Tanie auto

04 Mar 2020, 02:51

Witam, podepnę się pod temat, aby nie robić syfu na forum.
Szukam auta segment B /C do jazdy miejskiej + krótkie trasy, łącznie ~3/4tys km miesięcznie. Interesuje mnie benzyna/gaz, bądź benzyna, bo większość będzie w trybie miejskim na krótkich dystansach.
Rejon Krakowa +/- 100km.
Początkowo zwracałem uwagę na Astre G 1.6 v8/v16 ze względów na koszty eksploatacyjne/ilość i dostępność części.
Kwota 10tyś jest wraz z serwisem po zakupowym

Po przeczytaniu poradnika i odświeżeniu wiedzy, odrzucam ckliwe historyjki z promocyjną ceną od handlarzy, chociaż nie generalizuje.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Handlarz, do wypytania o faktury, jakby ktoś mógł zobaczyć na pierwszy rzut czy było coś klepane.

Jak ich silniki działają na gazie? Co warto sprawdzić? To samo z naprawami, pytałbym o fakturki napraw na bieżąco

Troche malo KM

[link do oferty na Olx wygasł]
Toyoty ponoć są niezawodne ;)
Ostatnio edytowany przez mike, 04 Mar 2020, 17:47, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Lepiej założyć nowy temat, w tamtym zrobiłby się bałagan
cHmI3Lu
Nowicjusz

04 Mar 2020, 06:56

cHmI3Lu napisał(a):To samo z naprawami, pytałbym o fakturki napraw na bieżąco

Chłopie Ty kupujesz starego śmiecia i będziesz maglował fakturki? A jak ktoś sam zmieniał olej to co ma Ci pokazać? A jak kupował olej/klocki w miejscu gdzie kazali mu dopłacić vat do fakturki to specjalnie miał je brać dla Ciebie? A jak jest handlarzem i ma zbiór faktur espeszli wnikliwy kupiec ? A jak ma kolege mechanika który raz na rok za flache skrobnie mu papier...a jak poprostu ma wywalone na to bo nie chce mu się magazynować papierów do chrupersa...?

Skup się na stanie auta a nie na śledztwach które i tak nic nie wnoszą.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

04 Mar 2020, 11:28

Sorry Guru, ale posiłkuje się na radach z tego forum. Nieraz zastanawiam się czy jest tutaj więcej handlarzy, którzy się wymądrzają czy miłośników aut, którzy chcą pomóc. Wiem, że mam patrzeć na stan auta, dlatego też nie trzymam się jednej marki, jednak jak już opisuje, że zrobił wymiany w nieodległej przeszłości, to chyba nie zaszkodzi to zweryfikować. Inaczej każdy może pisać, że wymienił wszystko razem z regeneracją silnika ;) I tak, każdy ma kolegę mechanika, który robi za flaszkę, bo przecież mechanicy mają za mało pracy za $ XD

Wracając do tematu, byłbym wdzięczny za subiektywną ocenę wrzuconych linków, bądź wasze propozycje warte uwagi. Opisy były wrzucone, aby choć trochę podkreślić fakt, że nie chce was wykorzystać do szukania auta, bo mam lenia, tylko dlatego, że liczę tutaj na ludzi z większym doświadczeniem, którzy wiedzą na co zwracać uwagę.
cHmI3Lu
Nowicjusz

04 Mar 2020, 14:36

szybki napisał(a):Chłopie Ty kupujesz starego śmiecia i będziesz maglował fakturki? A jak ktoś sam zmieniał olej to co ma Ci pokazać? A jak kupował olej/klocki w miejscu gdzie kazali mu dopłacić vat do fakturki to specjalnie miał je brać dla Ciebie? A jak jest handlarzem i ma zbiór faktur espeszli wnikliwy kupiec ? A jak ma kolege mechanika który raz na rok za flache skrobnie mu papier...a jak poprostu ma wywalone na to bo nie chce mu się magazynować papierów do chrupersa...?

Ale skoro płaci 5 tys za stary samochód, to jego wartość powinna odpowiadać kwocie przekazanej sprzedawcy. A nie jak większość buraków się teraz nauczyła powiedzonka, że "nowe to są w salonie" i uważają, że kupujący nie ma prawa do weryfikacji czegokolwiek, bo to stary samochód i ma im dać 5 tyś za samochód wart 800zł.

