Tanie Kombi

09 Mar 2010, 23:31

Witam wszystkich !!!

Poszukuję jakiegoś taniego samochodu Kombi. Mogę maksymalnie wydać na ten cel 4500 tyś złotych. Nie chciałbym kupić nic, poniżej rocznika 96. Z tego co się orientowałem za 4 tyś można kupić juz nubirę kombi, ewentualnie jakiegoś forda mondeo, chociaż w tym przypadku nie wiem czy nubira nie byłaby lepsza. Polonez Kombi raczej odpada.

Samochód miałby służyć do przewożenia gratów (zespół muzyczny), oraz do codziennej jazdy. Co polecacie koledzy/koleżanki ???

Prosze o pomoc. Zdaje sobie sprawę, że nie jest to duża kwota i cięzko będzie wybrać coś w super idealnym stanie, ale może podrzucicie do głowy jakiś pomysł ??

Wiem że w pojeździe po zakupie będę musiał wymienić filtry, rozrząd itp...
materwyx
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin

10 Mar 2010, 07:00

Nubira to niezły wybór.
Za pieniądze które chcesz wydac można zakupic przyzwoite kombi np Astrę z 96 spokojnie. Sam mam i tylko mogę chwalic,bo Astra I w kombi jest bardzo pojemna i tak jak kiedyś napisałem na forum-prędzej się znudzi niż konkretnie zepsuje... Do tego dochodzą niewygórowane ceny części oraz dużo aut z założoną lpg.
Z innej beczki...Można popatrzec za Palio.Jest to jakaś alternatywa. Jednak Astra jest pojemniejsza. Astra I w kombi jest nawet pojemniejsza od Astry II,bo ma dłuższe o kilkanaście cm nadwozie. Wystarczy rzucic okiem w otwarty kufer.Jest tam tyle samo lub więcej miejsca niż w Nubirze. :smile:
Pod domem : MEGANE IV 1,5 dci-110KM , MEGANE III 1,6-16V - 110KM lpg -jest paliwowa alternatywa bez elektryki.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

10 Mar 2010, 10:33

Możesz próbować Passata B4 lub B3. Auto naprawdę pojemne. A za tą kwotę to wszelka usterkowość to już tylko łut szczęścia.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

10 Mar 2010, 10:43

materwyx napisał(a):nubirę kombi

Nie polecam...Słabe przednie zawieszenie...Stykam sie z tym na codzień przy OBT
pojazdów... :???:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

10 Mar 2010, 16:29

A ja Ci zaproponuje Skode Felicje Kombi,silniki praktycznie te same co w VW i bagażnik nie jest mały.Do 4500zł wyrwiesz coś z rocznika 1997 a może i nawet 1998 (już po lifcie).
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

10 Mar 2010, 16:57

Felicja jest wg. mnie jednym z najgorszych samochodów jakie zostały wyprodukowane w latach już nieźle rozwiniętej motoryzacji. Wystarczy popatrzeć na zewnątrz i wewnątrz, że to taka trochę ładniejsza Favorit, a przypomnę że mamy rok 2010 :) Proponuję Fiata Palio Weekend za te pieniądze, można 98 rocznik kupić śmiało, 1.6 z gazem ma ponad 100koni i daje przynajmniej możliwość dynamicznej jazdy i wyprzedzania bez stresu, przy nie wielkim koszcie eksploatacji :)
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kiedy używać świateł przeciwmgłowych i o czym pamiętać?
    Zamglony krajobraz może wyglądać malowniczo, ale ograniczona widoczność znacząco utrudnia bezpieczną jazdę. Jak jeździć w takich warunkach? Kiedy włączyć światła przeciwmgłowe? Nie zawsze obecność mgły oznacza, że powinniśmy ...

