Tarcie metal o metal

10 Maj 2013, 01:05

Witam. Z moim objawem zmagam sie juz troche, wiec postanowilem opisac problem. Wystepuje u mnie tarcie metal o metal, nie jest glosne i slychac je przy malych predkosciach, (start 1 bieg, wsteczny, czasem przy "dwojce") byc moze przy wyzszych biegach tez sie tak dzieje ale silnik pracuje juz glosniej i ciezko mi ocenic. Jestem po wymianie sprzegla i mechanik zapewnial ze po tym bedzie ok. Niestety nie jest a tarcie jest coraz lepiej slyszalne. Dzwiek pojawia sie z przodu. Klocki, tarcze, skrzynia nie (tak stwierdzil drugi mechanik).
Wiadomo ze przez internet wiele sie nie zdziala ale moze ktos mial podobny problem lub poprostu domysla sie o co chodzi ;)

Z gory dzieki za pomoc.
darkwater
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 02 2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Peugeot 106
Silnik: 1.1
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

10 Maj 2013, 15:58

darkwater napisał(a):Wiadomo ze przez internet wiele sie nie zdziala ale moze ktos mial podobny problem lub poprostu domysla sie o co chodzi ;)

Gdybyś wiedział ile już samochodów przez internet naprawiliśmy to byś zmienił zdanie :D. A powiedz mi jak rozpędzisz się i wciśniesz sprzęgło to ten dźwięk znika??? Jak stoisz to rozumiem że go nie ma? Może Ci po prostu obciera jakiś śmietnik o coś (np. koło) :). To jest cały czas??? Ten dźwięk jest ciągły, przez moment, a głośny??? Sprawdź najpierw po jeździe (minimum parę km, najlepiej na jakieś trasie czy coś ale może być też w mieście (żeby nie po lesie :))) czy lewa felga jest gorętsza od prawej lub na odwrót (głównie chodzi mi o przednie koła, lecz z tyłu też możesz sprawdzić i napisać jeszcze ewentualne różnice temperatury miedzy przodem a tyłem). Fajnie by było też gdybyś na podnośniku lub czymś (na luzie i na czymś takim, żeby samochód z tego nie spadł) spróbował zakręcić po kolei każdym kołem i powiedział czy przy którymś był większy opór i czy nie było słychać jakiegoś dziwnego dźwięku.

Odpowiedz na wszystko, a na 90% rozwiążemy ten problem... Jest tam ABS???

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1993

11 Maj 2013, 14:45

darkwater napisał(a):Klocki, tarcze, skrzynia nie
Czy nie jest to objaw tarcia osłony tarczy hamulcowej o tarczę hamulcową :?: :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014