Tanie wozidełko :) do 2,5 tyś zł

10 Wrz 2011, 22:08

Witam serdecznie :) Wiem, że były podobne tematy, ale ceny samochodów zmieniają się szybko, dlatego zakładam nowy wątek.

Jestem świeżutkim kierowcą, od 2 dni mam uprawnienia do kierowania pojazdów kat B :) Interesuje mnie własne wozidełko, nie mam wielkich wymagań, kilka z nich to :

- malutki silnik ( mniejsze spalanie, niższe opłaty, raczej nie gazowany )
- najchętniej 5 drzwi
- autko raczej małe - łatwość manewrowania oraz parkowania

Na bajery różnego rodzaju nie patrze, im mniej rzeczy w środku tym mniej się ma co do zepsucia, na wygląd zupełnie nie patrze, na wyposarzenie również, na komfort podróżowania także :) ma służyć jako środek transportu po mieście - dom - szkoła - sklep itp.

Na autko chce przeznaczyć max do 2,5 tyś zł, wiem że nie kupie w tej cenia cudu, ale wiem że spokojnie idzie w tej cenia kupić sprawne autko, którym spokojnie idzie jeszcze troche pojeździć.

Moje typy to :

-Daewoo tico ( wielki plus to 5 drzwi, małe spalanie, niskie opłaty, taniutkie części zamienne, za to minus to oczywiście rdza )
- Suzuki Swift ( tu podobnie jak w tico )
- Ford fiesta ( mk3, chodzą różne opinie, w sumie to nie wiem jak się prezentuje taki ford pod względem kosztów )
- hmm może jakiś nissan micra, może jakiś opel, albo inne daewoo, jakaś toyotka, jakieś inne propozycje ?

Co najchętniej polecacie ? jakieś za i przeciw poprosze :) z góry wielkie dzięki :)
hape
Nowicjusz

Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Toyota Yaris
Silnik: 1.0
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

10 Wrz 2011, 22:11

Ja jestem za Swiftem a od siebie dodam Fiata CC i Punto.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

10 Wrz 2011, 22:25

cc odpada, słyszałem że sporo pali i problemy z gaźnikiem ( 700 cm ). Czytam tak trochę o swifcie i mam pare pytanek co do niego :

jak wygląda z awaryjnością, blachą i cenami części zamiennych ?

Narazie jestem skłonny bardziej do tico, bo sporo wiem o tym samochodzie - znajomy ma, oraz kiedyś był w rodzinie i w sumie oprócz części się zużywających to się nic nie psuło, autko genialne w swojej prostocie :) tylko właśnie nie wiem jak to z tym swiftem .. chodzi o to żeby przy pierwszej naprawie nie zostawić połowy wartości samochodu u mechanika ..
hape
Nowicjusz

10 Wrz 2011, 23:42

z Twojej listy polecam Tico bedzie to najlepsze rozwiazanie.
Biedrona
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: rzeszow
Auto: Honda accord VII

11 Wrz 2011, 07:29

Czy ja wiem,przy 40-50km/h podczas stłuczki z całego auta potrafi zostać jego połowa :wink:
CC dużo pali?No chyba nie bardzo,przecież nie musisz kupować 700 tylko jakieś 1100 które ma już wmiare przyzwoite osiągi i nie pali kosmicznie.

Co do Swifta to części nie są drogie (jak to twierdzi pare osób że to japoniec a więc części drogie,nic z tych rzeczy).Awaryjność jest na niskim poziomie ale wiadomo co sie trafi.No i z tego co mi wiadomo to w Swifcie był ocynk ale niewiem od której generacji.

Ja jeszcze dorzuce od siebie Skode Favorit,niby starsze autko ale proste w budowie.
np [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

11 Wrz 2011, 08:45

barol91 wybralem tico datego iz bedzie najmniej palil i mysle ze w tej cenie znajdzie predziej zadbane tico niz swifta, suzuki jest lepszym autem tylko teraz znalezc dobry egzemplarz mysle ze moze byc problem. W przypadku daewoo jest o tyle latwiej iz kupisz z polskie ktorym starszy pan jezdzil w niedziele do kosciola i od czasu do czasu na zkupy, a tak to stal w garazu:)
Jezeli mowimy o suzuki to moze dodajmy jeszcze Honde mysle tutaj o civicu V generacji proponuje kupic to auto z gazem (podobno wszytskie silniki dobrze pracuja z LPG) mysle ze w tym przypadku cena przejechanie 100KM bedzie do zaakceptowania przez hape
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

PS ceny czesci do aut japonskich sa takie same jak niemieckich czy francuskich mysle tutaj o zamienikach nie orginalach.
Biedrona
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: rzeszow
Auto: Honda accord VII

11 Wrz 2011, 10:11

cc odpada bo 3 drzwi, civic ładny, tylko szkoda że niema wersji 5 drzwiowych a w dodatku w cenie do 2,5 tyś będzie trochę kiepsko o przyzwoity egzemplarz :(

co do tico - wiem że to skrzyneczka na kółkach i z bezpieczeństwem kiepsko, ale widziałem niedawno jak babka w tico wjechała w bok volvo i nie było tak źle z tym tico, a komentarze z neta że ma blachę miękką jak karton i że jak przyciskasz ręką to się robi wgniecenia, jest zupełną nieprawdą, niema zaś tak źle :D

favoritka trochę przestarzała, to już bym się skłaniał ku felicji .. ale czytałem że jest dosyć problematyczna i trochę pali a tanie autka z lpg trochę kiepsko chodzą ze względu na prostą instalacje gazową - znajomy ma siene w gazie i zanim sie autko nagrzeje i włączy gaz, to już dojechał do celu, wiec oszczędność 0, a z autkiem cały czas problem - przerywa, gaz do regulacji, kłopoty z alternatorem itd itd ..