10 Mar 2010, 18:06

Ktos mi wytłumaczy jak to wkoncu jest,czasami w podobnych tematach sam proponowałem Palio Weekend to wszyscy mówili że auto gówniane że to że tamto a teraz dziwnie wiekszosc też jest za nim :roll:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

10 Mar 2010, 20:55

Niektórzy sami nie wiedzą co dobre a co złe, ja tam zawsze byłem za Fiatami jeśli ma to być tani samochód bo uważam je za dobre samochody za małe pieniądze. I nikt mi nie powie że np Passat B4 jest lepszy od tego Palio bo trzeba być niezdrowym na umyśle żeby proponować komuś tak zdezelowane samochody tylko dla tego że są lepszej marki.
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

10 Mar 2010, 21:50

Nie chcę się z tobą sprzeczać. Toleruję fiaty sam mam seicento, nie są to na pewno tak złe auta jak mówią, śmiem twierdzić że nawet niezłe ALE w życiu nie poleciłbym palio weekend!! Znam dobrze użytkowników dwóch(jeden miał palio a drugi siene) 1,6 paliło im jak smok a to co oni przeszli z tymi samochodami szczególnie ten z palio 1,6 to nie życze nikomu. Kupił nówkę z salonu na raty wyszło go jakieś 10 lat temu 50 tysięcy złotych, sprzedał w tamtym roku za 6,5 tysiąca. Nie mógł patrzeć na to auto, zresztą rzadko miał okazję bo częściej stało w warsztacie. Przebieg BEZ lpg ok 160 tysięcy km. Czego jak czego ale palio nie polecałbym bo jeden dobry egzemplarz jaki zaraz ktoś mi przytoczy nie zmienia faktu, że w czasopismach również zbiera fatalne noty. Co innego bravo, tempra te fiaty mogę polecić z doświadczenia ale tu chodzi o kombi a tempra to trochę za stara :lol:
koczas
Aktywny

Miejscowość: centrum Polski

10 Mar 2010, 22:00

no to ja przytocze swoj przyklad mialem palio i zadnych awarii nie mialem 1.6 16V silniczek dynamiczny gazu mi palil 10l, zima jak jezdzilem po samym miescie max 12l wiec uwazam ze to przyzwoity wynik, czesci tanie klocki hamulcowe, amortyzatory itp calkiem fajnie wspominam ten czas co go uzytkowalem za te pieniadze czyli okolo 5 tys nie polecilbym nic innego
tower
tower
Początkujący

Miejscowość: kalisz

10 Mar 2010, 22:33

Nissan Sunny.
Barol
Awatar użytkownika

10 Mar 2010, 23:44

w grudniu sprzedawalem astre F z 1999 roku za 5000 zl(jedyny mankament to zarwane tyle zawieszenie , naprawa 1500 zl) , dostaniesz bez problemu z 96 w tej cenie.
illusion
Aktywny

Miejscowość: Poznań

11 Mar 2010, 06:48

No powinien znaleść taka Astre z 96roku,możesz tez rozejrzec sie za Sunny jak wczesniej wspomniałem,auto solidnie wykonane i niezawodne,bdb spasowane plastiki wewnątrz,pojemność bagaznika w kombi to 460l,dobra jakość prowadzenia,dobre zabezpieczenie antykorozyjne i trwałe silniki oraz solidne wykonanie.
Barol
Awatar użytkownika

11 Mar 2010, 09:30

Sunny i dobre zabezpieczenie antykorozyjne? no niestety ale tej zalety trzeba mu odmówić, podobnie jak jego następcą Almerą.
Astra powinna być ok choć gdybyś trochę dołożył mógłbyś się już rozglądać za Mareą Weekend.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000

11 Mar 2010, 11:52

no astra tez rdzewieje głównie tylne reperaturki... ja za te kase bym szukal albo palio albo maree ale za te kase z tym drugim bedzie problem... jak kupisz palio bedziesz mial najlepszy stosunek cena-rocznik, ceny czesci raczej podobne jak opel ale rocznik za te kase fiata wyrwiesz 99 spokojnie
tower
tower
Początkujący

Miejscowość: kalisz