Tarraco vs Tiguan Allspace - wojna niemiecko-niemiecka

24 Mar 2020, 09:22

Krótka piłka: dlaczego Seaty Tarraco w lepszym wyposażeniu (np. panorama, pamięć foteli), kamera 360 i z 5-letnią gwarancją mają cenę taką samą, albo czasami nawet lepszą, niż ciut biedniejsze Tiguany Allspace z gwarancją 2/3 lata i bez tych bajerów, skoro to praktycznie taki sam samochód? Ja rozumiem "prestiż marki" i inne bzdury, ale przecież w tych autach nawet elementy takie jak boczki drzwi są takie same, więc o różnicach w jakości wykończenia nie może być mowy. Zresztą, siedziałem tu i tam i w obu przypadkach spasowanie i jakość materiałów są na wysokim poziomie.

Czy więc mity nt. gorszych turbin i sprężarek idących do Skody i Seata, a lepszych do VW i Audi są prawdą, czy to wynika z polityki pozycjonowania marek VAGa graniczącej już powoli z absurdem?
Ekhangel
Początkujący

24 Mar 2020, 12:51

Różnicy jakościowej raczej nie ma. Ale zapytaj się o finansowanie w salonie Seata i VW. Okaże się, że VW ma dużo lepsze warunki i jeżeli bierzesz auto w kredycie/leasingu to zapłacisz za auto kilkanaście tys.mniej. Poza tym weź też pod uwagę jakość i koszt serwisu (przeglądów). - tu bardziej mam na myśli lokalne ASO, bo mają różne ceny i opinie.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Przelicznik jednostek ciśnienia - psi ile to bar?
    Psi to jednostka używana do pomiaru ciśnienia, zwłaszcza w kontekście nauk fizycznych i inżynieryjnych. Jest to skrót od pascal (Pa), który jest miarą jednostkową dla układu SI (Międzynarodowego Systemu Jednostek) ...