegro do tej wersji niestety nie ma.

Z tyłu był chyba puknięty bo klapa bagażnika sporo odstaje.

Nie wiem teraz czy go brać czy nie.

[ Dodano: Pią Kwi 02, 2010 13:16 ]
Tutaj kilka zdjęć Charade zrobionych przeze mnie: [link wygasł]
Oprócz rdzy na progu i odstającej tylnej klapy (pewnie był kiedyś stuknięty) dla mnie z wyglądu wszystko jest ok.

Tutaj zdjęcia w oryginalnej rozdzielczości i jakości: http://www30.zippyshare.com/v/40480000/file.html

[ Dodano: Sro Kwi 07, 2010 11:14 ]
Kupiłem w końcu Charade, ale hatchbacka 1.3 84KM z 97 roku za 3300 zł - do zrobienia jest przegub i chyba termostat bo się grzeje.
deka87
Nowicjusz