Nie jest dobrze jak ktoś oczekuje idealnego samochodu w tej cenie, ale nie można przeginać też w odwrotną stronę. Skoro ktoś wypisuje w ogłoszeniu co wymieniał, bo chce dostać więcej kasy, to powinien umożliwić weryfikację. Jeśli ma z tym problem, to należy olać taką osobę i nie tracić czasu. I od razu uprzedzając argument o braku czasu taki sprzedający nie ma czasu na podjechanie do najbliższego SKP co zajmie 10 minut i można od razu pisać umowę, ale ma czas na umawianie się z 30 kolejnymi osobami, którym będzie się wymądrzał, że to stary samochód i czego oni oczekują.

Z tańszymi samochodami najprościej robić w następujący sposób:
Jeśli ogłoszenie nam się podoba umówić się po prostu na wykonanie rocznego badania technicznego, bo 9/10 takich aut jest sprzedawanych przed końcem PT. Szansa wtopy kasy, czyli że samochód nie przejdzie badania jest tylko wtedy, gdy sprzedający jest uczciwy, ale nieświadomy usterek. Za to większość jest w pełni świadomych, że auto to złom i nie zgodzi się na wizytę w SKP. Proste, szybkie i bez wychodzenia z domu. A dla nas plus bo od razu mamy załatwiony temat PT na następny rok.
OW05
Aktywny

Prawo jazdy: 07 03 2005
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Honda, Mitsubishi

04 Mar 2020, 17:53

Dzięki za merytoryczną wskazówkę :)
cHmI3Lu
Nowicjusz

04 Mar 2020, 18:53

Mazda 3 warta uwagi ale trzeba pamiętać o problemach z rdza (na pewno trzeba sprawdzić stan podlogi).

Zerknij:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zlot fanów Toyoty Celica 2020
    Pod koniec lutego Celica Club Poland świętował 17. urodziny na Autodromie Pomorze w okolicach Tczewa. Impreza przyciągnęła miłośników Toyoty Celiki z całej Polski oraz z różnych stron Europy. W spotkaniu wzięło ...

05 Mar 2020, 07:48

OW05 napisał(a):A nie jak większość buraków się teraz nauczyła powiedzonka, że "nowe to są w salonie"

Tu się zgodze w 100% burak trafia na buraka i mamy pole :D
szybki
Moderator - Tuning

05 Mar 2020, 16:58

Pomocna braci, powiedzcie mi, bo będę szedł oglądać wyżej wspomnianą mazde 3. Właściciel zarzeka się, że jest jeden bąbel rudej na tylnej klapie, a tak można podjechać na kanał i wszystko sprawdzić ( wiec na plus). Co jeszcze warto sprawdzić? Co uważacie o tym przebiegu ( wiem ze na niemieckich stronach sa po 400tys, a to auto ma swoje lata i nie spodziewam sie mniejszego), chodzi mi o opisywane na stronach łożysko wału głównego. Czy da radę to jakoś "wysłuchać", jego zużycie? I czy jest w nim dwumasa czy była tylko Dieselu? Jakie można zrobić kosztowne wtopy. Pytania takie z d..., gdyż jest to pierwsze auto które kupuje ;) Dzięki i pozdrawiam
cHmI3Lu
Nowicjusz

05 Mar 2020, 19:25

Bez przesady z tymi przebiegami. To nie są samochody, które kupuje się do trzaskania długich tras. Poza tym Mazda 3 jest dość głośna w środku i nie ma foteli na długie trasy. To taki fajny, dobrze prowadzący się kompakt.

Przeglądając ogłoszenia zwróć uwagę, że one miały kilka wersji "frontu" i często po pseudo-naprawach hatchback ma światła od sedana, które mają inny kształt. Ta z ogłoszenia chyba ma połamaną dokładkę i bardzo słabo złożony panel środkowy z tunelem. Dodatkowo nie wiem czy to może być kompresja zdjęć w otomoto czy okolice przedniego lewego reflektora nie pasują.
OW05
Aktywny

