Tanie auto do tuningu.

29 Wrz 2011, 19:48

Witam! Jestem nowy na tym forum, nie znalazłem takiego tematu, więc postanowiłem napisać. Mam do was pytanie. Jakie autko polecacie w miarę tanie (max 5tyś.) i ładnie się prezentujące ? Chodzi mi o tuning a nie o surowe autko prosto z fabryki. Najlepiej to 5 drzwiowe.

Szukam też auta dla nowego kierowcy. Tzn. takiego, który dopiero co zdał egzamin na prawo jazdy. Jakie polecacie ? (Też najlepiej ładnie wyglądające)
bloodkid
Nowicjusz

29 Wrz 2011, 19:58

Zależy co rozumiesz poprzez słowo tuning.

Jeśli tuningiem ma być dla Ciebie dodawanie spojlera wielkości skrzydła do auta za 5k, jakieś kolorowe diody pod autem, jaskrawy kolor nadwozia - ogólnie przerost formy nad treścią i robienie "szybkiej i wściekłej fury" z taniego auta, to raczej Ci nie pomogę.

Natomiast jeśli chcesz zrobić wszystko wizualnie w dobrym guście, lekkie obniżenie zawieszenia, fajne felgi, lekko przyciemnione szyby, bez kolorowych nalepek i chcesz porobić z mechaniką. silnikiem, hamulcami, zawieszeniem, to szczerze polecam Hondy.

Szukacz czegoś 5d, więc odpada CRX. Zostaje nam Civic. Wersje hatch pomijam, mi osobiście się nie podoba. Do wyboru masz sedana i [dwudrzwiowe ale bardzo fajne] coupe. To drugie polecam szczególnie. Z silnikiem 1.6 VTEC auto ma 125KM i przy swojej masie, zbiera się lepiej od Eclipse w podstawowych wersjach. Sedan też ma ciekawe silniki.
Łatwość tuningu silników w tych autach, jest dziecinnie prosta. Silniki mają ogromny potencjał. System zmiennych faz rozrządów [VTEC] zwiększa moc i poprawia charakterystykę silnika. Przekładanie mocniejszych hamulców, czy części z zawieszenia ze sportowych modeli, np. Integry, też nie są problematyczne. Na rynku masa części zamiennych, poradników co i jak, no i rzesza ludzi znających się na tym, chętna do pomocy.
Przy okazji, są to dobre auta na pierwszy samochód.
"Kup mocne sportowe auto, załóż gaz"
"Nawet dobre zapalniczki są na benzynę"
Atreyu
Początkujący
Awatar użytkownika

29 Wrz 2011, 20:07

VW Jetta,dobre koło,gleba,ciemne szybki,audio i masz fajny dupowóz.
np [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

29 Wrz 2011, 20:10

Hmmm... zastanowię się nad tą Hondą Civic. Dziękuję za informacje.
bloodkid
Nowicjusz

29 Wrz 2011, 20:11

dołączam się do kolegi powyżej :)
"Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty - dla szybkich kierowców"-Colin McRae
cramp12
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Auto: ford mondeo 2.0 tdci 130km
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

29 Wrz 2011, 20:12

civic fajny samochód
"Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty - dla szybkich kierowców"-Colin McRae
cramp12
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Auto: ford mondeo 2.0 tdci 130km
Typ: Kombi
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Silnik 1UR-FSE
    Turbodoładowaniem nie dysponuje natomiast 4,6-litrowy silnik 1UR-FSE. Tę jednostkę Lexus również montował pod maską swoich największych i najbardziej komfortowych limuzyn. W latach 2006-2017 motor był dostępny w modelu ...

29 Wrz 2011, 20:20

A czy istnieje jakieś inne auto niż Civic? :roll: ja od siebie zaproponuje BMW E30.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Typ: Sedan/Limuzyna

29 Wrz 2011, 21:04

Szczególnie stare BMW z gazem nadają się do podnoszenia mocy. :lol:
Zresztą porównaj sobie osiągi tych aut. Civic jest nowszy, lżejszy, przy danej pojemności dużo szybszy, no i nie ciągnie się za nim aż taki stereotyp, jak za starymi BMW.

Chyba że masz jakieś argumenty, dlaczego to BMW byłoby lepsze, no więc słucham. ;)
Atreyu
Początkujący
Awatar użytkownika

29 Wrz 2011, 21:49

BMW też nie głupie,szczególnie tył napęd :mrgreen: wogóle to autor tematu nic nie wspomniał że chce podnosić moc więc niewiem skąd taka sugestia.
Za tą kase kupisz jeszcze Golfa III,fakt że auto oklepane ale da sie spotkać ładny egzemplarz po tuningu.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

29 Wrz 2011, 23:06

Tuning to też, albo nawet i przede wszystkim podnoszenie mocy.
VW - auto "dla ludu" nie bardzo do tuningu. Wiele takich "tjunigowanych" golfów widzi się na ulicach, wszystkie jakie spotkałem wiały wsią. :P

PS: Gdyby troszkę dołożyć, można by kupić Xedosa.
Jego da się fajnie zrobić:
http://polskajazda.pl/Samochody/Mazda/X ... 817,469018
To inny poziom jak chodzi o motoryzację jak stare golfy czy bmki. ;)
Atreyu
Początkujący
Awatar użytkownika

30 Wrz 2011, 06:23

Zależy co kto lubi bo są osoby które nie bawią sie w podnoszenie mocy tylko w stylizacje autka.
No przepraszam,to wystarczy kupić seryjnego Golfa III i samemu go sobie przerobić.
Barol
Awatar użytkownika