Co do swifta hmm .. ładne autko, lepsza alternatywa od tico, ale żeby nie wkopać się przy zakupie, bo do 2,5 tys to może byc loteria ( wiadomo, przed zakupem, autko jedzie do znajomego mechanika, wtedy się dowiem czy jest warte kupna czy nie )

Więc jak narazie zostaje tico, najtańsza eksploatacja i zapewne najmniej pali, a w cenie do 2,5 tys, spokojnie znajde zadbany egemplarz z końca produkcji, który jeszcze nie będzie aż tak cierpiał na problemy z rdzą, a na dodatek sporo ich jest w mojej okolicy :)

aa mam pytanie - co byście powiedzieli o fieście mk3 ? podoba mi się ten samochodzik, ma ktoś może z Was ? tylko kompletnie nie wiem jak z awaryjnością, czy autko jest trwałe i niedrogie w eksploatacji .. opinie słyszałem i czytałem różne ..

Jeśli macie jeszcze jakieś dodatkowe rady to śmiało piszcie, miłego dnia :)
hape
Nowicjusz

11 Wrz 2011, 11:17

Moim zdaniem Tico będzie najlepszym wyborem. Jednak polecam Ci się zastanowić nad [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł], lepszy wybór niż fiesta.
a5f5c1
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

11 Wrz 2011, 13:22

Civic V za te pieniądze?Ja bym sobie darował.. co do Tico to tutaj racja że będzie w lepszym stanie niż Swift.

hape pewny jesteś?Bo ja wiem akurat jaka jest blacha w Tico.
Barol
Awatar użytkownika

11 Wrz 2011, 19:33

Barol - nie mówie że jest sztywna, tylko chodzi o to że komentarze w necie są troche przesadzone, wiem co mówie, bo mieliśmy kiedyś tico w rodzinie a na dodatek znajomy też ma :) hm co do peugeocika .. trochę mało aut 5-cio drzwiowych, a na tym mi zależy bardzo, dlatego raczej se odpuszcze ..

Więc wybór padł chyba na tico :) chyba że znajdzie się jakiś okazyjny swift, lub coś tego pokroju w dobrym stanie. Więc od jutra zaczynam poszukiwania :)

Gdybyście mieli jeszcze coś do dodania to śmiało piszcie, bo autko i tak najwcześniej kupie za 1,5 tygodnia :)

Jak narazie bardzo Wam dziękuje, rozjaśniliście mi dobrze sytuacje :) szerokiej drogi :)
hape
Nowicjusz

11 Wrz 2011, 19:56

stary takim do 2.5 to az strach jezdzic :)
Sphere44
Nowicjusz

Auto: Peugeot 207

11 Wrz 2011, 20:10

A może Uno?Za 2500zł kupisz takiego w db stanie.
np [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Barol
Awatar użytkownika

11 Wrz 2011, 21:06

uno .. hmm .. musiałbym podpytać bo trochę ich jest w mojej okolicy, nawet wart zainteresowania, trochę słyszałem że problematyczne, ale podpytam jeszcze znajomego mechanika :)
Sphere44 - niestety nie stać mnie na nowy samochód :D a takim wozidełkiem byle pojeździć trochę, nabrać wprawy, a jak się by coś stało to nie będzie szkoda go :) na dodatek 3 dni temu zdałem prawko, więc wiesz :)

Jak narazie i tak obstaje przy tico, znalazłem 2 wart zainteresowania, jakoś w tym tygodniu je zobacze ( bo są od tego samego gościa ), przejade się, podjade do mechanika i sie zobaczy :) są bez rdzy ( bez żadnych zaprawek, malowań itd ), z przebiegami ok 100 tys, zadbane, opłacone, w okolicach 2 tys zł :)
hape
Nowicjusz

11 Wrz 2011, 21:36

Uno problematyczne?Z kumplem nieraz pod blokiem sie coś w nim grzebalo (on akurat ma takie uno które długo czasu stało),mechanikami nie jesteśmy ale to jest auto takie proste w budowie że spokojnie sami wszystko ogarneliśmy.Jeszcze silnik 1.0 45KM z rodziny Fire,dużo nie pali i jest wmiare dynamiczny (podczas jazdy 2-3osób).
Barol
Awatar użytkownika

12 Wrz 2011, 22:21

mialem felicie bez gazu i nie narzekam :) pali to tam pali, jak sie wcisnie, jak na 1.6 palila w trasie na spokojnie kolo 5,5-6l benki. nic sie w tym nie zepsulo przez... 12 lat i dalej jezdzi. magia.
objechani na 1/4 by ja+felka
Scorpio2.9i24V 207KM
A3 1.8 125KM
Vectra a/b1.8 90/125KM
Felka1.3+90KM
diabl0001
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: mrozy i okolice
Auto: Celica VI 1.8