06 Mar 2020, 12:21

OW05 i cHmI3Lu fajnie wygląda te Wasze głaskanie się po główkach ale prawda jest taka że jeden nic kompletnie nie wie o motoryzacji a drugi patrzy tylko i wyłącznie ze swojego punktu widzenia czyli człowieka bardziej ogarnietego motoryzacyjnie.
Efekt autor tematu cieszy się bo słyszy to co chce usłyszeć a pomagier widzi wdzięczność chociaż tak naprawdę nic ciekawego nie napisał co mogłoby aż tak skrajnemu laikowi pomóc...
Ba jeżeli mówimy o pomocy to bardziej bym to potraktował jak zaszkodzenie... bo co my tu piszemy o określaniu stanu auta ze zdjęć, weryfikowaniu przerw i odcieni jak mogłaby to zweryfikować osoba która posiada ta wiedzę.

cHmI3Lu odpuść sobie filozofowanie o fakturach, drętwych opowieściach i przerwach bo nie znasz się na tym... będziesz wiedział że np. w starym passku musisz rozmontować cały przód do wymiany rozrządu gdzie zdejmujesz lampy zderzak, pas przedni z chłodnicami? Więc o jakich przerwach mówisz. A wiesz że auta posiadaja rególowane odboje klap którym w ciągu 30sec wszystko wyrównasz w zależności od potrzeby... a iwesz ze sa auta gdzie żarówkę zmienia się przez zdjęcie lampy zderzaka i nadkola... Do tego jak chcesz rozróżnić przerwę mówiąca o wypadku od przerwy wynikającej ze zbyt szybkiego zjechania z krawężnika...???

Jak zaczniesz zadawać te wszystkie pytania na dzień dobry to możesz być pewny w 100% że usłyszysz to co chcesz usłyszeć. A jeżeli trafił by się ktoś konkretny pewny stanu auta to i tak oleje Cię bo przy takich kwotach i dobrym stanie samochodu będzie sprzedawał go kilka godzin. Więc Ty będziesz prowadził śledztwo a on już dawno będzie po transakcji.

Moja rada jest taka...szukaj aut blisko Twojego miejsca zamieszkania ale i też osoby która pomoże Ci coś zweryfikować. Dobrze byłoby żebyś wyszukał mechanika chociaż na pierwszą rozmowę telefoniczną ewentualnie chętnego na wycieczkę.
Jeżeli nie masz nikogo takiego to zadzwoń ale pytaj o

- stan auta techniczny (ogólnie)
- stan auta blacharski (ogólnie)
Jak już dowiesz się czy są jakieś znaki zapytania co do tych dwóch kwestii to zapytaj o VIN który potem sobie wklep na odpowiedniej stronce. Wyniki z tej stronki możesz mniej więcej sam sobie zweryfikować chociaż lepiej jak by ktoś spojrzał ogarnięty szczególnie gdy pojawiają się informacje o szkodach.
Na końcu powiedz że chcesz tylko zobaczyć auto z zewnątrz czy Ci się podoba i zaproponuj wycieczkę do SKP.
Jeżeli trafiłoby się że np.jest toyota w pobliżu aso toyoty to powiedz że chciałbyś się tam od razu umówić... i poczekaj na reakcję. Przecież finalnie nie musisz tam dotrzeć.

Jakąś opcją są weryfikacje np. przez Autotesto.

Generalnie przy twojej wiedzy motoryzacyjnej + miksie zabobonów jesteś idealnym celem do oszukania Cię...

I tu masz konkrety. Możesz sobie dopracować szczegóły... pt. wycieczka do zwykłego warsztatu zamiast skp, może trafisz pierwszego własciciela auta, albo kogoś kto ma je od 10lat itp...

p.s.

Wycieczki na skp nie traktuj jak wyrocznie czy auto brać czy nie bo jak byłbyś z mechanikiem to on używając brechy i bez potrzeby pełzania pod autem stwierdzi Ci mniej więcej co jest grane. Bo Ty jako laik jesteś skazany na humory diagnosty który z awarii wartej 50zł zrobi wielkie larum i powie "dowodu bym nie podbił"...
szybki
Moderator - Tuning

06 Mar 2020, 12:31

Dzieki, za konkretna odpowiedz. Ogólnie szpary szparami, ale dzięki temu można zbić cenę :D Przy rozmowie tel. nic nie wspominał poza tym, ze karoseria jest w bdb stanie, kiedy na koniec wspomniałem, ze coś nie równo jest na styku maski, lampy i lewego nadkola, to z czeluści pamieć doszedł do tego, ze sprowadzając z DE było zaznaczone, ze element był wymieniany. Też nie bierz tego do siebie, bo chylę czoła przed wami i waszą wiedzą, dlatego też piszę z jakaś nadzieją na odwiedzenie od pomysłu kupienia totalnego szrota, który możne mi się wydawać w miarę ok.
Dokładnie to rozumiem, co masz na myśli, bo mam tak samo w mojej branży, gdzie jak słyszę laika, to wole się nie odzywać, póki nie poprosi, zeby nie zaburzać jego swiatopogladu.

PS. Czemu do aso Toyoty a nie Mazdy?
cHmI3Lu
Nowicjusz

12 Mar 2020, 18:18

Witam,
Ciagle poszukuje jakiejś astry w gazie, ktora najbardziej mi leży, jednak mało jest w moim rejonie ;/
co uwazanie o nissanach almerach i ich silnikach? co uwazanie na temat powyzszego, cos jest szczegolnego wartego sprawdzenia? Poza tym zeby jechal i nie wpadaly nogi w podloge ;)
cHmI3Lu
Nowicjusz

12 Mar 2020, 18:24

3100 wyświetleń dobrze wyglądającego z zewnątrz auta za 5k i nadal wisi? Niemożliwe żeby wszystko było w porządku

A tak ogólnie temu modelowi almery zdarzają się jakieś elektryczne problemy ale raczej bym olał tę kwestię jeśli trafi się zadbany egzemplarz.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

12 Mar 2020, 20:34

szybki napisał(a):OW05 i cHmI3Lu fajnie wygląda te Wasze głaskanie się po główkach ale prawda jest taka że jeden nic kompletnie nie wie o motoryzacji a drugi patrzy tylko i wyłącznie ze swojego punktu widzenia czyli człowieka bardziej ogarnietego motoryzacyjnie.
Efekt autor tematu cieszy się bo słyszy to co chce usłyszeć a pomagier widzi wdzięczność chociaż tak naprawdę nic ciekawego nie napisał co mogłoby aż tak skrajnemu laikowi pomóc...
Ba jeżeli mówimy o pomocy to bardziej bym to potraktował jak zaszkodzenie... bo co my tu piszemy o określaniu stanu auta ze zdjęć, weryfikowaniu przerw i odcieni jak mogłaby to zweryfikować osoba która posiada ta wiedzę.

Szybki, chyba nie czytasz ze zrozumieniem. Wyraźnie napisałem, że najlepiej posprawdzać, choćby na SKP, bo to najszybsza opcja. To, że auto ma być niedrogie to nie znaczy, że autor ma sobie dać wcisnąć kupę złomu za parę tysięcy, na które musiał pracować. Bo niektórzy twierdzą, że jak nieduża kasa, to nie ma prawa cokolwiek wymagać. Wg mnie ma prawo wymagać, żeby stan odpowiadał zapłaconej kwocie i tyle. Zresztą na koniec napisałeś to samo, czyli, żeby umówić się np. pod SKP i zobaczyć reakcję. O to właśnie chodzi.

cHmI3Lu napisał(a):https://www.olx.pl/oferta/nissan-almera ... 9d3176f009
co uwazanie o nissanach almerach i ich silnikach? co uwazanie na temat powyzszego, cos jest szczegolnego wartego sprawdzenia? Poza tym zeby jechal i nie wpadaly nogi w podloge

Almery to bardzo wdzięczne samochody. Szukając auta dla mojego brata to był jeden z pierwszych wyborów, ale ciężko je znaleźć w stanie wartym choćby obejrzenia. Wydaje mi się, że jak ktoś ma, to często jeździ do samego końca życia karoserii.
OW05
Aktywny

13 Mar 2020, 08:29

OW05 napisał(a):Almery to bardzo wdzięczne samochody. Szukając auta dla mojego brata to był jeden z pierwszych wyborów, ale ciężko je znaleźć w stanie wartym choćby obejrzenia. Wydaje mi się, że jak ktoś ma, to często jeździ do samego końca życia karoserii.

No widzisz pisałem o tym wcześniej ... teraz Pan Ci podziękuje... za opinie.

A almera n16
Jest skrajnym zardzewialuchem, ma problemy ze skrzynią biegów, silniki już nie są z Jp więc większy pije olej a mniejszy ma wadliwy łańcuch rozrządu. W obu przypadkach będzie gnić elektryka.
szybki
Moderator - Tuning